Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Όταν οι χρυσαυγίτες έκαιγαν τζαμιά στον Άγιο Παντελεήμονα

Κατά την 164η συνεδρίαση (20/6) της δίκης της Χρυσής Αυγής συνέχισε την κατάθεσή του ο Θ. Κούρκουλας, εκπρόσωπος της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό». Ο μάρτυρας συνέχισε την κατάθεσή του στην έδρα μιλώντας και για άλλα περιστατικά που έγιναν πριν το 2013, ενώ στις ερωτήσεις της έδρας και της πολιτικής αγωγής έδωσε μια πιο αναλυτική εικόνα της στροφής της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα και τους στόχους της νεοναζιστικής οργάνωσης. 

Στα περιστατικά που κατέθεσε ήταν η συγκέντρωση χρυσαυγιτών έξω από ένα μεγάλο τζαμί, οι σαφέστατες απειλές τους ότι «θα σας κάψουμε» και την πραγματοποίησή τους λίγο μετά. Παράλληλα, μαχαιρώθηκε ένας Αιγύπτιος μετανάστης. 

Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης άλλο ένα δείγμα των καλών σχέσεων της ΕΛΑΣ με τη Χρυσή Αυγή: μια Mαροκινή προπηλακίστηκε από αστυνομικό και ο αντιπρόεδρος της κοινότητας που την υπερασπίστηκε στο ΑΤ Ομόνοιας, δέχτηκε απειλές από τον αστυνομικό ότι «θα του στείλει τη Χρυσή Αυγή». Επιπλέον, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ένας ανοιχτά υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής έπεσε πάνω σε ομάδα μεταναστών με το ΙΧ του τραυματίζοντας έναν από αυτούς και τόνισε ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν νεκροί». Για τους συνολικότερους στόχους της οργάνωσης ο μάρτυρας είπε ότι στον Άγιο Παντελεήμονα ήθελαν να δημιουργήσουν ένα άβατο. Για τη δράση της, είπε: «Είναι επιθέσεις οργανωμένες και σχεδιασμένες. Φοράνε μπλούζες της ΧΑ, αρβύλες, μαύρα ρούχα. Λειτουργούν εν είδει στρατιωτικής παράταξης, σαν τα ΜΑΤ. Αυτός που είναι μπροστά συνήθως δε φορά κράνος γιατί δε συμμετέχει στη βία αλλά δίνει τις εντολές». 

Ανοχή 

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας ρώτησε επίσης αν πλέον γίνονται τέτοια περιστατικά και που οφειλόταν η έξαρση εκείνη την περίοδο: «Γίνονται, αλλά λιγότερα. Έχουμε το παράδειγμα του Ασπροπύργου. Οφειλόταν στην ανοχή των αστυνομικών δυνάμεων και την ατιμωρησία. Σε πάρα πολλές από τις επιθέσεις η αστυνομία είναι παρούσα, το πολύ πολύ να έκανε καμιά προσαγωγή, αλλά ποτέ σύλληψη. Πλέον έχουμε ύφεση των περιστατικών γιατί έγινε δίωξη της οργάνωσης μετά τη δολοφονία Φύσσα, παρά το ότι γίνονται περιστατικά όπως αυτό στη Μεσογείων με το φοιτητή Λάζαρη».

Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης ότι ο Παναγιώταρος έχει δηλώσει ανοιχτά ότι η λύση των προβλημάτων του κέντρου είναι ένα πογκρόμ. «Η θέση της οργάνωσης», είπε «είναι απέλαση όλων των μεταναστών. Στην πράξη θέλει να τους εξαφανίσει η ίδια. Φάνηκε στο Παλιό Εφετείο, στον Άγιο Παντελεήμονα, στην επίθεση στους ψαράδες». Η δράση στον Άγιο Παντελεήμονα, συγκεκριμενοποίησε, «είχε ρατσιστικό κίνητρο, ήθελαν να ‘καθαρίσουν’. Έρχονταν με βάρδιες, περιπολούσαν με ρόπαλα, χτυπούσαν μετανάστες». 

Ο μάρτυρας, τέλος, ανέφερε μια σειρά ονόματα ηγετικών στελεχών που έχει δει ο ίδιος σε επιθέσεις: Μιχαλολιάκος, Παναγιώταρος, Κασιδιάρης, Λαγός, Σκορδέλη, Πλωμαρίτης, Βάθης, ενώ κατέθεσε ότι ξέρει ότι ήταν ενεργοί και οι Ρουπακιάς, Παπαβασιλείου. Πολλούς από αυτούς τους αναγνώρισε σε φωτογραφίες από τη δράση τους στην περιοχή. 

