Η Άποψή μας
Nα φύγουν οι κλέφτες, να γυρίσουν τα κλεμμένα

“Όχι στις HΠA, όχι στην κατοχή, ναι στην ενότητα” φώναξαν ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στο Iράκ. Περισσότερα στη σελίδα 9

Οι μέρες του Πάσχα τέλειωσαν. Ο Καραμανλής και οι υπουργοί του έκαναν τις προσευχές τους και ελπίζουν ότι η καταιγίδα των σκανδάλων θα μείνει πίσω τους. Ομως η τύχη τους δεν βρίσκεται στα χέρια του Θεού. Βρίσκεται στα δικά μας. 

Το σκάνδαλο με τα «δομημένα» ομόλογα έχει τεράστιες διαστάσεις. Δεν πρόκειται «μόνο» για τις τερατώδεις προμήθειες των τραπεζιτών και των χρηματιστών, ούτε «μόνο» για την αβεβαιότητα πόσα χρήματα θα χάσουν τα Ταμεία ανάλογα με την έκβαση του «στοιχήματος» που έστησαν οι κερδοσκόποι. Πρόκειται για την ίδια την πολιτική που δίνει βορά τα πάντα στις «απελευθερωμένες αγορές». 

Εκεί βρίσκεται το ορμητήριο που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να λεηλατούν κάθε τι που έπρεπε να είναι δημόσιο αγαθό. Σήμερα στο επίκεντρο της προσοχής είναι η λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων και ο κόσμος δίκαια απαιτεί να παραιτηθούν ο Τσιτουρίδης και ο Αλογοσκούφης. Χτες ήταν η λεηλασία των δημόσιων Πανεπιστημίων και η υπόλογη για παραίτηση ήταν η Γιαννάκου. Λίγο πιο πριν ήταν τα Λιμάνια και ο Κεφαλογιάννης. Αντίστοιχα, τα Νοσοκομεία και ο Αβραμόπουλος  που ξαναήρθε στο προσκήνιο καθώς «δομημένο» ομόλογο μας προέκυψε και στο Νοσοκομείο Κορίνθου. 

Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει υπουργός που να βρίσκεται έξω από αυτό το ευρύτερο σκάνδαλο και γι’ αυτό η απαίτηση για παραίτηση τους αφορά όλους. Είναι ώρα να φύγουν. Και ταυτόχρονα, η απαίτηση «να δώσουν πίσω τα κλεμμένα» τους αφορά όλους. 

Πρέπει να γυρίσουν πίσω τα λεφτά των Ασφαλισμένων. Πρέπει να καταργηθεί ο Νόμος-Πλαίσιο της Γιαννάκου που επιβάλει «οικονομικούς διευθυντές» στα Πανεπιστήμια, πριν φτάσουμε σε «δομημένα» ομόλογα στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο ή στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να καταργηθούν οι νόμοι του Αλογοσκούφη που άπλωσαν χέρι στις συλλογικές συμβάσεις των ΔΕΚΟ, στα επικουρικά Ταμεία των Τραπεζών, στο οκτάωρο κάθε εργαζόμενου. Μας χρωστάνε πάρα πολλά και η οργή μας για τα σκάνδαλα πρέπει να γίνει οργανωμένος αγώνας για να τα πάρουμε πίσω. 

Οι φοιτητές άνοιξαν δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση με το κίνημα των καταλήψεων. Αλλά η συνέχεια δεν είναι υπόθεση μόνο των φοιτητών. Είναι καιρός να μπουν στη μάχη τα εργατικά συνδικάτα. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ δεν μπορούν να αναβάλουν άλλο την κήρυξη πανεργατικής απεργίας. Το σύνθημα για να φύγουν οι κλέφτες και να γυρίσουν τα κλεμμένα πρέπει να συνταράξει τους δρόμους όλης της Ελλάδας.

Παράλληλα ξεδιπλώνεται η μάχη ενάντια στην άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του όλα αυτά που διεκδικεί ο κόσμος με τους  αγώνες του. Το «νέο» πρόγραμμα του Γ. Παπανδρέου επιμένει στην ίδια πολιτική της «απελευθέρωσης του ανταγωνισμού» σε όλους τους τομείς, που ανοίγει δρόμους για τα κάθε είδους αρπακτικά της αγοράς. Αλλά ούτε αυτό περνάει χωρίς αντιδράσεις. Στο συνέδριο της Νεολαίας, παρά τις μεθοδεύσεις της ηγεσίας, οι σύνεδροι αποδοκίμασαν την πολιτική των «μη-κρατικών» πανεπιστημίων. Η έμπνευση του κινήματος των καταλήψεων βρήκε ανταπόκριση στη βάση. 

Ανοίγει η προοπτική ώστε η Αριστερά να δικαιώσει τους αγώνες. Να διώξουμε τον Καραμανλή και να κερδίσουμε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ ενάντια στις προσπάθειες του Γ. Παπανδρέου να συνεχίσει την ίδια πολιτική. Αρκεί η Αριστερά να διδαχτεί από το καλό παράδειγμα που έδωσαν οι φοιτητές βάζοντας αιχμή την αντικαπιταλιστική αριστερά και συσπειρώνοντας όλους σε ένα αλύγιστο κίνημα.