Αντιπολεμικό κίνημα
Ρέθυμνο: Αντιπολεμική βδομάδα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αντιπολεμική βδομάδα στο Ρέθυμνο.  Από τις 12 Μαρτίου μέχρι και τις 17 οι ακτιβιστές της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ οργανώσαμε εκδηλώσεις και ενημερώσεις στην πόλη και τις σχολές. Με καθημερινή παρουσία στο Πανεπιστήμιο, μικροφωνική, προβολή βίντεο στον τοίχο, ανακοινώσεις στα μαθήματα και κρεμώντας πολλά πανό ξεκινήσαμε να οργανώνουμε την μεγάλη εκδήλωση της Τρίτης 13/3 στο ΑΕΙ με ομιλιτή τον Jimmy Massey. 

Γύρω στα 150 άτομα ακούσανε τον πρώην πεζοναύτη του Ιράκ να μιλάει για τις εμπειρίες του και για την οργάνωση του αντιπολεμικού κινήματος στην Αμερική. Ανάμεσά τους, άνθρωποι από το Αφγανιστάν και άλλες αραβικές κοινότητες, μαθητές, εργαζόμενοι και κυρίως φοιτητές αλλά και εκπαιδευτικοί. Την Tετάρτη πέρα από την ενημέρωση στα τραπεζάκια, ακτιβιστές της ΓΕΝΟΒΑ μαζί με τον Massey κάνανε ανακοινώσεις σε όλα τα μαθήματα όπου χαρακτηριστικά έλεγε “Μην αφήσετε την παιδεία σας να γίνει σαν της Αμερικής. Οι φοιτητές είναι καταχρεωμένοι απο σπουδαστικά δάνεια. Για να σπουδάσεις εκεί, πρέπει πρώτα να μάθεις να σκοτώνεις”. 

Την Πέμπτη, οργανώσαμε στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου συζήτηση και προβολή αντιπολεμικού βίντεο. Περάσανε πάνω από 20 εργαζόμενοι που συζητάγαμε, αγόραζαν την Eργατική Aλληλεγγύη αλλά και ενίσχυαν οικονομικά την αποστολή μας για το συλλαλητήριο. Μετά, σε εκδήλωση στο Μουσικό Λύκειο για το αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα του “16”, ένας μαθητής αποφάσισε να οργανωθεί στο ΣΕΚ.

Το απόγευμα έγινε η πανεκπαιδευτική διαδήλωση που μάζεψε 150 άτομα από την κατάληψη του ΤΕΙ και φοιτητές του ΑΕΙ. Εκεί μοιράστηκε αντιπολεμικό υλικό και έκλεινε κόσμος για το συλλαλητήριο. Την Παρασκευή, τα μέλη της ΓΕΝΟΒΑ μαζί με κόσμο απο Αραβικές Kοινότητες και ανένταχτους φοιτητές φύγαμε για το πετυχημένο συλλαλητήριο στις 17 Mάρτη! Συνεχίζουμε την αντιπολεμική μας δράση, δένοντάς την με το μεγαλειώδες πανεκπαιδευτικό κίνημα. “Ούτε νόμος - ούτε τρόμος - ούτε πόλεμος”. Το σύνθημα που φωνάζαμε μπορεί να εκφράσει χιλιάδες αγωνιστές και ακόμα καλύτερα, ένα γενικευμένο ποτάμι αντίσταστης, μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος εφιάλτης της ΝΔ και του νεοφιλελευθερισμού απ` όπου κι αν εκφράζεται.

Νίκος Σκιαδάς
ΤΕΙ Μ.Τ.Α. Ρέθυμνο