Πολιτισμός
Κινηματογράφος: Η Βασίλισσα της Ισπανίας, του Φρανσίσκο Τρουέμπα

Η νέα ταινία του Φρανσίσκο Τρουέμπα αποτελεί τη συνέχεια του πολυβραβευμένου «Το κορίτσι των ονείρων σου» (1999). Στην πρώτη ταινία, ένα κινηματογραφικό καστ μετακομίζει για τις ανάγκες μιας παραγωγής από την Ισπανία την εποχή του εμφύλιου στη Γερμανία του Γκέμπελς, με τραγελαφικές εξελίξεις.

Είκοσι χρόνια αργότερα, οι ήρωες ξανασμίγουν στα κινηματογραφικά στούντιο της φρανκοκρατούμενης Μαδρίτης. Η Μακαρένα Γκρανάδα επιστρέφει σταρ του Χόλιγουντ για να υποδυθεί τη βασίλισσα Ισαβέλλα της Καστίλης, ο σκηνοθέτης Μπλας, επιζήσας του στρατοπέδου Μαουτχάουζεν, οι υπόλοιποι θεατράνθρωποι πασχίζουν να επιβιώσουν κάτω από τον Φράνκο. Λογοκρισία, μελανοχίτωνες και παρακρατικοί δίνουν και παίρνουν και ο Μπλας καταλήγει να σπάει πέτρες στα στρατόπεδα που έχουν φυλακιστεί οι αριστεροί για να οικοδομήσουν τα μνημεία του δικτάτορα. 

Η ανάμειξη της μεταπολεμικής ιστορίας και της μυθοπλασίας τελικά δεν λειτουργεί όσο υπόσχεται η εντυπωσιακή εισαγωγή της ταινίας με τα επίκαιρα της εποχής και την γοητεία του Χόλιγουντ. Παρόλα αυτά, ο Τρουέμπα έφτιαξε μια κομεντί με δραματικό υπόβαθρο (η επιβίωση του καλλιτέχνη στις πιο αντίξοες συνθήκες), με ενίοτε καυστικό χιούμορ (ο Αμερικανός σκηνοθέτης – παρωδία του Τζον Φορντ) και ένα φόρο τιμής στην τέχνη του σινεμά -εκείνη την εποχή μεσουρανούσε το σύστημα «τεχνικόλορ», τα εντυπωσιακά σκηνικά – κοστούμια και οι υπερπαραγωγές.