Στη συνέχεια η υπεράσπιση των κατηγορούμενων Χρυσαυγιτών επιδόθηκε σε ένα όργιο ρατσισμού για τους μετανάστες του Αγίου Παντελεήμονα και λασπολογίας για τις αντιρατσιστικές οργανώσεις και δράσεις της Αθήνας. Η εξέταση από την υπεράσπιση θα συνεχιστεί στις 26/6 στο Εφετείο. 


«Σκοπός τους να φύγει αυτή η μάνα από τη δίκη»

Σε εφτά μήνες με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο χρυσαυγίτης Βυζάντιος Παυλίδης που είχε φωνάξει στη Μάγδα Φύσσα «πού είναι ο Παύλος σου τώρα». Η φραστική επίθεση του Παυλίδη έγινε στα επεισόδια της 14/2 στο Εφετείο, καθώς εξεταζόταν η υπόθεση Αντίπνοια. 

Ο χρυσαυγίτης καταδικάστηκε για λόγω και έργω εξύβριση και προσβολή μνήμης νεκρού. Τον αναγνώρισαν η Μάγδα Φύσσα, ο αδελφός της και ο αστυνομικός που έκανε την έρευνα. Στη δίκη επιδείχθηκε και πλήθος φωτογραφιών με τον Παυλίδη να συμμετέχει σε αιμοδοσίες και διανομές τροφίμων της νεοναζιστικής συμμορίας, ενώ πήγαινε τακτικά και στο Εφετείο. Στη δίκη του παρέστη χωρίς συνήγορο.

Στην κατάθεσή του ο αδελφός της Μάγδας Φύσσα είπε: «Ερχόταν πάνω μας απειλητικά και άρχισε να βρίζει. Ήθελε να την πληγώσει και να προσβάλει το παιδί. Σκοπός τους είναι να φύγει αυτή η μάνα από τη δίκη γιατί τους ενοχλεί».


Η κατάθεσή μου κράτησε δυο μέρες. Την πρώτη μέρα, στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού και τη δεύτερη στο Εφετείο. Δύσκολη, σκληρή και επώδυνη διαδικασία. Πρώτα από όλα, επειδή ξαναθυμάσαι και ξαναζείς την εποχή του τρόμου, πριν τον Σεπτέμβρη του 2013, όταν η Χ.Α. αλώνιζε. Κι έπειτα, επειδή στον Κορυδαλλό οι χρυσαυγίτες δικηγόροι είναι σχεδόν δίπλα σε αυτόν που καταθέτει, στα δεξιά του. Κι έτσι, τους άκουγα, από τις εννιάμισι μέχρι τις τρεις, να θορυβούν, να ειρωνεύονται, να λένε για τον πατέρα μου ότι θα ντρεπόταν για μένα, τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν με άντεξε, το ότι λέω ψέματα… 

Σαν σκυλιά που αλυχτάγαν. Γιατί είναι πρωτίστως χρυσαυγίτες, συνδυάζοντας στο πρόσωπό τους τον ρόλο του κλακαδόρου, του τραμπούκου και του δικηγόρου: τρία σε ένα. Θέλουν να μπερδέψουν τον μάρτυρα, να τον σαστίσουν, να τον προκαλέσουν να τσακωθεί μαζί τους. 

Γιατί αν κάτι επιδιώκουν, από την πρώτη κιόλας μέρα, είναι αυτό ακριβώς: να απαξιώσουν και να διαλύσουν τη διαδικασία. Γι’ αυτό, παρά τους λεονταρισμούς τους, για κάνα μήνα κωλυσιεργιούσαν με ενστάσεις, γι’ αυτό προξενούν επεισόδια, γι’ αυτό δεν παρίσταται πλέον στη διαδικασία αυτοπροσώπως κανένας από τους κατηγορούμενους. 

Κι έτσι ακριβώς καταλαβαίνω άμεσα πόσο απαραίτητη, πόσο πολύτιμη είναι η παρουσία των αλληλέγγυων. Και αισθάνομαι, ακόμα, απεριόριστη εκτίμηση και συγκίνηση για τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής, τους μάρτυρες και, βέβαια, τη Μάγδα Φύσσα και τον αδελφό της, που είναι διαρκώς εκεί, δυο χρόνια τώρα – ασύλληπτο το πώς το αντέχουν. Ο αγώνας των δικηγόρων σπουδαίος και αδιανόητα δύσκολος. Και πρέπει να στηριχτούν με κάθε τρόπο: πολιτικά, ηθικά, οικονομικά. 

Αυτή η δίκη πρέπει να τελειώσει γρήγορα! Να οριστούν πολύ περισσότερες δικάσιμες το μήνα. Δεν πρέπει να ξεχειλώσει κι άλλο, να ξεχαστούν τα στοιχεία, να λησμονηθούν από τους δικαστές και τον κόσμο, να ξεθωριάσει η μνήμη των εγκλημάτων, των ταγμάτων εφόδου, του τρόμου που έσπερναν. Θυμάστε;

Από συνέντευξη της Βασιλικής Κατριβάνου στην εφημερίδα εποχή


Οι επόμενες δικάσιμοι

Ιούνης:
30/6 στον Κορυδαλλό,
26/6 και 28/6 στο Εφετείο.
 
Ιούλης:
5/7, 11/7, 17/7 και 19/7 στον Κορυδαλλό,
4/7, 6/7, 10/7 και 13/7 στο Εφετείο.

Ηράκλειο:Φυλάκιση για Χρυσαυγίτες

Σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν οι  χρυσαυγίτες για την επίθεση σε αντιφασίστες στον Ζαρό Ηρακλείου, τον Νοέμβριο του 2012. Οι δράστες που αναγνωρίστηκαν και οδηγήθηκαν στο ακροατήριο ήταν τρεις. Οι κατηγορούμενοι Γεώργιος Αλεξάκης, Εμμανουήλ Σαμιωτάκης και Μιχαήλ Λεμονάκης, όλοι μέλη της Χρυσής Αυγής, δικάστηκαν για το πλημμέλημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία. Είχαν επιτεθεί με μαγκούρες σε αντιφασίστες μετά από αφισοκόλληση, την ώρα που αυτοί αποχωρούσαν από το χωριό,  φτάνοντας στο σημείο της επίθεσης με αυτοκίνητο τύπου κλούβα. 

Τα θύματα ζήτησαν η υπόθεση να μετατραπεί σε κακούργημα, καθώς ήταν οργανωμένη επίθεση και είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση. Ένας εκ των θυμάτων βρέθηκε να δέχεται χτυπήματα από πέντε άτομα. Τα χτυπήματα συνεχίστηκαν και αφότου έσπασαν τα χέρια του με τα οποία προστάτευε το κεφάλι. Κατέθεσε ότι θα μπορούσαν να τον είχαν σκοτώσει.

Υπόθεση Belvedere

Μια εβδομάδα μετά έγινε η εκδήλωση της νεοναζιστικής οργάνωσης στο ξενοδοχείο Belvedere στο Ηράκλειο, με την διαβόητη απειλή Κασιδιάρη «θα έχεις νεκρούς» σε αξιωματικό της αστυνομίας. Η υπόθεση Belvedere είναι μία από τις υποθέσεις της δικογραφίας στην κεντρική δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση. Σε φωτογραφίες της συγκέντρωσης έξω από το ξενοδοχείο φαίνεται ο κατηγορούμενος της επίθεσης στο Ζαρό Γ. Αλεξάκης, φορώντας τη -γνωστή πλέον και από τις καταθέσεις πολλών μαρτύρων στη δίκη της ΧΑ- χρυσαυγίτικη στολή: μαύρο μπλουζάκι με διακριτικά της οργάνωσης και γκρι παραλλαγή παντελόνι.

Παράλληλα, η νεοναζιστική συμμορία είχε ομολογήσει την επίθεση στο Ζαρό σε δημοσίευμα στο επίσημο site αμέσως μετά την επίθεση, το οποίο κατέβηκε λίγο μετά. Αργότερα η Περιφερειακή Διοίκηση Κρήτης της Χρυσής Αυγής παραπονέθηκε ότι τα τοπικά ΜΜΕ εκφράζονταν εναντίον της οργάνωσης «με αφορμή τον ξυλοδαρμό αναρχοαριστερών στον Ζαρό Ηρακλείου», ομολογώντας για δεύτερη φορά.