Το Αμβούργο έχουν διαλέξει σαν τόπο συνάντησής τους αυτή τη χρονιά οι G-20, οι ηγέτες των 20 πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου. Τολμάνε μετά από καιρό να συναντηθούν στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης, αντί να πάρουν τα όρη και τα βουνά όπως συνηθίζουν να κάνουν και οι G7 και οι G20 τα τελευταία χρόνια. Έτσι, τα κινήματα στη Γερμανία έχουν μεγάλες προσδοκίες για πολύ μαζικές διαδηλώσεις πριν και στη διάρκεια της Συνόδου. Οι οργανωτές λένε ότι θα είναι οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις κατά διεθνούς συνόδου τουλάχιστον μετά τις κινητοποιήσεις στο Χαϊλιγκεντάμ κατά των G8 το 2007.
Η γερμανική αστυνομία παραπονιέται γιατί επιλέχτηκε το Αμβούργο ως τόπος συνάντησης. Ένας συνδικαλιστής αστυνομικός μιλώντας στην εφημερίδα Γκάρντιαν λέει: “πολλοί συνάδελφοί μου κι εγώ θεωρούμε ακατανόητο ότι επιλέχτηκε ξανά μια μεγάλη πόλη για τέτοιου είδους σύναξη μετά τα τρομερά γεγονότα της Γένοβας το 2001. Γιατί το Αμβούργο όταν θα μπορούσαν για παράδειγμα να κάνουν το G20 σε ένα δάσος στη Βαυαρία ή στα νησιά της Ελιγολάνδης;”
Χρησιμοποιούν αυτούς τους παραλληλισμούς για να τρομοκρατήσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές που ήδη ετοιμάζονται να πάνε στο Αμβούργο με κάθε μέσο. Οι κινητοποιήσεις οργανώνονται από ένα φάσμα οργανώσεων και κινημάτων και έχουν τρεις διαστάσεις. Το Σάββατο 8 Ιούλη ετοιμάζεται η μεγάλη διαδήλωση με τίτλο “Οι G-20 είναι ανεπιθύμητοι”. Παράλληλα οργανώνεται αντι-σύνοδος με συζητήσεις και εκδηλώσεις. Ενώ και στις 7 και στις 8 Ιούλη, τις μέρες της Συνόδου του G8 προετοιμάζονται απόπειρες μπλοκαρίσματος της πρόσβασης των ηγετών και των κουστωδιών τους στον αποκλεισμένο και προστατευόμενο χώρο. Η αστυνομία έχει κηρύξει απαγόρευση συγκεντρώσεων σε μια περιοχή 38 τετραγωνικών χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο ως το σημείο της Συνόδου.
Οργή
Η παρουσία του Τραμπ έχει εξοργίσει επιπλέον τους διαδηλωτές. Αλλά και για πολλές και μαζικές οργανώσεις Τούρκων και Κούρδων στη Γερμανία, η παρουσία του Ερντογάν γίνεται ο βασικός λόγος κινητοποίησης. Εργατικά συνδικάτα, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, δίκτυα κατά της κλιματικής αλλαγής, γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες μεταναστών, όλοι έχουν ραντεβού στο Αμβούργο αυτή τη βδομάδα.
Ο Φλόριαν Βίλντε, από το δίκτυο Μarx21 που συμμετέχει στην οργάνωση των κινητοποιήσεων εξηγεί το πλαίσιο “Στο μέσο μια βαθιάς και πολλαπλής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, οι παγκόσμιες ελίτ προσπαθούν να επανανομιμοποιηθούν δήθεν ενσωματώνοντας κομμάτια της κοινωνίας των πολιτών. Γι’αυτό κάνουν τη Σύνοδο στο κέντρο της πόλης.
Για την Αριστερά, η Σύνοδος προσφέρει τη δυνατότητα να σηκώσουμε τη σημαία του αντικαπιταλισμού σε μια ιμπεριαλιστική μητρόπολη στο μέσο αυτής της κρίσης και στα 100 χρόνια της Οκτωβριανής επανάστασης, και ταυτόχρονα να παρέμβουμε στην καμπάνια για τις κοινοβουλευτικές εκλογές.”
Οι G20 πηγαίνουν σε αυτή τη σύνοδο πιο διασπασμένοι και αβέβαιοι από ποτέ. Η Μέρκελ αποκαλεί τις ΗΠΑ “σύμμαχο αλλά όχι φίλο” και “απειλεί” ότι θα βάλει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ψηλά στην ατζέντα, μετά την απόφαση του Τραμπ να βγάλει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού. Φυσικά όλα αυτά και με το βλέμμα στρεμμένο στις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβρη που έρχεται. Ο Τραμπ επιτίθεται κατά των υποτίθεται “μαλακών” μεταναστευτικών πολιτικών της Ευρώπης. Στο μεταξύ η σύνοδος θα ήταν υποτίθεται μια ευκαιρία για συνάντηση Τραμπ - Πούτιν για να βάλουν τάξη στις μοιρασιές τους στη Συρία και όχι μόνο, αλλά τις τελευταίες μέρες έχει εκραγεί η κατάσταση στις σχέσεις με την Κίνα. 100 μέρες μετά τη συνάντηση του “πλανητάρχη” με τον Κινέζο ηγέτη στις ΗΠΑ, ξανάνοιξαν οι κόντρες από τους δασμούς στο χάλυβα, μέχρι το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε καινούργια αμερικάνικα εξοπλιστικά προγράμματα προς την Ταϊβάν και από εκεί ως την κατασκευή πυραυλικών συστημάτων από την Κίνα στα νησιά της νότιας Σινικής Θάλασσας.
Σίγουρα έχουμε να περιμένουμε πολλά περισσότερα από τον κόσμο που διαδηλώνει έξω από τη Σύνοδο, παρά από τον καβγά που αναμένεται στο εσωτερικό.