Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Να κλείσουν τα “γραφεία” - ορμητήρια των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής

Νίκαια: «…αυτά ξεκίνησαν μόλις άνοιξαν τα γραφεία»

Τη σημασία που έχει η ύπαρξη «γραφείων»-ορμητήριων για τη δράση της Χρυσής Αυγής ανέδειξε η κατάθεση του δημοτικού συμβούλου Νίκαιας Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου κατά την 174η δικάσιμο (17/7). Ο μάρτυρας σύνδεσε το άνοιγμα των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην οδό Καισαρείας στη Νίκαια το 2011 με την κλιμάκωση και τη συστηματικοποίηση της τρομοκρατικής δράσης του τάγματος εφόδου της τοπικής Νίκαιας. Αντίστοιχα την ελάττωση της δράσης της ΧΑ στην περιοχή την αποδίδει στο κλείσιμο των γραφείων που έγινε μετά τη δολοφονία Φύσσα.

«Μαζώξεις γίνονταν κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Έκλειναν τους δρόμους, όλο το οικοδομικό τετράγωνο. Στις γωνίες Καισαρείας, Αττάλειας, Βηθυνίας και Π.Ράλλη, βρίσκονται άτομα εν είδη φρουράς, με τη στολή (μαυρόασπρη παραλλαγή και μαύρα μπλουζάκια ή δερμάτινο μπουφάν το χειμώνα), ξύλα και χωρίς να μοιράζουν τίποτα. Αν τύχαινε και πέρναγε κάποιος που δεν τους άρεσε τον χτυπούσαν. Έχω υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας τέτοιας επίθεσης σε αλλοδαπούς. Είναι τουλάχιστον 8 άτομα, δύο σε κάθε γωνία, ενώ την Καισαρείας την κλείνουν με δύο αυτοκίνητα κάθετα παρκαρισμένα.

Περιστατικά βίαια από οργανωμένες ομάδες της Χρυσής Αυγής τότε καταγγέλλονταν συνέχεια. Κυρίως τα απογεύματα που σχολάνε οι Πακιστανοί. Τα θύματα τους αναγνώριζαν από την ενδυμασία. Οι χρυσαυγίτες τους κατέβαζαν από τα λεωφορεία και τους χτυπούσαν. Έκαναν και επιθέσεις στο τζαμί στην Αγ. Τριάδας. 

Κάθε Σάββατο μαζεύονταν στην πλατεία Αγ. Νικολάου, με κράνη, ασπίδες, σημαίες και ρόπαλα. Με εντολές συγκεντρώνονταν και σχημάτιζαν αυτό που στο στρατό λέμε λόχο, δηλαδή τριάδες ή τετράδες. Ανεβοκατέβαιναν το δρόμο με στρατιωτικά παραγγέλματα, «εν δυο, εν δυο, μπρος μαρς, μεταβολή». Το έκαναν για μισή ώρα, δεν ήταν εξάσκηση, ήταν επίδειξη ισχύος. Υπήρχε επικεφαλής του τάγματος εφόδου που έδινε τα παραγγέλματα, όχι πάντοτε το ίδιο άτομο. Έχω δει και τον Κασιδιάρη σε αυτή τη θέση. [Αυτά] ξεκίνησαν αμέσως μόλις άνοιξαν τα γραφεία».

Ρωτήθηκε από την έδρα γιατί ονομάζει «τάγμα εφόδου» αυτήν την συγκέντρωση στην πλατεία: «Όλο αυτό το συγκροτημένο τάγμα ήταν που μετά πήγαινε στην πόλη και χτυπούσε, το τζαμί, τους μετανάστες… Αργότερα έγινε και μηχανοκίνητο. Το έχω ακολουθήσει με τη μηχανή για να δω πού πάει, διέσχιζε τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό και κατέληγε στον Πειραιά, όλη η διαδρομή συνοδεία αστυνομικής δύναμης πίσω».

