Συνέντευξη με τον Χρίστο Αργύρη και την Αργυρή Ερωτοκρίτου στο Νεκτάριο Δαργάκη
H Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή είχε μια μεγάλη επιτυχία στις εκλογές στο σωματείο του νοσοκομείου. Πως φτάσατε σε αυτή;
Χ. Αργύρης. Τα αποτελέσματα είναι ότι από πέμπτη δύναμη, είμαστε τρίτη δύναμη στο νοσοκομείο. Έχουμε άνοδο για το ΔΣ του σωματείου πάνω από 50%. Και για τους αντιπροσώπους στην ΠΟΕΔΗΝ είναι ακόμα μεγαλύτερη η επιτυχία. Την προηγούμενη φορά είχαμε 19 ψήφους και τώρα περίπου 130, εκλέγοντας 3 αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ από κανένα. Ξεπεράσαμε και την κλασική τρίτη δύναμη του σωματείου, τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Είχαμε 23 υποψήφιους από τα πιο αγωνιστικά και μαχητικά κομμάτια του νοσοκομείου. Για δυο χρόνια στην κυριολεξία οι δυνάμεις μας κατέβαζαν τα πανό και τις ντουντούκες στις απεργίες και τα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια, έκαναν τις επιτροπές αγώνα ενωτικά με την υπόλοιπη αριστερά κρατώντας το σωματείο όρθιο. Το ψηφοδέλτιο έκανε αίσθηση, μία διευθύντρια μου είπε ότι είναι “dream team” αυτή που έχετε. Στο τέλος είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Το κλίμα στο νοσοκομείο την επόμενη μέρα των εκλογών είναι πανηγυρικό για μας και από την άλλη συζητάνε τι θα κάνουμε με τη ΔΑΚΕ που είναι το μόνο νοσοκομείο που έχει τόση δύναμη και θα πρέπει να τελειώνουμε και με αυτούς, τους εκβιασμούς τους, τα ταξίματα, το μηχανισμό τους.
Α. Ερωτοκρίτου. Στο αποτέλεσμα έχει παίξει ρόλο η δουλειά που έλεγε πριν ο Χρίστος τα τελευταία δύο χρόνια. Νομίζω ότι αυτό δίνει την αίσθηση και σε μας και στον κόσμο που έδωσε μαζί μας τη μάχη των εκλογών ότι χρειάζεται να οργανώσουμε ακόμα περισσότερο με αυτό τον τρόπο το νοσοκομείο μας. Δηλαδή ότι σε αυτές τις εκλογές βάλαμε στόχο να σπάσουμε την μνημονιακή πλειοψηφία από το σωματείο, νομίζω ότι ήταν ένα σύνθημα που ενέπνευσε πάρα πολύ κόσμο και διάλεξε το ψηφοδέλτιο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς για να δώσει αυτή τη μάχη. Κάνει εντύπωση ότι ένα ψηφοδέλτιο που έχει παρουσία μόλις πέντε χρόνων, πέτυχε τόσο μεγάλη ανατροπή. Το άλλο που λέει ο κόσμος που δώσαμε μαζί αυτή τη μάχη είναι ότι θέλουμε να συνεχίσουμε ακόμα πιο συγκροτημένα και την επόμενη μέρα των εκλογών. Και παίρνουμε υπόψη ότι η παράταξη που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ αδικήθηκε και έχασε την έδρα παρόλο που βρέθηκε μόνο πέντε ψήφους κάτω από το εκλογικό μέτρο. Υπάρχει πολύς κόσμος για να παλέψουμε μαζί.
Ποιες είναι οι μάχες που βρίσκονται μπροστά;
Α. Ερωτοκρίτου. Η μάχη των προσλήψεων είναι ένα μέτωπο διαρκείας. Επειδή τώρα ξεκινάνε και οι άδειες, για να μπορέσει ο κόσμος να τις πάρει αυτό θα σημάνει ότι μία σειρά από τμήματα συγχωνεύονται ή θα λειτουργούν με κοινές βάρδιες, αυτό θα δείξει πόσο μεγάλες είναι οι ελλείψεις. Αυτό δεν το λέμε για να μην πάρει ο κόσμος άδειες, αλλά ότι είναι ακόμα πιο επιτακτικό να γίνουν τώρα οι προσλήψεις. Το άλλο είναι ότι αυτή τη στιγμή το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο έχει να κάνει με το χρόνο εφημέρευσης των γιατρών. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε νέα συνάντηση με την Ομοσπονδία των γιατρών, όπου οι αρμόδιοι του υπουργείου επιμένουν ότι αυτό είναι ένα «καλό» νομοσχέδιο γιατί λέει μειώνει το χρόνο της εφημέρευσης. Είναι χοντροκομμένα ψέματα. Επί της ουσίας, νομιμοποιεί το γεγονός ότι δουλεύουμε 100 ώρες την εβδομάδα άμα τα βάλουμε κάτω. Κόβουν από τα λεφτά που παίρνουμε τα εφημεριακά επιδόματα. Έχουν γίνει σε μια σειρά νοσοκομεία συνελεύσεις και είναι μια από τις μάχες που έχουμε να δώσουμε άμεσα πλάι στον αγώνα για τις προσλήψεις.
