Κι εκεί που οι κυβερνητικοί πανηγύριζαν για τη λήξη της απεργίας στους ΟΤΑ και τα παπαγαλάκια συνέχιζαν να εκτοξεύουν λάσπη στους απεργούς, ήρθε ο θάνατος της Ντανιέλας Πρελορέντζου, να αποκαταστήσει με τραγικό τρόπο την αλήθεια, για τις συνθήκες εργασίας των εργατών καθαριότητας.
Η Ντανιέλα Πρελορέντζου ήταν 62 ετών, μητέρα 4 παιδιών. Εργαζόταν ως οδοκαθαρίστρια στο δήμο Ζωγράφου. Έπαθε ανακοπή καρδιάς μέσα στο αμαξοστάσιο του δήμου, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, που είχε πάει να αναλάβει βάρδια. Η κανονική της βάρδια ήταν πρωινή. Είχε δουλέψει και την προηγούμενη. Την θερμότερη μέρα του χρόνου, μια γυναίκα 62 ετών έπρεπε να δουλέψει πρωί βράδυ μαζεύοντας σκουπίδια “με αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία”, όπως καλούσαν δήμαρχοι, κυβερνητικοί και παπαγαλάκια, μετά την απεργία.
Η Ντανιέλα Πρελορέντζου κηδεύτηκε το πρωί της Τρίτης 4/7 στο νεκροταφείο Ζωγράφου. Εκατοντάδες έδωσαν το παρών. Συνάδελφοί της, συνδικαλιστές από δήμους όλης της Αττικής, συμμαθητές και συμμαθήτριες των παιδιών της, συγγενείς και φίλοι, μέσα σε ένα βουβό, ηλεκτρισμένο κλίμα, συνόδεψαν την Ντανιέλα στην τελευταία της κατοικία.
Μια μέρα πριν είχε κυκλοφορήσει η είδηση ότι ένας ακόμα εργάτης καθαριότητας, συμβασιούχος στο δήμο Θεσσαλονίκης, χαροπαλεύει στην εντατική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, μετά από σοβαρό ατύχημα εν ώρα εργασίας στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Μιλήσαμε με την Ειρήνη Πυλαρινού, μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Ζωγράφου για τις συνθήκες μέσα στις οποίες η εργαζόμενη έχασε τη ζωή της.
“Μετά το τέλος της απεργίας η διοίκηση του δήμου Ζωγράφου, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά, άσχετα αν είχαν βάρδια ή όχι. Μίλησε για αναστολή αδειών και απείλησε ότι όποιος δεν εμφανιστεί για δουλειά θα περάσει από πειθαρχικό.
Η Ντανιέλα καλέστηκε να κάνει συνοδεία απορριμματοφόρου. Να πηγαίνει δηλαδή με τη σκούπα και το φαράσι εκεί που μαζεύουν τους κάδους, να καθαρίζει το χώρο γύρω από αυτούς. Δέχτηκε τηλεφώνημα στο σπίτι της να πάει για δουλειά, ανέφερε ότι ήταν αδιάθετη και η απάντηση που πήρε από τον επόπτη είναι ότι είναι εντολή της διοίκησης να πάνε όλοι για δουλειά, αλλιώς θα γίνει αναφορά. Πήγε. Ήταν τριπλοβάρδια αν σκεφτείς ότι καθάρισε τη Λαϊκή της Πέμπτης, δούλεψε και το πρωί της Παρασκευής και πήγαινε ξανά για δουλειά τα μεσάνυχτα, με καύσωνα. Φυσιολογικό να νιώσει αδιαθεσία που μάλιστα τη δήλωσε. Και μιλάμε για μια συναδέλφισσα με φιλότιμο που ποτέ δεν είχε αρνηθεί να δουλέψει.
Ενώ είχε έρθει στις 29/7/2017 εγκύκλιος που έλεγε ότι λόγω της υπερβολικής θερμοκρασίας έπρεπε να ληφθούν μέτρα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο που είχαν προβλήματα υγείας, δυστυχώς δεν πάρθηκε κανένα μέτρο αφού μια γυναίκα 62 χρονών (που όπως ακούστηκε έπαιρνε χάπια για την πίεση) στάλθηκε στη δουλειά.
Με δεδομένη την τραγική έλλειψη προσωπικού, την ειδικά καταπονητική εργασία που κάνουν οι εργάτες καθαριότητας, τις διπλοβάρδιες, την έλλειψη υποδομών την εντατικοποίηση και το άγχος της μνημονιακής καθημερινότητας πώς να μην συμβούν τα χειρότερα;
Σκληρές συνθήκες
Μιλάμε πάντα για ένα χώρο υποτιμημένο όπως αυτός της καθαριότητας που επικρατούν συνθήκες δουλειάς ιδιαίτερες σκληρές, που δουλεύουν και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας κι όπου δεν υπάρχει κανένα δυστυχώς «προστατευτικό δίχτυ».
Η διοίκηση αναφέρει ότι δεν γνώριζε τα προβλήματα υγείας της συναδέλφου.
Υπάρχει όμως γιατρός εργασίας κι έχουν καταγραφεί τα δεδομένα υγείας πολλών συναδέλφων και της εκλιπούσας, όπως παραδέχεται και η ίδια η δήμαρχος στην ΕφΣυν.
Στην ίδια συνέντευξη η δήμαρχος λέει ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Είναι τήρηση των μέτρων ασφαλείας οι τρεις βάρδιες για έναν άνθρωπο 62 ετών μέσα στον καύσωνα ενώ δηλώνει αδιάθετος; Αυτό προβλέπει η νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων; Κι όταν μια διοίκηση καλεί όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως προβλημάτων υγείας και μάλιστα με την επιβολή πειθαρχικού αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι παραβιάζονται οι κανόνες ασφαλείας των εργαζομένων;
Είναι λοιπόν όλα μαζί… Τα προβλήματα των εργαζόμενων στους δήμους είναι διογκωμένα από τις πολιτικές της κυβέρνησης και τα μνημόνια. Οι διοικήσεις ακολουθούν πιστά αυτές τις πολιτικές. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο. Άλλωστε δεν είναι το πρώτο περιστατικό. Δεκάδες συνάδελφοι και ειδικά στην καθαριότητα έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα εργασίας τα τελευταία χρόνια. Και τώρα ένας ακόμα συνάδελφος χαροπαλεύει στη Θεσσαλονίκη.
Όλες αυτές τις μέρες των καταλήψεων των συμβασιούχων εκτοξεύτηκε τεράστια λάσπη και μένος ενάντια στους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Φτιάχτηκε λοιπόν το κλίμα για να έρθει η διοίκηση και να επιβάλλει το “όλοι στη δουλειά” με καύσωνα. Οι εργαζόμενοι όμως δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε τις ζωές μας για να μην έχουν πολιτικό κόστος οι Διοικήσεις του κάθε δήμου. Οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, το προσωπικό γερασμένο, οι υποδομές χάλια, τα οχήματα κακοσυντηρημένα η προστασία για τους εργαζόμενους μηδενική. Οι συνάδελφοι έδωσαν αγώνα τον Φλεβάρη για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, γάντια, μάσκες κλπ. Είχε περάσει σχεδόν όλος ο βαρύς χειμώνας χωρίς αυτά. Και τους κατηγορούσε η διοίκηση ότι όλα γίνονται για αντιπολιτευτικούς λόγους. Δεν αποτελεί έκπληξη ο θάνατος της συναδέλφου. Γίνονται ατυχήματα καθημερινά που δεν αναφέρονται καν.
Ο θάνατος της εργαζόμενης όμως θέτει με τραγικό τρόπο και το θέμα των αυξημένων συνταξιοδοτικών ορίων. Πως γίνεται μια γυναίκα 62 χρονών να δουλεύει ακόμα και μάλιστα σε έναν τέτοιο τομέα. Θα έπρεπε να είναι ήδη συνταξιούχος.
Θα πρέπει ν’ αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για το θάνατο της Ντανιέλας.
Κι εμείς πρέπει ν΄ αγωνιστούμε για ν’ αποτρέψουμε κι άλλους τέτοιους θανάτους.
Πρέπει ν’ αγωνιστούμε για να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια σε συνθήκες που δεν θα μας σκοτώνουν”.
22/6, Εργαζόμενοι του δήμου Ζωγράφου στην απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