Διεθνή
Μετά τον Φρίντμαν πέθανε κι ο Πινοτσέτ: Μετά τον γκουρού, ο νεοφιλελευθερισμός εχασε και τον στρατηγό του

Δυο-τρεις βδομάδες μόνο χωρίζουν τον θάνατο του Αουγκούστο Πινοτσέτ που πέθανε το περασμένο Σαββατοκύριακο, από το θάνατο του Μίλτον Φρίντμαν στα μέσα του Νοέμβρη. Η τύχη τα έφερε έτσι ώστε να βρεθούν μαζί στο θάνατο, όπως μαζί ήταν στη ζωή ο γκουρού του νεοφιλελευθερισμού και ο στρατηγός της πιο αιματοβαμμένης χούντας στη Χιλή. 

Οταν τον Σεπτέμβρη του 1973 ο Πινοτσέτ δολοφονούσε τη δημοκρατία, τον Σαλβαντόρ Αλιέντε και χιλιάδες αγωνιστές της Αριστεράς, ο Μίλτον Φρίντμαν ήταν ακόμα ένας σχετικά άγνωστος πανεπιστημιακός με ακραίες θεωρίες υπέρ της αγοράς και κατά της Κεϋνσιανής πολιτικής που προωθούσαν μέχρι τότε οι περισσότερες κυβερνήσεις. Το πραξικόπημα στη Χιλή άνοιξε το δρόμο για να γίνει εκείνη η χώρα το πειραματόζωο για την οικονομική πολιτική της λεγόμενης «Σχολής του Σικάγο» του Φρίντμαν. Με το αίμα των μαρτύρων της Χιλής βάφτηκε αυτό που αργότερα ονομάστηκε θατσερισμός, μονεταρισμός και τελικά νεοφιλελευθερισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στους ελάχιστους που θρήνησαν τον Πινοτσέτ ήταν η Θάτσερ. 

Σήμερα, οι απολογητές του νεοφιλελευθερισμού επιμένουν ότι η «ελεύθερη αγορά είναι θεμέλιο για τη δημοκρατία». Ο Μπους ισχυρίζεται ότι ο πόλεμός του θα φέρει μια «Νέα Μέση Ανατολή», όπου η δημοκρατία και η αγορά θα φτάσουν μέσα στο ίδιο πακέτο. Τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ καταρρίπτουν καθημερινά το μύθο του Μπους περί δημοκρατίας. Τώρα, ο θάνατος του Πινοτσέτ σχεδόν ταυτόχρονα με του Φρίντμαν ήρθε να θυμίσει ότι ο φρικαλέος συνδυασμός του νεοφιλελευθερισμού με την αιματοβαμμένη βία υπάρχει από την γέννησή του. Είναι καιρός να θάψουμε και τα δυο τέρατα μαζί.