Συμμορία

Τα γραφεία της ΧΑ στη Νίκαια γειτόνευαν με την παλιά ΔΟΥ της περιοχής. Αυτό έδινε στη συμμορία την ευκαιρία σύμφωνα με το μάρτυρα να κάνει «πόρτα»: «Στην είσοδο κάποιος με στολή ΧΑ και αλεξίσφαιρο, σημείωνε σε ένα χαρτί ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Μου έχει συμβεί. Υπάρχει και καταγγελία του συλλόγου εργαζόμενων ότι έμπαιναν μέσα και έβριζαν τους υπάλληλους ότι δεν εξυπηρετούν τον κόσμο. Μετανάστες κατάγγειλαν επίσης ότι τους ‘έλεγχαν’ και κάποιες φορές τους έσκιζαν τα χαρτιά».

Ο μάρτυρας έδωσε πάρα πολλά παραδείγματα της δράσης των χρυσαυγιτών στη Νίκαια, από ξυλοδαρμούς μεταναστών και αριστερών μέχρι προσηλυτισμό μαθητών, απειλές σε βάρος ανθρώπων του κινήματος στα ίδια τους τα σπίτια (και του ίδιου του μάρτυρα), μηχανοκίνητες πορείες κλπ. Η σιγουριά που είχαν οι νεοναζί ορμώμενοι από τα γραφεία τους στη Νίκαια έφτανε μέχρι το σημείο στέλεχος της Χρυσής Αυγής να δηλώσει «την κόκκινη Νίκαια θα την κάνουμε μπλε», καθώς, σύμφωνα με το μάρτυρα «η Νίκαια είναι εργατούπολη, περιοχή με αριστερά χαρακτηριστικά και από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Είχαν στόχο να τη χτυπήσουν».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα γραφεία της Νίκαιας είναι αυτά στα οποία συγκροτήθηκε το τάγμα εφόδου που έκανε τη δολοφονική επίθεση το Σεπτέμβρη 2013 στην παρέα του Παύλου Φύσσα. Χαρακτηριστική η κατάθεση της Χ. Ρουπακιά (αδελφής του δολοφόνου), η οποία στις 15/7/16 είπε στο δικαστήριο ότι ο Ρουπακιάς βρέθηκε στα γραφεία της τοπικής της Νίκαιας ύστερα από μήνυμα που έλαβε στις 11.30 το βράδυ της επίθεσης. Επίσης, υπάρχουν πολλά στοιχεία και το έχουν καταθέσει ήδη πολλοί μάρτυρες ότι το τάγμα εφόδου της Νίκαιας ήταν «πρότυπο» και περιόδευε σε όλη την Ελλάδα.

Ο μάρτυρας Κ. Παπαδόπουλος είπε, τέλος, ότι όχι μόνο δεν έπεσε από τα σύννεφα που η δολοφονία Φύσσα ξεκίνησε από τα γραφεία της Νίκαιας, αλλά ότι ήταν αυτός που την ίδια μέρα λίγες ώρες πριν, όταν μετά από επανειλημμένες προσπάθειές του το ζήτημα της δράσης των νεοναζί στην περιοχή συζητιόταν επιτέλους στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε πει «ελπίζω να μη θρηνήσουμε θύματα». Ο μάρτυρας θεωρεί τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου «μεσοβέζικη», ότι ενώ ο κόσμος βοούσε μπροστά στην άνοδο της εγκληματικής δράσης η Δημοτική Αρχή παρίστανε ότι όλα ήταν υπό έλεγχο. Μάλιστα ο ανεξάρτητος υποψήφιος που εξελέγη με τη στήριξη της ΝΔ είχε τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ της Χρυσής Αυγής στην εν λόγω συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε το ρατσιστικό συσσίτιο.

Ο μάρτυρας συνεχίζει την κατάθεσή του την Πέμπτη 19/7 στον Κορυδαλλό.

Α.Φ.


 

«Θα πας για ηθική αυτουργία για να μην καταστραφεί ο πυρήνας»

Πογκρόμ και εκπαίδευση ανηλίκων στη βία είναι δύο από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της δράσης της Χρυσής Αυγής το 2010. Τις εικόνες αυτές –και όχι μόνο- έφερε στο δικαστήριο ο μάρτυρας Ιωάννης Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος στην Καθημερινή, όπως είδε στο πλαίσιο της έρευνάς του για τα Νέα, όπου δούλευε τότε. 