Χ. Αργύρης. Μετά τις εκλογές, ήρθαν από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΑΣΚΕ να μας πουν να φτιάξουμε προεδρείο. Εμείς τους απαντούσαμε ότι ξεκινάει η αξιολόγηση στο Γεννηματά, «μητέρα των μαχών», να μην αποδοθούν τα φύλλα αξιολόγησης σε κανένα. Δεύτερον, έρχεται η ώρα των απολύσεων των εργολαβικών εργαζόμενων στο νοσοκομείο. Τόσο καιρό τους αγνοείτε. Τι θα κάνουμε γι’ αυτό; Οι προσλήψεις που είναι πλέον κεντρικό αίτημα γιατί είναι αυτό που δεν θέλει η τρόικα. Και τρίτο, το Καραβάνι της Υγείας που είναι την Τετάρτη 28 Ιούνη και πρέπει να στείλουμε αντιπροσωπεία. Για μας η εκλογική άνοδος που είχαμε είναι αέρας στα πανιά για να δώσουμε αυτές τις μάχες. Οι άλλοι σκέφτονται έδρες και προεδρεία, εμείς σκεφτόμαστε το δυνάμωμα του κινήματος.
Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη απεργία στους Δήμους. Τι θα έπρεπε να κάνει το εργατικό κίνημα για να κερδίσει αυτή η μάχη;
Χ. Αργύρης. Δεν μπορεί ένα μεγάλο κομμάτι του δημοσίου και χτυπημένο, όπως οι Δήμοι, να μην έχει την αμέριστη υποστήριξη της ΑΔΕΔΥ, με απεργία. Η μάχη των Δήμων είναι για όλη την κοινωνία, για όλη την εργατική τάξη. Δεν μπορεί επειδή τα σκουπίδια δεν είναι μαζεμένα οι υπουργοί να λένε αυτά που έλεγε ο Λοβέρδος κάποτε για τις εκδιδόμενες γυναίκες και για υγειονομικές βόμβες. Έχουμε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας που μιλάει για υγειονομική βόμβα, κατσαρίδες, ηπατίτιδα Β κτλ. Δεν μπορεί για την ηρωική απεργία των συμβασιούχων των δήμων που παλεύουν για τη δουλειά τους, να ακούγονται ψευτιές για τα σκουπίδια. Πρέπει να ακουστεί και το εργατικό κίνημα που λέει είμαστε μαζί σας. Γρήγορα σε επίπεδο πρωτοβάθμιων σωματείων, Ομοσπονδιών και ΑΔΕΔΥ, να περάσουμε σε Πανεργατική Απεργία στήριξης των εργαζόμενων στους Δήμους. Δεν είναι τα σκουπίδια η υγειονομική βόμβα, είναι τα Μνημόνια.
Α. Ερωτοκρίτου. Το αίτημα των προσλήψεων είναι το αίτημα που πραγματικά αγκαλιάζει όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς, και παραπέρα. Ένας από τους βασικούς τρόπους που μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το αίτημα είναι ο συντονισμός μεταξύ αυτών των χώρων. Εφόσον οι ΟΤΑ βρίσκονται σε αυτές τις κινητοποιήσεις, δεν ζητάμε απλά προσλήψεις, αλλά μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας υπάρχουν κατά κόρον όπου και αν κοιτάξουμε. Πέρα από το ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, έχουμε και τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη που λέει ότι πρέπει να απλωθούν ακόμα παραπέρα. Καταλαβαίνουμε ότι το να συντονίσουμε την Υγεία μαζί με τους Δήμους σε αυτές τις διεκδικήσεις είναι πραγματικά κεντρικό ζήτημα. Θέλουμε να βάλουμε μπροστά μια σειρά από νοσοκομεία να πάρουν απόφαση ότι την Πέμπτη 29 Ιούνη κατεβαίνουν στην απεργία μαζί με τους ΟΤΑ. Έχουμε δώσει τη μάχη για τη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, τη μάχη για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, τα νοσοκομεία ξέρουν τι σημαίνει να παλεύουμε για μονιμοποίηση, ξέρουν τι σημαίνει να παλεύουμε απέναντι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ξέρουμε ότι αυτοί οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δεν ξεχνάμε ότι από τις πρώτες μάχες που δόθηκαν απέναντι στις μνημονιακές κυβερνήσεις ήταν με τους συμβασιούχους στο Δήμο της Αθήνας. Αυτή η μάχη σηματοδότησε το ξέσπασμα ενός μεγάλου εργατικού κινήματος, αυτό πρέπει να το θυμάται η κυβέρνηση και η αντικαπιταλιστική αριστερά έχει το καθήκον να το θυμίσει σε όλους τους εργαζόμενους. Μπορούμε να κερδίσουμε αυτή τη σύγκρουση.
Τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα αναλυτικά (σε παρένθεση αυτά του 2015): Για το ΔΣ ψήφισαν 1209, με 62 άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια (1154 και 50).
Πήραν: ΔΑΚΕ 486 ψήφους και 6 έδρες (374 και 5), Νέα Πορεία (ΠΑΣΚ) 213 ψήφους και 3 έδρες (235 και 3), Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή 168 ψήφους και 2 έδρες (101 και 1), ΟΡΑΜΑ (ΣΥΡΙΖΑ) 158 ψήφους και 2 έδρες (182 και 2), ΕΣΑΚ (ΠΑΜΕ) 83 ψήφους (118 και 1), Ταξική Πορεία (ΚΚΕ-μλ) 39 ψήφους (94 και 1).
Για την ΠΟΕΔΗΝ ψήφισαν (σε παρένθεση τα αποτελέσματα του 2014) 831, με 58 άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια (570 και 15).
Πήραν: ΔΑΚΕ 267 ψήφους και 6 αντιπροσώπους (179 και 4), Νέα Πορεία (ΠΑΣΚ) 161 ψήφους και 4 αντιπροσώπους (139 και 3), ΟΡΑΜΑ 133 ψήφους και 3 αντιπροσώπους (110 και 2), Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή 126 ψήφους και 3 αντιπροσώπους (19), ΕΣΑΚ (ΠΑΜΕ) 44 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο (45 και 1), Ταξική Πορεία (ΚΚΕ-μλ) 42 ψήφους (63 και 1).