Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
20ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

20 χρόνια συμπλήρωσε φέτος το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας, που έγινε στις 30 Ιουνίου και 1-2 Ιουλίου στο πάρκο Γουδή, με τη συμμετοχή χιλιάδων αντιρατσιστών/στριών, μεταναστών από δεκάδες κοινότητες, αριστερών οργανώσεων και πολλών συλλογικοτήτων. 

Μία από τις πιο επιτυχημένες συζητήσεις που έγιναν στα πλαίσια του φεστιβάλ, ήταν η συζήτηση «Από τη δίκη της Χρυσής Αυγής στα πογκρόμ του Ασπροπύργου» με ομιλητές την Ελευθερία Κουμάντου δημοσιογράφο από το Golden Dawn Watch, τον Θανάση Καμπαγιάννη δικηγόρο της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, και τον Τζαβέντ Ασλάμ πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Αγγελική Βαλσαμάκη από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό. 

Η Ελευθερία Κουμάντου αναφέρθηκε στα προβλήματα διεξαγωγής της δίκης, την απάθεια της αστυνομίας μπροστά στις προκλήσεις των Χρυσαυγιτών, καθώς επίσης και στην επιλεκτική προβολή της δίκης από τα ΜΜΕ μόνο όταν γίνονται επεισόδια. Τέλος, αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική απόφαση των εργαζόμενων της ΕΡΤ που ανάγκασε τη δημόσια τηλεόραση να σταματήσει να προβάλει τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. 

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης τόνισε ότι στη διαδικασία της δίκης το κατηγορητήριο έχει επιβεβαιωθεί, αφού έχει αποδειχτεί ότι οι ομάδες κρούσης της Χρυσής Αυγής δρουν οργανωμένα και μόνο κατόπιν καθοδήγησης της ηγεσίας. Τόνισε επίσης ότι οι βασικοί στόχοι της Πολιτικής Αγωγής έχουν κερδηθεί, όπως το να έχει λόγο για όλες τις υποθέσεις και για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και να γίνουν οι καταθέσεις όλων των μαρτύρων. Σιγά σιγά ολοκληρώνεται αυτός ο κύκλος και ξεκινά η φάση των αναγνωστέων εγγράφων όπου θα διαβαστεί όλο το υλικό που έχει συγκεντρωθεί, δημοσιεύματα, μηνύματα κινητών, βίντεο. Κάλεσε σε κλιμάκωση του αντιφασιστικού κινήματος για να μην αφήσει περιθώρια για μία αθωωτική απόφαση που θα σημάνει την επαναφορά των ταγμάτων εφόδου στους δρόμους. 

Ο Τζαβέντ Ασλάμ αφού ευχαρίστησε όλο το αντιρατσιστικό κίνημα για την αλληλεγγύη του στους μετανάστες, μίλησε για την εμπειρία του Ασπροπύργου, όπου χάρη στην κινητοποίηση του αντιρατσιστικού κινήματος η αστυνομία προχώρησε για πρώτη φορά σε συλλήψεις. Τόνισε ότι η μάχη χρειάζεται να συνεχιστεί στο Μενίδι όπου έχουν γίνει 5 επιθέσεις μέχρι στιγμής. 

Στη συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη να δοθεί συγκεκριμένη μάχη ενάντια στα κεντρικά γραφεία ορμητήρια στη Μεσογείων. Έγινε ενημέρωση για την τοπική πρωτοβουλία που ξεκίνησε αμέσως μετά την παρ’ ολίγο δολοφονική επίθεση στον Αλέξη Λάζαρη, ενώ έγινε και από το προεδρείο κάλεσμα για τη συγκέντρωση στις 5 Ιούλη στην πλατεία Πανόρμου και για την ανάγκη να πάρει αυτή η μάχη κεντρικά χαρακτηριστικά τον Σεπτέμβρη, με τη συμπλήρωση 4 χρόνων από τη δολοφονία του Π. Φύσσα. 

Ζωντανή παρέμβαση με μάζεμα υπογραφών έκανε στη διάρκεια του αντιρατσιστικού φεστιβάλ με δικό της σταντ η Πρωτοβουλία για το κλείσιμο των γραφείων των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.