Στην πρώτη του επίσκεψη στη γειτονιά του Αγ. Παντελεήμονα, ο δημοσιογράφος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας ρατσιστικής επίθεσης σε βάρος δύο μεταναστών από χρυσαυγίτικη ομάδα ανηλίκων. Το ένα από τα δύο θύματα έπεσε πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο σπάζοντας τον καθρέφτη του. Στο σημείο προσήλθε κόσμος, ανάμεσά τους ο κατηγορούμενος Η. Παναγιώταρος (τότε δεν ήταν ακόμη βουλευτής) και ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου. Ο ιδιοκτήτης, απευθυνόμενος στον Παναγιώταρο και θυμωμένος για τη ζημιά, είπε «μάζεψέ τους, εσύ τους κάνεις κουμάντο». Μιλούσε για την ομάδα των επιτιθέμενων. Ο μάρτυρας είπε ότι ο Παναγιώταρος δεν αρνήθηκε ότι τους κάνει κουμάντο, απλώς προσπάθησε να τον ηρεμήσει ως προς τη ζημιά.

Λίγες ημέρες μετά, ο Γ. Παπαδόπουλος βρέθηκε και πάλι στον Άγ.Παντελεήμονα για να τραβήξει φωτογραφίες. «Ήρθαν κάποιοι να μου πουν ότι απαγορεύονται οι φωτογραφίες στην πλατεία. Δε γνωρίζω ονόματα, εμφανίζονται στα κανάλια ως ‘αγανακτισμένοι κάτοικοι’. Ήρθε πάλι ο Παναγιώταρος, αναγνώρισα ότι ήταν αυτός που είχα δει στο προηγούμενο συμβάν. Άρχισε να μιλάει σε μένα και το φωτογράφο. Δεν εστίασε στο θέμα της φωτογράφισης, μιλούσε για τους μετανάστες σε μορφή παραληρήματος. Με έντονο τόνο, χωρίς παύσεις, χωρίς να δίνει το λόγο, λέγοντας ότι μόνο οι λευκοί και χριστιανοί είναι αδέλφια των Ελλήνων. Είπε ότι μόλις η Χρυσή Αυγή εκλέξει δημοτικό σύμβουλο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ‘θα κάνουμε πογκρόμ. Θα καθαρίσουμε την πλατεία Βικτώριας και Αττικής, θα την κάνουμε κολλέγιο όπως τον Άγιο Παντελεήμονα’».

Όπως οι διώξεις των Εβραίων

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε τι σημαίνει πογκρόμ: «Ο ορισμός της λέξης είναι μια βίαιη, συντονισμένη και μαζική επίθεση κατά μιας θρησκευτικής ή φυλετικής ομάδας. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ιστορικά είναι οι διώξεις κατά των Εβραίων στην περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας». 

Ρωτηθείς από την Χ. Παπαδοπούλου (πολιτική αγωγή της οικογένειας Φύσσα) αν έχει κάνει έρευνα για το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα, ο μάρτυρας είπε ότι έχει πάρει συνέντευξη από τον κατηγορούμενο Γ. Δήμου, τον μόνο κατηγορούμενο του τάγματος της Νίκαιας που δεν έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο: «Μετά τις 11 [της 17/9/13] έλαβε μήνυμα στο κινητό του ‘Ελάτε όλοι στην τοπική [Νίκαιας]. Δε θα περιμένουμε μακρινούς’. Πήρε τηλέφωνο τον Ρουπακιά να ρωτήσει τι συμβαίνει και δεν έλαβε εξήγηση. Κάλεσε τον επικεφαλής της Νίκαιας Πατέλη ο οποίος του είπε να πάει στα γραφεία. Πήγε, τα βρήκε κλειστά και είδε 7 μηχανές με δύο αναβάτες η καθεμιά, με παντελόνια παραλλαγής και μαύρες μπλούζες. Ρώτησε, και του είπαν ‘πάμε για μάχη’. Ο Δήμου είχε πάει με ένα φίλο του στον οποίο είπε ‘πάμε να φύγουμε, αυτοί είναι αλήτες, συμμορία’. Δεν τους ακολούθησε. 

Τις επόμενες ημέρες άρχισε να δέχεται απειλές από τη Χρυσή Αυγή. Του τηλεφώνησε μέλος της Νίκαιας και του είπε ότι θέλει να τον δει ο Λαγός στα κεντρικά. Δεν έγινε. Συναντήθηκε με άλλον στους Αγ.Αναργύρους. ‘Δεν υπάρχεις για τη ΧΑ. Τώρα που θα ανοίξουν τα τηλέφωνα μόνο εσύ φαίνεσαι να κάλεσες τον Ρουπακιά. Θα σου βάλουμε δικηγόρο του κόμματος. Θα πας για ηθική αυτουργία 10-12 χρόνια, για να μην καταστραφεί ο πυρήνας. Θα σου κάνουμε το βίο αβίωτο, θα σε σκοτώσουμε’. Αυτός που απείλησε τον Δήμου ήταν ο Γιώργος Τσακανίκας, το είπε στη συνέντευξη και το έχει πει στην απολογία του».


 

 «Βγαίνανε κάθε βράδυ και κάνανε πογκρόμ»

Ο Γιώργος Μώρος, ανένταχτος αντιφασίστας, κλήθηκε να καταθέσει στο δικαστήριο για τις φασιστικές επιθέσεις που δέχτηκε το 2013 στην Καλλιθέα, μίλησε όμως και για το σύντομο πέρασμά του από τη Χρυσή Αυγή το 1998, δίνοντας μια σημαντική και συγκλονιστική κατάθεση. 

«Το 1998 ήμουν 15, έκανα παρέα με ένα παιδί 25 χρονών, σκίνχεντ, που άρχισε να με προσηλυτίζει στη μουσική. Ήταν νεοναζί. Δέχτηκα να μπω κι εγώ στη ΧΑ. Πήγαινα στα παλιά γραφεία στη Σολωμού. Συζητάγαμε, τους άκουγα να είναι περήφανοι για πράξεις βίας. Βγαίνανε κάθε βράδυ και κάνανε πογκρόμ, χτυπάγανε αλλοδαπούς. Γύρω στη Βικτώρια, στη Φυλής». Δηλαδή κοντά στην ακτίνα δράσης των γραφείων της Σολωμού, όπως διευκρίνισε σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής.

Η κατάθεση του μάρτυρα έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα που έδωσε στο δικαστήριο ο προηγούμενος μάρτυρας Γ.Μπασκάκης χάρη στην έρευνά του, αυτή τη φορά από τα μέσα. Ρωτηθείς τι εννοεί με τη λέξη «πογκρόμ», ο Μώρος τόνισε: «Το πογκρόμ το έμαθα καθαρά από τη Χρυσή Αυγή. ‘Να βγαίνουμε έξω να χτυπάμε τους λαθρομετανάστες, να τους τρομοκρατούμε, να φύγουν από την Ελλάδα’. Το πογκρόμ είναι καθαρά βίαιο». Την ανατριχιαστική εικόνα της καθημερινής οργανωμένης βίας και της κατήχησης ανηλίκων συμπλήρωσε ο μάρτυρας απαντώντας από πότε έχει καταλάβει ότι πρόκειται για ναζιστές: «όταν πήγα εκεί, στα 16 μου. Έβλεπα αγκυλωτούς σταυρούς, περιοδικά με τον Χίτλερ, βιβλία ‘Ο Αγών μου’..»

Έφυγε από τη Χρυσή Αυγή σύντομα: «Έκατσα για 6 μήνες, δε μου άρεσαν τα πράγματα που έβλεπα. Η μητέρα μου είναι ξένη, δε θα μπορούσα να λέω έξω οι ξένοι. Είδα πολλά που δεν ευσταθούσαν. Μπήκα στον αντιρατσιστικό χώρο». Κι έτσι βρέθηκε να στοχοποιείται από ομάδα χρυσαυγιτών στην περιοχή της Καλλιθέας, που μάλιστα γνώριζαν ότι έχει περάσει από τη Χρυσή Αυγή. 

Ο μάρτυρας κατέθεσε για τρεις επιθέσεις που δέχτηκε το 2013. Στις δύο χτυπήθηκε στο κεφάλι με αποτέλεσμα επτά ράμματα και σπασμένα δόντια. Το τρίτο περιστατικό ήταν σε αντιρατσιστική συναυλία την οποία, μια ομάδα 15-20 ατόμων με τις αναγνωρίσιμες μπλούζες της ΧΑ, προσπάθησαν να σπάσουν. Ο μάρτυρας δέχτηκε μαχαιριές και περιέγραψε: «Γύρισαν το μαχαίρι για να μην μπορώ να κάνω ράμματα». Ενώ συμπλήρωσε: «Αυτοί λένε μάλιστα ότι αν χτυπήσεις κάτω από τη μέση δεν πας για απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Αφροδίτη Φράγκου


 

 Όχι στην επιστροφή στην αίθουσα του Κορυδαλλού

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες των δικάσιμων του Σεπτέμβρη: 5/9, 15/9 και 25/9 στο Εφετείο και 6/9, 12/9, 14/9, 18/9, 20/9 και 28/9 στον Κορυδαλλό. Η πολιτική αγωγή αντέδρασε στην για ακόμα ένα μήνα εμφανή προσπάθεια να αντιστραφεί το ποια αίθουσα είναι αίθουσα διεξαγωγής της δίκης και ποια βοηθητική, με μόλις τρεις δικάσιμες στο Εφετείο και έξι στην απομόνωση των φυλακών του Κορυδαλλού, για να λάβει την αδιαπραγμάτευτη απάντηση από την έδρα «αυτές μας έδωσαν».

Άμεσα η ΚΕΕΡΦΑ εξέδωσε ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή, στην οποία μεταξύ άλλων λέει: 

«Θεωρούμε σημαντική υπαναχώρηση την ουσιαστική μεταφορά της δίκης για την υπόθεση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στην αίθουσα των Γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού από την αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών με βάση το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η έδρα του Α’΄Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Υποβαθμίζεται έτσι μια δίκη με τεράστια σημασία για τη δημοκρατία, τις ελευθερίες όλων, για να υπάρξει επιτέλους απονομή δικαιοσύνης για τα θύματα δολοφονικών επιθέσεων οργανωμένων φασιστικών ταγμάτων εφόδου. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο όπου η ομαλή διεξαγωγή της δίκης χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ώστε να συνεχίσει με τον απαιτούμενο ρυθμό αλλά και την επάρκεια των υποδομών.

Τέσσερα χρόνια μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ενώ νέες φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις οργανώνονται ξανά, είναι αδιανόητη η υποβάθμιση μιας δίκης που έχει αναδείξει την οργανωμένη εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, η οποία χρησιμοποιεί την κοινοβουλευτική παρουσία ως προκάλυμμα της ναζιστικής της δράσης».

Σημειώνεται ότι έχουν μείνει 18 μάρτυρες κατηγορητηρίου, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένεται μέσα στο Σεπτέμβρη η δίκη να περάσει στη φάση των αναγνωστέων εγγράφων. Η αίθουσα του Κορυδαλλού όχι μόνο δεν έχει εύκολη πρόσβαση για δημοσιογράφους και κοινό, αλλά δε διαθέτει τις υποδομές για προβολή βίντεο, για ηχητικά κλπ. Εδώ και μήνες, δε λειτουργούν καν τα μικρόφωνα κάνοντας τη διαδικασία δύσκολη ακόμη και για τους συνηγόρους, παρόλο που κάθονται κοντά στην έδρα και στον/στην εκάστοτε μάρτυρα.


 

Στοχοποιούσαν τις γυναίκες δημοσιογράφους

Στις 13/7, (173η δικάσιμος) κατέθεσε στο Εφετείο η φωτορεπόρτερ Συμέλα Παντζαρτζή, θύμα επίθεσης από χρυσαυγίτες κατά τη μεταγωγή του Μιχαλολιάκου, του Παππά και του Λαγού στις 4/7/14. Για την ίδια επίθεση έχουν ήδη καταθέσει οι μάρτυρες Γ. Κέμμος, Γ. Λιάκος, Μ. Λώλος και Μ. Μύριλλας. Στα επεισόδια κατά τη μεταγωγή, ο Παναγιώταρος, ο Λαγός και ο Κασιδιάρης έκαναν, σύμφωνα με τη μάρτυρα, νεύματα στους 250-300 συγκεντρωμένους για να κάνουν ή να σταματήσουν τις επιθέσεις. 

