Διεθνή
Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Κυβέρνηση χωρίς έρεισμα

Με τη μεγαλύτερη αποχή που έχει καταμετρηθεί ποτέ έκλεισε ο πρώτος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, την Κυριακή 11 Ιουνίου. Μόλις το 48,7% των εγγεγραμμένων ψήφισαν, πράγμα που κάνει το 32,3% του κόμματος του Μακρόν (ποσοστό ήδη χαμηλό σε σύγκριση με το 41% του Σοσιαλιστικού Κόμματος που κέρδισε τις εκλογές το 2012) μια πολύ αδύναμη πλειοψηφία. 

Στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι λιγότερο από το 16% των ψηφοφόρων της χώρας στήριξε τον Μακρόν. Μπορεί λοιπόν μεγάλα ΜΜΕ σαν τη Le Monde να βγάζουν θριαμβευτικούς τίτλους όπως «Με διαφορά στην κορυφή ο Μακρόν», αλλά κάτω από τους τίτλους αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι πρόκειται για την πιο αδύναμη νίκη.

Οι έδρες θα καθοριστούν στο δεύτερο γύρο. Οι εκτιμήσεις από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου δείχνουν ότι το κόμμα του Μακρόν αναμένεται να πάρει τουλάχιστον 400 έδρες σε σύνολο 577, δηλαδή τουλάχιστον 69% (!) των εδρών, πράγμα που οφείλεται στο μονοεδρικό πλειοψηφικό σύστημα της Γαλλίας. 

Παράλληλα το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν σημείωσε πτώση, συγκεντρώνοντας το 13,2% των ψήφων, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταβαραθρώθηκε στο 9,5%. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν έπεσε στο 11%, ωστόσο μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα ξεπερνάει το Εθνικό Μέτωπο, αθροίζοντας στο 13,7%. Συνολικά η αριστερά συγκέντρωσε το 14,5% των ψήφων.

Δεύτερος γύρος

Στο δεύτερο γύρο των εκλογών, η αριστερά έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει κάποιες περιφέρειες κλειδιά. Επειδή το σύστημα είναι μονοεδρικό, ο Μανουέλ Βαλς, πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης Ολάντ, μπορεί να αποκλειστεί από την υποψήφια του Κομμουνιστικού Κόμματος με την οποία θα αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο για την περιφέρεια του Εσόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιφέρεια αυτή ο Μελανσόν είχε έρθει πρώτος στις προεδρικές εκλογές με 30%, ενώ στις βουλευτικές δεν υπήρχε υποψήφιος του Μακρόν. Ο ίδιος ο Μελανσόν στην 4η περιφέρεια της Μασσαλίας περνάει στο δεύτερο γύρο για να αναμετρηθεί με την υποψήφια του Μακρόν, από την οποία όμως προηγείται με μεγάλη διαφορά, 34,3% έναντι 22,7%.

Η πλειοψηφία του Μακρόν στην Εθνοσυνέλευση -με τη βοήθεια ενός εκλογικού συστήματος που μετατρέπει το 16% των ψηφοφόρων σε 69% των εδρών και βάζει τα γυαλιά ακόμη και στο αμερικάνικο σύστημα των εκλεκτόρων- δεν έχει απολύτως κανένα έρεισμα στην κοινωνία. Ο Μακρόν θα κληθεί να ψηφίσει και να εφαρμόσει τις πιο σκληρές πολιτικές λιτότητας, αυτές που έβγαλαν μαζικά το εργατικό κίνημα στους δρόμους και τις απεργιακές φρουρές, μαζί με τους φοιτητές και τους μετανάστες. 

Οι εργατικές, αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές μάχες του τελευταίου διαστήματος είχαν σαν αποτέλεσμα να πέσει το μέχρι πέρσι «φαβορί» Λεπέν στην 4η θέση την περασμένη Κυριακή και να κλονιστούν τα παραδοσιακά κόμματα της γαλλικής άρχουσας τάξης. Αυτές οι μάχες δίνουν τη δυνατότητα στο κίνημα να τσακίσει τους φασίστες του Εθνικού Μετώπου αλλά και να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη κρίση στο ήδη ασταθές πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, εμποδίζοντας τον Μακρόν να ολοκληρώσει τις επιθέσεις ενάντια στους εργάτες.