Πέντε βουλευτές για τη Συμμαχία Ενωμένης Αριστεράς στην Ιρλανδία

το Fianna Fail, το κόμμα του Κόουεν, το παραδοσιακό κόμμα της άρχουσας τάξης, το κόμμα που έβαλε την υπογραφή του όχι μόνο κάτω από τα αλλεπάλληλα, δρακόντεια μέτρα λιτότητας "για την στήριξη της οικονομίας" αλλά και από το "μνημόνιο" τον περασμένο Δεκέμβρη καταποντίστηκε από το 42% στις εκλογές του 2007 στο 15%. Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1921, τη χρονιά που η Ιρλανδία απέκτησε την ανεξαρτησίας της. Το Ιρλανδικό Πράσινο Κόμμα που στήριξε όλα αυτά τα χρόνια την κυβέρνηση του Κόουεν -και συμμετείχε σε αυτή- καταποντίστηκε: τώρα δεν έχει ούτε έναν βουλευτή στη νέα Βουλή. Την ίδια ώρα, η ριζοσπαστική αριστερά σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία της: η Συμμαχία Ενωμένης Αριστεράς (United Left Alliance) κατάφερε να εκλέξει πέντε βουλευτές. Δυο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δυο από την Κίνηση «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» και έναν ανένταχτο στο ιστορικό Τιπερέρι.

Εναλλακτική

Στην ιδρυτική της διακήρυξη η ΣΕΑ έγραφε: «Είμαστε αντίθετοι στις ‘διασώσεις’ των κυβερνήσεων και στις πολιτικές ισοπέδωσης που το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν την κρίση χειρότερη. Στις εκλογές επιδιώκουμε να παράσχουμε μια πραγματικά εναλλακτική λύση απέναντι στα κόμματα του κατεστημένου, αλλά και στο Εργατικό Κόμμα και το Σιν Φέιν, κόμματα που επίσης αποδέχονται την καπιταλιστική αγορά και αρνούνται να αποκλείσουν την συνεργασία τους με τα κόμματα της Δεξιάς...» (περισσότερα για την ΣΕΑ μπορείτε να διαβάσετε στην Εργατική Αλληλεγγύη Νο 945 στο www.ergatiki.gr). Ανάμεσα στους 5 υποψήφιους της ΣΕΑ που εκλέγονται είναι και ο Ρίτσαρντ Μπάρετ, σύντροφος από το SWP, την αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στην Ιρλανδία.

Το Εργατικό Κόμμα είδε τη δύναμή του να αυξάνει από τις 20 έδρες στην περασμένη Βουλή στις 35. Σε αντίθεση με την ΣΕΑ, όμως, το Εργατικό Κόμμα δεν έχει καμιά πρόθεση να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του αυτή για να στηρίξει τους αγώνες ενάντια στα πακέτα ενίσχυσης των τραπεζών, τη λιτότητα και το "μνημόνιο". Αντίθετα το πιο πιθανό είναι ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με το δεύτερο, μικρότερο κεντροδεξιό κόμμα της Ιρλανδίας, το Fine Gael. To Sinn Fein, το κόμμα που είναι συνδεδεμένο με τον IRA και τους αγώνες ενάντια στην Βρετανική κυριαρχία στη Βόρεια Ιρλανδία αύξησε και αυτό τη δύναμή του, παίρνοντας το 18% των ψήφων. Η Ιρλανδία εντάχθηκε την περασμένη χρονιά, όπως και η Ελλάδα λίγο πρωτύτερα, στους μηχανισμούς στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τόσο το Εργατικό Κόμμα όσο και το Fine Gael, αν και στην αντιπολίτευση, στήριξαν το πακέτο "διάσωσης" και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που το συνόδεψαν. (*) Ο Κίραν Άλεν, ηγετικό στέλεχος του SWP της Ιρλανδίας, θα είναι ομιλητής στο Τετραήμερο "Μαρξισμός 2011" που, όπως κάθε χρόνο, οργανώνει το ΣΕΚ από τις 19 ως τις 22 Μάη στην Αθήνα.