Εργατικό κίνημα
ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Στηρίζουμε την Πρωτοβουλία Γένοβα

Εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ θα γίνουν στις 28 Ιούνη.
Ο Κώστας Βοργιάς, μέλος της αντικαπιταλιστικής παράταξης Πρωτοβουλία Γένοβα ΙΝΤΡΑΚΟΜ μίλησε στο Στέλιο Μιχαηλίδη.

Πες μας λίγα λόγια για το κατέβασμα της Πρωτοβουλίας Γένοβα στις εκλογές του σωματείου.

Οι συνάδελφοι που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας Γένοβα είναι αγωνιστές, πάντα στην πρώτη γραμμή όπου χρειάστηκε να παλέψουμε. Από την ίδρυσή μας και ακόμα περισσότερο την περίοδο των μνημονίων, δίνουμε τη μάχη για να έχει το σωματείο πάντα οργανωμένη παρουσία τόσο στις απεργίες όσο και στα αντιφασιστικά συλλαλητήρια. Κι όποτε σαν σωματείο χρειάστηκε να δείξουμε τη δύναμή μας στον όμιλο το κάναμε και ο ρόλος της Πρωτοβουλίας Γένοβα ήταν βασικός. Είτε τότε με την απεργία στην Defense, είτε στην Intrasoft παλιότερα, είτε πιο πρόσφατα με την απεργία στην InMaint. 

Εργάζεσαι στην ΙnMaint και ήσουν βασικός στην οργάνωση των κινητοποιήσεων. Θύμισέ μας το τί έγινε.

Σχεδόν όλο το 2016 είχαμε καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών κάθε μήνα. Μπορεί να ήταν 5 με 10 μέρες, αλλά επειδή οι μισθοί μας είναι χαμηλοί και τα έξοδά μας τρέχουν δεν μπορούμε ακόμα και για τόσο να δουλεύουμε απλήρωτοι. Στην τελική προσφέρουμε την εργασία μας κι απαιτούμε τα λεφτά μας να μπαίνουν κανονικά στην ώρα τους. Κάποια στιγμή λοιπόν αποφασίσαμε οι συνάδελφοι με δική μας παρότρυνση, να προχωρήσουμε με κινητοποιήσεις. Είπαμε ότι δεν θα καλέσουμε Δ.Σ. και τέτοια. Πήγαμε απευθείας όλοι μαζί στο σωματείο κι όπως καταλαβαίνεις η πίεση στην ηγεσία του σωματείου ήταν μεγαλύτερη. Ο πρόεδρος του σωματείου μας έλεγε να κάνουμε υπομονή, “κοιτάτε τι γίνεται έξω στις άλλες εταιρίες”, και τέτοια. Εμείς είπαμε ότι τώρα είναι 5-10 μέρες η καθυστέρηση, αύριο θα είναι κάτι μήνες. Καλέσαμε σε συνέλευση και αποφασίσαμε 48ωρη απεργία. Πριν καλά καλά ανακοινώσουμε την απεργία, με το που το μάθανε στη διοίκηση, πληρωθήκαμε και τους μισθούς μας και τις υπερωρίες που μας χρώσταγαν.

Παρ'όλα αυτά μετά από κανά δυο μήνες, πάλι καθυστέρησαν τους μισθούς. Είχαμε πει ότι όποτε ξαναγίνουν τα ίδια θα βγούμε ξανά σε απεργία. Έτσι κι έγινε. Και κάναμε πάλι 48ωρη απεργία και πληρωθήκαμε. Για την ακρίβεια μας πλήρωσαν από την πρώτη μέρα της απεργίας. Η διοίκηση επειδή καταλάβαινε ότι έπρεπε να σταματήσει αυτό το πράγμα, κάλεσε δυο συναδέλφους, αγωνιστές από αριστερές παρατάξεις, έναν από τη δική μας της Γένοβα κι έναν από την παράταξη του ΠΑΜΕ και τους ανακοίνωσε την απόλυσή τους. Αμέσως κινητοποιηθήκαμε, κάναμε συνέλευση και βγάλαμε 48ωρη απεργία. Ακολούθησε ένα διήμερο με μαζικές περιφρουρήσεις, διαδηλώσεις στα κτίρια του ομίλου, συγκέντρωση στα δικαστήρια  που πήγαν να μας βγάλουν παράνομους και μεγάλη συμπαράσταση – και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε για αυτό – από συναδέλφους του Μετρό, των νοσοκομείων, το ΕΚΑ, την ΕΡΤ, την ΑΔΕΔΥ, το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια κλπ.
Το μεσημέρι της δεύτερης ημέρας οι απολύσεις ανακλήθηκαν. 

Τι μάχες έχετε μπροστά σας οι εργαζόμενοι της ΙΝΤΡΑΚΟΜ;

Στην ΙΝΜΑΙΝΤ έχοντας δείξει τη δύναμή μας, προσπαθούν τώρα με μετακινήσεις να μας αδυνατίσουν. Δεν θα το καταφέρουν. Έχουμε όμως μπροστά μας και τα μέτρα του 4ου Μνημονίου που δεν πρέπει να εφαρμοστούν. Τη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Γι'αυτό και λέμε ότι πρέπει στις εκλογές του σωματείου να δυναμώσουμε την Πρωτοβουλία Γένοβα που ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων, την ίδια στιγμή που επεδίωκε με τον πιο ενωτικό τρόπο την κοινή δράση για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Πίσω από κάθε αγωνιστική δράση του σωματείου υπάρχουν οι επίμονες και σκληρές προσπάθειες της ΓΕΝΟΒΑ για να σπρώξει τα πράγματα μπροστά για τους εργαζόμενους, να ενώσουμε τους συναδέλφους στον αγώνα ενάντια στις επιθέσεις εργοδοσίας και κυβερνήσεων.