Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Αthens Pride: Έξω η Eldorado (και όλοι οι «χρυσοί» χορηγοί)

Διαδήλωση του Pride 2016

Στις 26 Μαΐου, λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ+ Υπερηφάνειας, μαθεύτηκε ότι ένας από τους «Χρυσούς» χορηγούς του είναι η γνωστή πολυεθνική Eldorado Gold. Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης αυτής, η ΜΚΟ που διοργανώνει το φεστιβάλ, η Athens Pride, αναγκάστηκε να αποσύρει τη χορηγία κάτω από το βάρος της κατακραυγής, δηλώνοντας πως «δεν γνώριζε» τι είναι η Eldorado Gold. 

Η πίεση συνεχίστηκε ενάντια και σε άλλους χορηγούς, ενώ χρόνια τώρα μεγάλο κομμάτι του ΛΟΑΤΚΙ+ κόσμου και των συμμάχων του δηλώνουν την αντίθεσή τους στη στήριξη του φεστιβάλ από πρεσβείες και εταιρίες. Η ομάδα LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξέδωσε ανακοίνωση με σύνθημα «Η Eldorado να είναι μόνο η αρχή – Έξω από το Pride πρεσβείες και χορηγοί!»:

«Η LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τις ακτιβίστριες και τους ακτιβιστές του κινήματός μας που με την άμεση κατακραυγή και αντίδρασή τους ανάγκασαν την οργανωτική του Athens Pride, μέσα σε λίγη ώρα από τη δημοσιοποίηση, να αποσύρει την ELDORADO από τους χορηγούς της διοργάνωσης.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι σαν αγωνίστριες –ές έχουμε τη δύναμη να επηρεάζουμε καταστάσεις αλλά δείχνει και πόσα πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν μέσα στο ίδιο το κίνημά μας.

Η απόπειρα συνεργασίας με την Eldorado αποδεικνύει πόσο προβληματικό γεγονός είναι, η διοργάνωση της μεγαλύτερης εκδήλωσης ενάντια στις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων να βρίσκεται στα χέρια όχι όλων εμάς, αλλά μιας ΜΚΟ, η οποία δέχεται χρήματα από καπιταλιστικούς οργανισμούς σαν να είναι ανώνυμη εταιρεία. Στην προκείμενη περίπτωση από μια διαβόητη εταιρεία που καταστρέφει το περιβάλλον μιας ολόκληρης περιοχής, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων τη διαπλοκή, την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία, τον χρηματισμό και τις σχέσεις της με το κράτος, που έχει ξεσηκώσει τον κόσμο της Χαλκιδικής με διαδηλώσεις και πορείες και οι οποίες αντιμετωπίζουν την καταστολή και τα δικαστήρια.

Κατά την άποψή μας δεν είναι μόνο η ELDORADO προβληματική, αλλά ολόκληρο το σύστημα των χορηγών, που ουσιαστικά ξεπλένει τις αμαρτίες και ανομίες καπιταλιστικών φορέων στο όνομα της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+. Από αυτήν την άποψη εναντιωνόμαστε και στην Vodafone των υποκλοπών, και στους φορείς ιδιωτικής Υγείας (τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία ρημάζουν) και ασφαλώς στις πρεσβείες, με αποκορύφωμα την Αμερικάνικη. Από τη μεριά μας είχαμε καταγγείλει και στο παρελθόν το “pinkwashing”, δηλαδή τον εξωραϊσμό εταιριών και κρατών όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, που τολμούν να μιλάνε για τους γκέι και τις λεσβίες τη στιγμή που δολοφονούν Παλαιστίνιους, Σύριους και Ιρακινούς και συχνά και τα ίδια τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις χώρες τους, στις επικράτειες του Τραμπ και του Νετανιάχου. 

Αποκλεισμοί

Τέτοιες πρακτικές πάνε χέρι-χέρι με αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και αποκλεισμούς μέσα στην οργανωτική και είχαν οδηγήσει πριν δυο χρόνια στην αποξένωση και αποχώρηση από το Pride μέρους της τρανς κοινότητας. Αποδεικνύεται επίσης πόσο προβληματική ήταν η υποτίμηση της πολιτικής συζήτησης που τόσο έχει ανάγκη ο κόσμος μας, αλλά και πώς μέσω του εξοστρακισμού των κομμάτων, η λήψη αποφάσεων (με πολιτικό χαρακτήρα) τελικά καταλήγει στα χέρια μιας ομάδας που δεν λογοδοτεί πουθενά. 

Η πραγματικότητα είναι ότι το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα δεν χρειάζεται ΜΚΟ ούτε χορηγούς για να οργανώσει τις διεκδικήσεις και τις μέρες μνήμης όπως το Pride. Ό,τι κατακτήσαμε μέχρι τώρα κερδήθηκε με τους ανιδιοτελείς αγώνες που δώσαμε μαζί με τα κομμάτια και τις οργανώσεις της κοινωνίας που μας συμπαραστάθηκαν. 

Προτείνουμε λοιπόν να διαλυθεί η ΜΚΟ “Athens Pride” και να προχωρήσουμε στην αυτοοργάνωση της γιορτής Περηφάνιας με ανοιχτό, δημοκρατικό και διαφανή τρόπο λειτουργίας σε όλα τα ζητήματα. Στηρίγματα, σύμμαχοι και “χορηγοί” μπορεί να είναι οι συλλογικότητες που μοιράζονται την ανησυχία για χειραφέτηση, απελευθέρωση και αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και την ομοφοβία-τρανσφοβία, βάζοντας ξανά την πολιτική συζήτηση και την πάλη στο κέντρο: Εκτός από όλες και όλους εμάς είναι οι αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία (π.χ. εκπαιδευτικοί, νοσοκομεία κ.ο.κ), πολιτικά κόμματα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ και δημοκρατικά δικαιώματα στην πράξη. 

Με αυτό το περιεχόμενο θα παρέμβει η ομάδα μας και μέσα στη διοργάνωση, για να διεκδικήσουμε ένα pride αντίστοιχο της παράδοσης του Stonewall και των αγώνων που έχουμε να δώσουμε σήμερα».


Στις 26 και 27 Μάη στη Θεσσαλονίκη άνοιξε ο φετινός κύκλος των Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. Είναι κατάκτηση πλέον η διοργάνωση Pride σε τέσσερις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης.

Η συνέχεια θα δοθεί στις 10 Ιουνίου που θα γίνει το Pride της Αθήνας, για πρώτη φορά στην πλατεία Συντάγματος. Με τη συζήτηση να έχει ανοίξει πλατιά τα τελευταία χρόνια για το τι σημαίνει να γίνεται η διοργάνωσή του με όρους κερδοσκοπικής γιορτής, η χωροταξική του αναβάθμιση σε μεγαλύτερο χώρο δείχνει τη σταθερή αύξησή του σε συμμετοχή. Το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν τόσο στη γιορτή όσο και στη διαδήλωση δείχνει τη διάθεση ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων αλλά και συμμάχων να καταπολεμήσουν το φόβο και την καταπίεση, χωρίς όμως να περιμένουν τις απαντήσεις από τη διοργανώτρια Athens Pride.  

Η ομάδα LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παρέμβει στο αθηναϊκό Pride, συγκροτώντας αγωνιστικό μπλοκ στη διαδήλωση με αντικαπιταλιστικά πανό και συνθήματα, αλλά και διοργανώνοντας νωρίτερα (4μμ) ανοιχτή συζήτηση-εκδήλωση με τίτλο «Θέμα παιδείας; Από πού προέρχεται η ομοφοβία/τρανσφοβία και πώς θα την τσακίσουμε». 

Αφροδίτη Φράγκου


Θεσσαλονίκη: RADical Pride

Το πρώτο αυτοοργανωμένο RADical Pride της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την Παρασκευή 26 Μάη με επιτυχημένες εκδηλώσεις-συζητήσεις στο στέκι μεταναστών. 

Τη δεύτερη ημέρα έγινε μια δυναμική διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, η «πολύχρωμη πορεία ελεύθερης έκφρασης». Στη διαδήλωση, εκτός από τις ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες του κινήματος και τους συμμάχους του, συμμετείχαν μεταξύ άλλων μπλοκ του Patras Pride, της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΚΑΡ και της γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδας «Άη Γιώργης». Ακολούθησαν ανοιχτές συζητήσεις-εργαστήρια με ένα εύρος θεμάτων, όπως οι ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες, οι διακρίσεις στην αιμοδοσία και το σύστημα Υγείας, η αναγκαιότητα για αυτοοργανωμένα Pride χωρίς χορηγούς κ.α. Η παρέμβαση της ΚΕΕΡΦΑ είχε σαν επιπλέον στόχο να καλέσει τον κόσμο που κινητοποιήθηκε στο αυτοοργανωμένο Pride σε μια μαζική παρέμβαση στη διαδήλωση του Thessaloniki Pride που γίνεται στις 17 Ιουνίου.

Κώστας Τορπουζίδης


Πλήρη κατοχύρωση των τρανς δικαιωμάτων

Η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου χωρίς προϋποθέσεις είναι ένα πάγιο αίτημα του τρανς κινήματος στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης από τις 2 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου. 

Πρόκειται για μια πρώτη νίκη του κινήματος, παρά τα μειονεκτήματα του νομοσχεδίου. Για παράδειγμα, δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη διόρθωση καταχώρησης φύλου ανήλικα ή έγγαμα άτομα, η διαδικασία γίνεται με δικαστική απόφαση, αφήνονται κάποια ανοιχτά ζητήματα κηδεμονίας των παιδιών του ανθρώπου που κάνει την αλλαγή εγγράφων κλπ.

Η μάχη για την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των τρανς ανθρώπων συνεχίζεται και εξακολουθεί να είναι επιτακτική, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο καταπιεσμένα κομμάτια της κοινωνίας σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, από την διάκριση στην εργασία και τη στέγαση μέχρι την ελλιπή υγειονομική περίθαλψη, τις αναρίθμητες τρανσφοβικές επιθέσεις και τις πολλές καταγεγραμμένες (και ακόμη περισσότερες μη καταγεγραμμένες) δολοφονίες τρανς ατόμων. 

Ακόμη και μέσα στους κόλπους της ίδιας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας η τρανσφοβία είναι ένα εκτεταμένο φαινόμενο. Ενδεικτικό περιστατικό ο αποκλεισμός τρανς μέλους από την οργανωτική επιτροπή του Athens Pride πριν 2 χρόνια, γεγονός που έχει συνοδευτεί και με καταγγελίες για τρανσφοβικές συμπεριφορές των διοργανωτών.


Κουζίνα αλληλεγγύης με αφρικανική μουσική διοργανώνουν στις 3 Ιούνη, 5μμ στο πάρκο Ναυαρίνου, στα Εξάρχεια, η φεμινιστική συλλογικότητα «Καμία ανοχή» και η Ένωση Αφρικανών Γυναικών. Σκοπός είναι η συγκέντρωση του ποσού των 400 ευρώ που χρειάζεται η Ν., μετανάστρια δεύτερης γενιάς από την Αφρική, για την ανανέωση της άδειας παραμονής της. Η Ν. είναι θύμα σεξιστικής βίας από τον πρώην σύντροφό της και αντιμετωπίζει δικαστήριο, κατηγορούμενη για την αυτοάμυνα απέναντί του.


ΑΘΗΝΑ
10 Ιουνίου – Πλατεία Συντάγματος
4μμ εκδήλωση-συζήτηση: «Θέμα παιδείας; Από πού προέρχεται η ομοφοβία/τρανσφοβία και πώς θα την τσακίσουμε» - LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
7μμ: διαδήλωση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
17 Ιουνίου – Λευκός Πύργος
7:30μμ: διαδήλωση

ΠΑΤΡΑ
23-24 Ιουνίου – Μόλος Αγ. Νικολάου
24 Ιουνίου: διαδήλωση

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 
30 Ιουνίου - 1 Ιουλίου – Πάρκο Γεωργιάδη
1 Ιουλίου: διαδήλωση