Βιβλία
Το “Έτος Ένα” του Β. Σερζ στη Θεσσαλονίκη

Από την παρουσίαση του βιβλίου του Σερζ στην Θεσσαλονίκη, 13/5

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μάη στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του βιβλίου του Βίκτορ Σερζ “Έτος Ένα της Ρώσικης Επανάστασης” από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια του επίσημου προγράμματος της 14ης Έκθεσης Βιβλίου, με ομιλητές τον Λέανδρο Μπόλαρη, συγγραφέα από το Μαρξιστικό Bιβλιοπωλείο και το Χρήστο Λάσκο, επίσης συγγραφέα, από τη Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά.

“Περίπου εβδομήντα άτομα πέρασαν συνολικά από τη βιβλιοπαρουσίαση, κόσμος της αριστεράς, κύρια άνθρωποι που έχουν αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ και αναζητούν απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που έχει ανοίξει η μνημονιακή του κατάληξη”, μας μετέφερε ο Μπάμπης Κουρουνδής. “Ο Λ. Μπόλαρης στην ομιλία του στάθηκε στην κριτική τοποθέτηση του Σερζ απέναντι στην Οκτωβριανή Επανάσταση και το κόμμα των Μπολσεβίκων, χωρίς αυτό να σημαίνει ουδετερότητα αλλά ξεκάθαρη υπεράσπιση των επιλογών τους για την επικράτηση και τον άπλωμά της. Αυτή η κριτική του στάση ήταν, όπως είπε ο ομιλητής, που οδήγησε αργότερα το Σερζ στο πλευρό της αριστερής αντιπολίτευσης του Τρότσκι ενάντια στη σταλινική αντεπανάσταση. Αναφέρθηκε επίσης στην επικαιρότητα του βιβλίου, τονίζοντας το ρόλο της επαναστατικής αριστεράς σήμερα που παλεύει για την ανατροπή σε αντίθεση με τη ρεφορμιστική αριστερά που με την πολιτική των συμβιβασμών φορτώνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργατών, όπως ακριβώς τότε η σοσιαλδημοκρατία στήριξε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο σε αντίθεση με τους Μπολσεβίκους που πάλεψαν για την μετατροπή του σε εργατική επανάσταση.

Επικαιρότητα

Ο Χ. Λάσκος περιέγραψε το βιβλίο σαν μοναδικό για το είδος και την περίοδο που πραγματεύεται. Σχετικά με την επικαιρότητα και τις αναλογίες εκείνης της περιόδου με το σήμερα, ανέφερε ότι και ο ίδιος προσωπικά, όταν ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, κλήθηκε να απαντήσει σε παρόμοια ζητήματα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τη συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ για να δικαιολογήσει τους συμβιβασμούς του. Όμως, όπως είπε, το Μπρεστ-Λιτόφσκ είχε σκοπό να ολοκληρώσει τα αιτήματα των εργατών, των αγροτών και των φαντάρων της Ρωσίας για ειρήνη και γη κι όχι να τους φορτώσει νέες θυσίες. Ενώ τόνισε ότι υπογράφηκε μετά από μια δημοκρατική διαβούλευση και αντιπαράθεση μηνών, αποδεικνύοντας ότι η Οκτωβριανή ήταν, όχι ένα πραξικόπημα, αλλά μια πραγματική επανάσταση.

Η συζήτηση ήταν πλούσια με ερωτήσεις για το τότε, όπως το αν ήταν σωστή η διάλυση της συντακτικής συνέλευσης από τους Μπολσεβίκους, αλλά και για το σήμερα, όπως το αν η ήττα της Ρώσικης Επανάστασης στη συνέχεια σημαίνει τελικά ότι χρειαζόμαστε ένα πιο σταδιακό δρόμο πάλης κι όχι της ρήξης και της ανατροπής. Απαντώντας ο Χ. Λάσκος τόνισε ότι η επανάσταση συνεπάγεται τομές, ότι η Οκτωβριανή ξεσήκωσε τον κόσμο διεθνώς, ενέπνευσε επαναστάσεις σε πολλές χώρες και, έστω κι αν δεν ήταν νικηφόρες, σήμανε κατακτήσεις για την εργατική τάξη παντού. Ενώ ο Λ. Μπόλαρης τόνισε ότι ο Σερζ τοποθετείται υπέρ της διάλυσης της συντακτικής συνέλευσης γιατί οι Μπολσεβίκοι υπερασπίζονταν την ανώτερη δημοκρατία που εκπροσωπούσε η εργατική εξουσία και τα σοβιέτ σε αντίθεση με το αστικό κοινοβούλιο.

Συνολικά, η παρουσία του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στην Έκθεση, με το περίπτερό του να βρίσκεται απέναντι από την έκθεση αφίσας και έργων από την Οκτωβριανή Επανάσταση και τη Ρώσικη Πρωτοπορία, έχει κάνει αίσθηση. Μέχρι το Σάββατο 13 Μάη, τρίτη μέρα της Έκθεσης, είχαν δοθεί βιβλία αξίας 300 ευρώ, κύρια το “Έτος Ένα” του Σερζ και το “Πως λειτουργούν τα σοβιέτ” του Τζον Ριντ, αλλά και για την γερμανική και ισπανική επανάσταση δείχνοντας ένα γενικότερο ενδιαφέρον για τις επαναστατικές περιόδους. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για το τετραήμερο του Μαρξισμού”.

Το περίπτερο του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στην Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης