Εργατικό κίνημα
Oι εργαζόμενοι στην Iντρακόμ αλλάζουν τα δεδομένα

Πρόσφατα (27 Μάρτη) διεξάχθηκαν οι εκλογές στο σωματείο εργαζομένων στον όμιλο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Όπως σχολιάσθηκε και στο τεύχος 762 της ΕΑ, οι αριστερές παρατάξεις ενισχύθηκαν σημαντικά. Συγκεκριμένα κέρδισαν 7 από τις 15 έδρες στο ΔΣ ενώ στο προηγούμενο ΔΣ είχαν 3 από 11. Ειδικότερα, η Πρωτοβουλία Γένοβα (ΠΓ) πήρε τώρα 2 από 1 έδρα που είχε, με διπλασιασμό του ποσοστού ψήφων (12,4 από 6,4%), η ΑΕΕ 4 από 2 (με ποσοστό 23,6 έναντι 20,8%) και η παράταξη «Ζωντανή Εργασία» κέρδισε 1 έδρα για πρώτη φορά. Αντίθετα οι 3 συντηρητικές παρατάξεις που έλεγχαν πλήρως το παλιό ΔΣ έχασαν 16% σε ποσοστό και οι δύο απ’ αυτές δεν εξέλεξαν καν υποψήφιο. 

Ανάλογα ήταν και τα αποτελέσματα στην εκλογή αντιπροσώπων για ΕΚΑ και ΠΟΕΜ. Τελικά βέβαια η πλειοψηφούσα παράταξη ΑΚΕ με τη στήριξη ενός ακόμη μέλους στο ΔΣ (με σύνολο 8 έναντι 7 ψήφων), ψήφισε τον εαυτό της στις θέσεις στο προεδρείο του ΔΣ, αρνούμενη την πρόταση της «Γένοβας» και των άλλων αριστερών παρατάξεων για ενωτικό προεδρείο στη βάση κοινών διεκδικήσεων που έχουν ωριμάσει. Η φανερή όμως βούληση των εργαζόμενων μελών του σωματείου που εκφράσθηκε με την ψήφο είναι για μια πιο αγωνιστική και συνεπή στάση στην πορεία του σωματείου και αυτό είναι που η ΠΓ θα επιδιώξει και θα αγωνισθεί να πετύχει μαζί με τα μέλη του σωματείου και τις άλλες παρατάξεις που έχουν αγωνιστικό και γνήσια συνδικαλιστικό προσανατολισμό.

Η φανερή αλλαγή στο συσχετισμό των δυνάμεων που εκφράσθηκε στις εκλογές και στη σύνθεση του ΔΣ, έχει τη ρίζα της στις αγωνιστικές εμπειρίες που αποκτήθηκαν τα περασμένα 2,5 χρόνια, όταν αντιμετωπίσθηκαν συστηματικές προσπάθειες της εργοδοσίας να υπονομεύσει τις κατακτήσεις των εργαζομένων σχετικά με το ωράριο και τις αμοιβές καθώς και την επιβολή συγκεκαλυμμένων απολύσεων με τη μορφή εθελούσιας εξόδου. Οι κινήσεις αυτές της εργοδοσίας ήταν σε πλήρη εναρμόνιση με αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης και των εργοδοτών τόσο στη Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα με αναφορά στις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, την ενίσχυση σε ανταγωνιστικότητα και κέρδη, δηλ. να φορτωθούν στους εργαζόμενους οι συνέπειες της νέας μεγάλης κρίσης στην καπιταλιστική οικονομία. Η κρίση αυτή, εμφανής σε Ελλάδα και διεθνώς, έχει σοβαρότατες συνέπειες εκτός από την ανεργία, στις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζόμενων αλλά και τα νέα ανοικτά πολεμικά μέτωπα του ιμπεριαλισμού και την επιδεινούμενη κρίση στον περιβάλλον.

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ θα συνεχίσει να είναι επισφαλής και επικίνδυνη και στο μέλλον, περιπλεκόμενη και με τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς όπου εμπλέκονται πλέον και σημαντικά πολυεθνικά κεφάλαια. Θα χρειασθεί λοιπόν ενίσχυση της ενότητας και αγώνας των εργαζόμενων στον όμιλο για προάσπιση των κατακτήσεων, για ανθρώπινη δουλειά και αμοιβές σύμφωνα με τις ζωτικές ανάγκες που διαρκώς επιβαρύνονται. Εξάλλου, το εργασιακό περιβάλλον διαρκώς υπονομεύεται στην Ελλάδα θίγοντας άμεσα και τους εργαζόμενους στον όμιλο, ιδιαίτερα αισθητή είναι η μπόχα των πρόσφατων σκανδάλων στα οποία οδήγησε η διακυβέρνηση της ΝΔ, λ.χ. με τις κλεψιές στα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων, όπου τα νέα τρωκτικά κατασπαράζουν ασύστολα τις οικονομίες των ασφαλισμένων και την προοπτική για αξιοπρεπή συνταξιοδότηση και περίθαλψη.

Aλληλεγγύη

Ευρύτατα στρώματα αγανακτισμένων εργαζομένων και ασφαλισμένων συστοιχίζονται πλέον αλληλέγγυα με τους ήδη εξεγερμένους φοιτητές και εκπαιδευτικούς (που κι αυτοί αντιπαλεύουν τις ισοπεδωτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο χώρο της Ανώτατης και Δωρεάν Παιδείας) καθώς και τους άλλους κλάδους εργαζόμενων που η αντεργατική πολιτική και η ανέχεια ήδη έσπρωξε στο δρόμο των κινητοποιήσεων.

Ο συμβολισμός επόμενα του γιορτασμού της 1ης Μάη, με πανεργατική απεργία και συλλαλητήριο είναι πολυσήμαντος και απαιτεί τη μαζική κινητοποίηση των εργαζόμενων. Μαζί με την οφειλόμενη τιμή στους εργατικούς αγώνες που έφεραν με θυσίες, κάποτε ακόμη και σε αίμα, τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν, οι εργαζόμενοι διατρανώνουν την απόφασή τους να προασπίσουν δυναμικά τις κατακτήσεις αυτές από όποια απειλή εξυφαίνεται από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και τις υποτακτικές κυβερνήσεις και πολιτικούς, αλλά και να διεκδικήσουν αποφασιστικά τη διεύρυνσή τους. Απαιτούν ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία την αποπομπή από την κυβέρνηση των υπεύθυνων υπουργών Τσιτουρίδη και Αλογοσκούφη και την αλλαγή στην πολιτική κατεύθυνση, να στηθεί ανάχωμα στην αντεργατική και αντιασφαλιστική γραμμή, μια ευνοϊκή αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων που θα πρέπει να εκφρασθεί και στις επόμενες εθνικές εκλογές. Οι εργαζόμενοι την 1η Μάη με τις κινητοποιήσεις τους παλεύουν μαζί με τα εκατομμύρια συναδέλφους τους παγκόσμια, για ασφαλή και αξιοπρεπή δουλειά, για δημόσια και αποτελεσματική μόρφωση και κοινωνική πρόνοια, αλλά και για το σταμάτημα των πολέμων, καθώς και για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων για το περιβάλλον που υπονομεύουν την επιβίωση σ’ όλο τον πλανήτη.

Οι εργαζόμενοι στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, στην κατεύθυνση που δείχνουν οι πρόσφατοι αγώνες και που αποτύπωσαν οι πρόσφατες εκλογές, καλούνται να δώσουν ουσιαστικό και αγωνιστικό παρόν, μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους στις κινητοποιήσεις τη μέρα της 1ης Μάη.

Βασίλης Συλαϊδής 
Πρωτοβουλία Γένοβα στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