«Μιλούσα με τον Λιάκο και νιώθω ξαφνικά ένα χέρι να ρίχνει μπουνιά από πίσω στην κάμερα. Ήταν κρεμασμένη στο λαιμό μου και πήγε να μου τον σπάσει. Γυρίζω και βλέπω έναν άνδρα νέο, ψηλό, κοντοκουρεμένο. Ο ίδιος μου ρίχνει μια πολύ δυνατή κλωτσιά στα πλευρά, ένιωσα να μετακινείται όλη η σπονδυλική μου στήλη. Ήταν απο μια ομάδα 7-10 άτομα που έδειχναν να είναι όλοι μαζί. Άκουσα ότι δέχτηκε χτύπημα και η Λ. Γκουλιαμάκη και ότι έγινε σοβαρό περιστατικό με τον Κέμμο. Η αστυνομία ήταν στο ένα μέτρο και δεν έκαναν καμία κίνηση να τους σταματήσουν, ενώ μπορούσαν πολύ εύκολα».

Η μάρτυρας είχε χτυπηθεί τόσο δυνατά που ταλαιπωρήθηκε με ραγισμένο ισχίο για μήνες μετά την επίθεση. Επιπλέον κατέθεσε και για άλλες δύο επιθέσεις σε βάρος της στον Άγιο Παντελεήμονα, πάλι λόγω της ιδιότητάς της ως φωτορεπόρτερ. Επιπλέον, κατά την εκτίμησή της, οι χρυσαυγίτες έβρισκαν στις γυναίκες δημοσιογράφους εύκολα θύματα.

Α.Φ.


 

Κλείσιμο των «γραφείων» απαιτεί με ψήφισμά του το 7ο Κοινοτικό Συμβούλιο του Δ. Αθήνας

Μετά την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία για το κλείσιμο των Γραφείων της Χρυσής Αυγής  στην πλατεία Πανόρμου στις 5/7, συνεχίζουμε την καμπάνια με παρεμβάσεις σε σωματεία και φορείς της περιοχής. 

Την Τετάρτη 12 Ιούλη αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας κάναμε παρέμβαση στη συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου του 7ου Διαμερίσματος, στα γεωγραφικά όρια του οποίου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων. 

Ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Σάββας τοποθετήθηκε προ ημερησίας στη συνεδρίαση, τονίζοντας ότι μετά την επίθεση στον Αλέξη Λάζαρη και το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα με τον Μιχαλολιάκο να καλεί σε επιθέσεις σε όποιον κινείται έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, είναι επείγον το κοινοτικό συμβούλιο να πάρει θέση απαιτώντας να κλείσουν τα γραφεία –ορμητήρια επιθέσεων στη Μεσογείων.

 Το λόγο πήρε επίσης η Πέρσα Κατσανούλη, θεία του Αλέξη Λάζαρη, που περιέγραψε πώς έγινε η παρ’ ολίγο δολοφονική επίθεση σε βάρος του Αλέξη και  τόνισε ότι κατά τύχη μόνο δεν είχε την τύχη του Παύλου Φύσσα. 

Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις από κοινοτικούς συμβούλους, που μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τη μαζική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιούλη και ζήτησαν από το συμβούλιο να αναλάβει ενεργό ρόλο από τον Σεπτέμβρη. Στη συνέχεια το κοινοτικό συμβούλιο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, ότι ζητά το κλείσιμο των γραφείων γιατί είναι επικίνδυνα για τους πολίτες της περιοχής.

Στις 30 Αυγούστου στη νέα συνεδρίαση προγραμματίζουμε νέα παρέμβαση όπου θα διεκδικήσουμε στήριξη στην αντιφασιστική πορεία που θα γίνει στις 16/9 στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, στη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. 

Νίκη Αργύρη


Μοναστηράκι, 13/7

Την Πέμπτη 13 Ιούλη έγινε η πρώτη κεντρική  εξόρμηση της ΚΕΕΡΦΑ στο Μοναστηράκι για την οργάνωση της αντιφασιστικής πορείας στις 16 Σεπτέμβρη από το Σύνταγμα προς τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Από νωρίς το απόγευμα αντιφασίστες και αντιφασίστριες έστησαν τραπεζάκι και πανό σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της  Αθήνας και καλούσαν από τη ντουντούκα στήριξη στην καμπάνια για το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής.

Η πλειοψηφία του κόσμου ήταν πραγματικά ενθουσιασμένη για αυτήν την πρωτοβουλία, υπέγραψε, ενίσχυσε, αγόρασε μπλουζάκια, κονκάρδες  και δήλωσε συμμετοχή για τη δράση του στις γειτονιές και σε επόμενες κεντρικές εξορμήσεις.