Δήμοι και Περιφέρειες
Χανιά: Κάτω τα χέρια από το κτήριο στο λόφο Καστέλι

«Κάτω τα χέρια από το κτήριο στο λόφο Καστέλι, κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις» αναφέρει στον τίτλο της η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ανταρσία στα Χανιά. Όπως αναφέρει:

«Η δηλωμένη πρόθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης να ξεπουλήσει το κτήριο στο λόφο Καστέλι, παραχωρώντας το προς “αξιοποίηση” σε ξενοδοχειακή εταιρία και στο οποίο στεγάζεται η κατάληψη “Rosa Nera”, αποτελεί κομμάτι της επίθεσης που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση, ειδικά η τριτοβάθμια, αλλά και η νεολαία. Είναι μια ακόμη επίθεση στους ελεύθερους χώρους και στα κινήματα αντίστασης στην πόλη.

Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων και Πρυτάνεις αντί να διεκδικήσουν περισσότερα χρήματα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια, που στην κυριολεξία στενάζουν εξαιτίας των άγριων περικοπών, αντί να ζητήσουν και να διεκδικήσουν μαζί με τους φοιτητές τους την κατάργηση των μνημονίων στην εκπαίδευση, καταφεύγουν σε λογικές νεοφιλελεύθερης διαχείρισης των Πανεπιστημίων. Επιδιώκουν να κάνουν μπίζνες ξεπουλώντας τα ακίνητα των Πανεπιστημίων την ίδια στιγμή που οι φοιτητές δεν έχουν εστίες.

Η προσπάθεια ξεπουλήματος του κτηρίου που παρέμενε μέχρι το 2004 εγκαταλελειμμένο και που στεγάζει εδώ και 14 χρόνια την κατάληψη “Rosa Nera” είναι μια επιθετική κίνηση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και στα κινήματα της πόλης. Η συγκεκριμένη κατάληψη έχει παίξει ενεργό ρόλο και αποτέλεσε τμήμα των κινημάτων της πόλης για το περιβάλλον… και ήταν ένας από τους χώρους που οι πρόσφυγες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο».