Εργατικό κίνημα
14-15 Ιούνη: Γιατροί και Νοσηλευτές σε δράση

7/6, Κατάληψη του γραφείου διοικητή από τους εργαζόμενους του Αγ. Σάββα

Διήμερο κινητοποιήσεων οργανώνουν οι υγειονομικοί στις 14 και 15 Ιούνη. Την Τετάρτη 14 Ιούνη η ΟΕΝΓΕ καλεί πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 3μμ και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας. Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 15/6, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί στο υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7) στις 8μμ για ολονύχτια συγκέντρωση. 

Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση-κάλεσμα του Συντονιστικού των Νοσοκομείων στις δύο κινητοποιήσεις: «Στις 14/6 απεργούν και διαδηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στα ωράρια εργασίας και στους μισθούς τους, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενάντια στις απολύσεις επικουρικών. Την επόμενη μέρα, 15/6, καλεί η ΠΟΕΔΗΝ να περικυκλώσουμε σε συγκέντρωση-ολονυκτία το υπ. Οικονομικών ενάντια στα μνημονιακά μέτρα που διαλύουν την Υγεία, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και χρηματοδότηση των νοσοκομείων μας». 

Για τη συνέχεια των αγώνων το Συντονιστικό προτείνει κλιμάκωση: «Οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει οι ομοσπονδίες και τα συνδικάτα της υγείας είναι βήματα προς την συνέχεια και την κλιμάκωση της σύγκρουσης για να κάνουμε πράξη τα αιτήματά μας. Με γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, περιοδείες συζητήσεις να οργανώσουμε την μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, τον συντονισμό τους και την κλιμάκωση μέχρι να σπάσουμε τις μνημονιακές πολιτικές και να αναγκάσουμε σε γενική υποχώρηση κυβέρνηση και δανειστές, μέχρι να τα πάρουμε όλα πίσω».

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ σε σχέση με τη μείωση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και το υπουργείο Υγείας τα δύο τελευταία χρόνια. Το Γενάρη του 2015 το τακτικό προσωπικό στο υπουργείο Υγείας ήταν 79.533 και στα νοσοκομεία 69.223, ενώ το Μάη του 2017 ήταν αντίστοιχα 77.677 και 62.200. Πάνω από τέσσερις χιλιάδες έχουν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ τρεις χιλιάδες μετατάχθηκαν ή αποσπάστηκαν σε άλλους φορείς του δημοσίου ή γραφεία βουλευτών. 

Θυμίζουμε ότι η ΠΟΕΔΗΝ ήδη έχει ανακοινώσει την ημερομηνία για το επόμενο «Καραβάνι της Υγείας» που θα γίνει στην Αμαλιάδα στις 28 Ιούνη. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 9πμ από το νοσοκομείο της πόλης στο πλαίσιο της στάσης εργασίας από τις 7πμ έως τις 3μμ (ισχύει και για τα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ).