Με πυραύλους κατά τριών περιοχών της Λωρίδας της Γάζας επιτέθηκε το Ισραήλ την περασμένη βδομάδα. Το γεγονός επανέφερε για λίγο την κατάσταση της Γάζας στην επικαιρότητα, όμως όταν διαπιστώθηκε πως δεν υπήρξαν νεκροί η Γάζα εξαφανίστηκε ξανά από τις ειδήσεις. Ένα μαζικό έγκλημα εξελίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας αυτό το καλοκαίρι.
Από τα μέσα Απρίλη, το μόνο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη Γάζα έχει μείνει χωρίς καύσιμα. Οι αντοχές των κατοίκων της Γάζας που βρίσκονταν ήδη υπό πολιορκία φτάνουν στα όριά τους. Στα σπίτια ο κόσμος περνάει μεγάλο μέρος της μέρας χωρίς ρεύμα, με υψηλές θερμοκρασίες. Το μεγαλύτερο ζήτημα όμως είναι τα νοσοκομεία. Ό,τι λειτουργεί, λειτουργεί πλέον κυρίως με γεννήτριες και το προσωπικό προσπαθεί να καλύψει μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Στο 3ο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, δεν λειτουργεί ο μαγνητικός τομογράφος από το Μάη κι έτσι πολλές επεμβάσεις δεν μπορούν να γίνουν. Τα προβλήματα φτάνουν ως τη λειτουργία των πιο βασικών συσκευών που λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Μπαίνει σε κίνδυνο η αποστείρωση, η παροχή οξυγόνου, οι ακτινογραφίες. Στους θάλαμους φύλαξης και συντήρησης των φαρμάκων δεν μπορούν να εγγυηθούν τις κατάλληλες θερμοκρασίες. Ούτε και τα ασανσέρ δεν δουλεύουν και πρέπει να μπει μπροστά η γεννήτρια για να μεταφερθούν οι ασθενείς από τον έναν όροφο στον άλλο.
Θυμίζουμε ότι η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε ολική απομόνωση από το 2007, όταν η Χαμάς, που είχε κερδίσει τις παλαιστινιακές εκλογές, σχημάτισε κυβέρνηση στην Λωρίδα της Γάζας, μιας και την είχαν πετάξει πραξικοπηματικά έξω από τη Δυτική Όχθη. Στη διάρκεια του μεσαιωνικού αποκλεισμού, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τρεις μεγάλους πολέμους, το 2008-9, το Νοέμβρη του 2012 και το καλοκαίρι του 2014. Στην τελευταία επίθεση σκοτώθηκαν σχεδόν 2000 Παλαιστίνιοι.
Χτύπημα
Ένα επιπλέον χτύπημα ήρθε από την Παλαιστινιακή Αρχή που έχει έδρα στη Δυτική Όχθη. Περίπου 55 χιλιάδες εργαζόμενοι της Παλαιστινιακής Αρχής που ζουν στη Γάζα έπαιρναν μέχρι πρόσφατα το μισθό τους. Το εξωφρενικό της κατάστασης ήταν ότι πληρώνονταν για να μην δουλεύουν, μιας και η Παλαιστινιακή Αρχή δεν αναγνωρίζει την νομιμότητα της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Τώρα ο Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής αποφάσισε τη μείωση ως και 70% αυτών των μισθών για να πιέσει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση της Χαμάς.
Δεν πρόκειται για “παλαιστινιακό εμφύλιο” όπως αρέσει στα ΜΜΕ να το παρουσιάζουν, αλλά για κάτι μεγαλύτερο και χειρότερο. Οι ιμπεριαλιστές, η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχες χώρες του Κόλπου στήριξαν και στηρίζουν οικονομικά και πολιτικά αυτόν τον εκβιασμό. Από την άλλη πλευρά, η παροχή καυσίμων για το εργοστάσιο ενέργειας στη Γάζα στηριζόταν μέχρι πρόσφατα στην Τουρκία και το Κατάρ. Καθώς το Ισραήλ στραγγαλίζει τους Παλαιστίνιους της Γάζας, όλα τα αρπακτικά της περιοχής εκμεταλλεύονται την κατάσταση και επιβάλλουν τους δικούς τους εκβιασμούς.
Η μεγάλη χαραμάδα ελπίδας για τη Γάζα άνοιξε με την επανάσταση στην Αίγυπτο, το 2011. Ήταν τότε που άνοιξε μετά από καιρό το σύνορο της Ράφαχ με την Αίγυπτο, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας μπορούσαν να μετακινηθούν και η οικονομία μπόρεσε να ανασάνει. Οι Αιγύπτιοι ακτιβιστές μπόρεσαν να φτάσουν μέχρι το κέντρο της Γάζας και να πανηγυρίζουν μαζί με τους Παλαιστίνιους, την ώρα που στο Κάιρο οι διαδηλωτές καταλάμβαναν και έκαναν καλοκαιρινή την ισραηλινή πρεσβεία.
Η δικτατορία του Σίσι ήρθε μεταξύ άλλων και για να βάλει τέλος σε αυτή την πορεία. Το σύνορο ξανάκλεισε ακόμη πιο σκληρά από την εποχή του Μουμπάρακ. Πλέον τα δίκτυα των τούνελ που και στις πιο δύσκολες στιγμές παρείχαν παράτυπη σύνδεση μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας έχουν κλείσει ή καταστραφεί. Τώρα ο Σίσι και το Ισραήλ λειτουργούν σαν δίδυμοι εκβιαστές. Με αυτό το δίδυμο έχουν δυστυχώς ευθυγραμμιστεί η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση, που ονειρεύονται ρόλους σταθερότητας και φυσικά αέρια.
Με τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο και την κρίση στον Κόλπο σε πλήρη εξέλιξη, τα δύο εκατομμύρια των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, βρίσκονται στη χειρότερη πολιορκία. Είναι βασικό καθήκον να μην τους αφήσουμε μόνους.