Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία, 12 Ιούλη: Απεργία για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Απεργιακή κινητοποίηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά οργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 12 Ιούλη. Η Ομοσπονδία των υγειονομικών έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για τους συμβασιούχους και τους ελαστικά εργαζόμενους σε όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας και 5ωρη στάση εργασίας (10πμ-3μμ) για την Αττική. Πανελλαδική συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας. 

Την απεργιακή κινητοποίηση στηρίζει το Συντονιστικό Νοσοκομείων, ενώ οι δυνάμεις του επιδιώκουν να επεκτείνουν την απεργιακή απόφαση σε όσα σημεία μπορούν έτσι ώστε να αφορά όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους. Τέτοιες αποφάσεις έχουν πάρει ήδη τα σωματεία εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα και το Γεννηματά. 

Στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό επισημαίνει: «Στις 12 Ιούλη την σκυτάλη των κινητοποιήσεων από τους δήμους, για μόνιμη και σταθερή δουλειά παίρνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία… Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από πολλές ταχύτητες εργαζομένων στις υπηρεσίες στήριξης (συμβάσεις εργασίας, επικουρικοί, συμβάσεις έργου, εργολαβικοί εργαζόμενοι). Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους παραμένουν επί πολλούς μήνες απλήρωτοι.

Χωρίς αυτούς τους συναδέλφους και τις συναδελφισσες δεν βγαίνει η δουλειά στα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει λειτουργία του ΕΣΥ. Ο αγώνας είναι κοινός και είναι κομμάτι της πάλης για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία. Πολύ σωστή η απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ για την κινητοποίηση, με αίτημα για μονιμοποίηση όλων, είναι λάθος όμως που δεν αποφάσισε απεργία για όλους και το αφήνει στην καλή διάθεση των πρωτοβάθμιων σωματείων… Μπορούμε να πιάσουμε την σκυτάλη του αγώνα και να ξεσηκώσουμε όλους σε ένα κοινό αγώνα σε όλο το δημόσιο. Η απεργία των εργαζόμενων στους δήμους το έδειξε ξεκάθαρα… Δήμοι, Νοσοκομεία, Σχολεία αν συντονιστούμε είμαστε μια δύναμη, που μπορεί να αναγκάσει κυβέρνηση και δανειστές σε άτακτη υποχώρηση, να σπάσουμε το μνημονιακό εμπάργκο στις προσλήψεις και να κερδίσουμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και για όλες».

H Zαννέτα Λυσικάτου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και ειδικευόμενη γιατρός στον Άγιο Σάββα μας μίλησε για την απόφαση του σωματείου στο νοσοκομείο: «Η απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ είναι μια καλή απόφαση καθώς το ζήτημα των εργολαβικών και των ελαστικά εργαζόμενων είναι κρίσιμο. Όμως, θα έπρεπε η απόφαση για την απεργία να καλύπτει όλο το προσωπικό. Για αυτό εμείς πήραμε πρωτοβουλία στο σωματείο να επεκτείνουμε την απόφαση και έτσι να τους καλύπτει όλους. 

Το έχουμε ξανακάνει και σε προηγούμενες κινητοποιήσεις. Θα οργανώσουμε όλοι μαζί τη συμμετοχή. Χρειαζόμαστε μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία. Όχι ανθρώπους που θα εκπαιδεύονται και μετά θα χάνουν τη δουλειά τους και πάλι από την αρχή. Χρειαζόμαστε μόνιμους εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα. Αυτή η απεργιακή κινητοποίηση είναι η συνέχεια της μάχης που έδωσαν οι εργαζόμενοι στους Δήμους παρά το καλοκαίρι. Δίνει δυνατό μήνυμα για το τι μπορεί να καταφέρουμε οι εργαζόμενοι συντονισμένοι σε Νοσοκομεία, Δήμους και Σχολεία από το Σεπτέμβρη, να κερδίσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».


Πάτρα: Νοσοκομείο Ρίου

Να καταβληθούν όλα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα ζητά με ανακοίνωσή της η Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία-Νυστέρι, παράταξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στο Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα. 

Η ΕΑΠ-Νυστέρι καταγγέλλει ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που κινιόντουσαν οι Διοικήσεις επί των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία: «Από τον πρώτο μήνα του 2017 έως και σήμερα μας οφείλονται όλες οι αυξήσεις που δικαιούμαστε με βάση την τροπολογία για την υπερωριακή εργασία που ψηφίστηκε από το υπουργείο, ενώ η πρόθεση της Διοίκησης του Νοσοκομείου για τους μήνες που έρχονται είναι να καταβληθούν οι υπερωρίες μας με περικοπές από 6% για τον μήνα Απρίλιο, έως 10% για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, με την αιτιολογία ότι δεν επαρκούν τα κονδύλια από το Υπουργείο». 

Υπερωρίες

Επίσης, στους εργαζόμενους στην Καθαριότητα και τους τραπεζοκόμους οφείλονται οι υπερωρίες από το Φλεβάρη. «Τα χρήματα αυτά τα έχουμε δουλέψει σε συνθήκες έντονης εντατικοποίησης. Δεν δεχόμαστε να μπούμε στην διαδικασία της καταβολής τους ως αναδρομικά (ποιος ξέρει πότε). Δεν μας αφορά η λογική τους.

Το δίλημμά τους ή λίγα για όλους ή τίποτα για κάποιους είναι επίπλαστο. Η κυβέρνηση κάτω από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με Ε.Ε και Δ.Ν.Τ. μειώνει συνειδητά και συνεχώς την κρατική επιχορήγηση για την λειτουργία των νοσοκομείων αυξάνοντας αντιστρόφως ανάλογα τον πακτωλό χρημάτων που δίνει με την μορφή επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών στους επιχειρηματίες.

Δουλεύουμε με δεκάδες χιλιάδες ημέρες σε Ρεπό και Κ.Α (σ.σ. μέρες κανονικής άδειας) χρέος στις πλάτες μας χρόνια τώρα, ακούγοντας να επαναλαμβάνονται οι ίδιες κούφιες υποσχέσεις για προσλήψεις προσωπικού από τους υπουργούς των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως αυτές των υπουργών των Σαμαροβενιζέλων παλαιότερα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Άγιος Ανδρέας

Προβολή πήραν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου που έγιναν στο νοσοκομείο του Άγιου Ανδρέα τις προηγούμενες μέρες. 

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ) έκανε παρέμβαση με την οποία επισήμανε ότι "τα κτίρια χωρίς προσωπικό δεν φτάνουν και ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό, νοσηλευτικό και ιατρικό, ειδικά στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο, είναι τεράστιες". Η κυβέρνηση και ο φιλικός προς αυτήν Τύπος λοιδορούσε αυτή την τοποθέτηση, χαρακτηρίζοντας την ως «γκρίνια». Πριν όμως…αλέκτωρ λαλήσει τρεις, η Νεφρολογική κλινική έκλεισε την επόμενη μέρα των εγκαινίων εξαιτίας της έλλειψης ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών. 

Οι ασθενείς της Νεφρολογικής μεταφερθήκαν στην Παθολογική όπου θα πρέπει να παρακολουθούνται από τους γιατρούς εκεί σε συνεργασία με τους γιατρούς της Νεφρολογικής. 


Σωματείο ΠΑΓΝΗ: Φιέστες-κοροϊδία

Κινητοποίηση ενάντια στη «φιέστα» που οργάνωναν το υπουργείο Υγείας και η 7η ΥΠΕ στις 7 και 8 Ιούλη, με παρόντα τον υφυπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, έκανε το σωματείο εργαζόμενων του ΠαΓΝΗ στο Ηράκλειο. 

Στην ανακοίνωσή του το σωματείο επισημαίνει ότι «Τις 2 αυτές μέρες χόρτασαν οι λαϊκές οικογένειες από παρουσίαση νέου σύγχρονου εξοπλισμού, για σχεδιασμό για αγορά νέων μηχανημάτων, για υποσχέσεις για την έναρξη λειτουργίας των μονάδων υγείας. 

Αυτό που όμως κρύφτηκε από τα κυβερνητικά στελέχη, κεντρικά και τοπικά, είναι ότι ο σύγχρονος εξοπλισμός που θα μπει στο νοσοκομείο για να «βγάλει» τα λεφτά του θα πρέπει να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο του νοσοκομείου με επιχειρηματικά κριτήρια. Θα λειτουργεί με την έννοια της επένδυσης  που θα πρέπει να αποσβεστεί το κόστος, να βγάζουν αρκετά χρήματα από τους ασθενείς-πελάτες. 

Αποκρύφτηκε ότι τα κέντρα υγείας είναι διαχρονικά υποστελεχωμένα με ανεπαρκέστατο σε αριθμό και ειδικότητες υγειονομικό προσωπικό, με τη σχεδόν πλήρη έλλειψη εργαστηρίων και με τη θεσμοθέτηση του "κόφτη" των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) προς τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες θα έχουν ελάχιστες υπηρεσίες Υγείας σε ακόμα μεγαλύτερη απόκλιση από τις σύγχρονες ανάγκες τους».