Διεθνή
Γενική Aπεργία στο Πακιστάν

Το περασμένο Σαββατοκύριακο  στο Καράτσι δολοφονήθηκαν 41 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 150. Οι δολοφονικές  επιθέσεις έγιναν από μέλη της  «Κίνησης Εθνικού Μετώπου» του κόμματος του Μουσάραφ , που επιτέθηκαν σε αντικυβερνητική συγκέντρωση όπου θα μιλούσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιφτιχάρ Μοχάμεντ Τσόντρι, που αποπέμφθηκε πριν από δύο μήνες από τη δικτατορική κυβέρνηση. 

Η επίθεση των χουντικών υποστηρικτών του Μουσάραφ έγινε την  ώρα που ο δικαστής Τσόντρι κατευθυνόταν στο Καράτσι για να μιλήσει σε μία μαζική  συγκέντρωση δικηγόρων και αντιπολιτευόμενων κομμάτων που καταγγέλλουν την καθαίρεσή του. Η αστυνομία τον συνέλαβε και τον υποχρέωσε  να επιστρέψει στο Ισλαμαμπάντ. Αλλά οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα, αφού τη Δευτέρα 14/5 δολοφονήθηκε στο σπίτι του στο Ισλαμαμπάντ αξιωματούχος του Ανώτατου Δικαστηρίου ο Σαγιέντ Χαμίντ Ραζά, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας γραφέων του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μετά και από αυτές τις εξελίξεις η αντιπολίτευση στο Πακιστάν  καλεί τον κόσμο από τη Δευτέρα 14/5  σε Γενική Απεργία ενάντια στην κυβέρνηση Μουσάραφ.   

Η αποπομπή του Τσόντρι που έγινε στις 9 Μάρτη έχει ξεσηκώσει τεράστιο κύμα διαδηλώσεων στο Πακιστάν, κυρίως δικηγόρων και δικαστικών αλλά και πλήθος κόσμου που μισεί τον Μουσάραφ και τον Μπους. Ο Τσόντρι που κατηγορείται από τον Μουσάραφ για «παράβαση καθήκοντος» ζήτησε να διερευνηθούν οι εξαφανίσεις εκατοντάδων αντικαθεστωτικών. Αυτή είναι μία πολύ συνηθισμένη πρακτική της δικτατορικής κυβέρνησης του Πακιστάν, που  απαγάγει, φυλακίζει χωρίς δίκες και βασανίζει τους αντιφρονούντες, αφού πρώτα τους βαφτίσει ύποπτους «τρομοκράτες». Μια σειρά ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι με αυτό τον τρόπο πολλοί από τους αντιφρονούντες της χούντας καταλήγουν στο Γκουαντανάμο με τη συνεργασία και την συνδρομή των βρετανικών και αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών.  

...αλλά η NΔ ψηφίζει Συμφωνία Kαραμανλή - Mουσάραφ

Τη στιγμή που η δικτατορία του Μουσάραφ δολοφονεί στο Πακιστάν, η  ελληνική κυβέρνηση ψηφίζει από επιτροπή της βουλής σχέδιο νόμου για την κύρωση «Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν» με στόχο τη «συνεργασία για την καταπολέμηση του εγκλήματος, ιδιαίτερα της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος». Η συμφωνία κυρώθηκε χωρίς τους ψήφους της αντιπολίτευσης, την Πέμπτη 10 Μάη, την παραμονή της έκδοσης της απόφασης του Αρείου Πάγου για τον Τζαβέντ Ασλάμ και αναμένεται να πάει στην Ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες ημέρες.  

Η συμφωνία αποκαλύπτει και επισήμως τη συνεργασία της κυβέρνησης Καραμανλή με τη στυγνή δικτατορία του Πακιστάν, που απώτερο στόχο έχει τη συγκάλυψη της υπόθεσης των απαγωγών. Οπως αναφέρει στην αρχή τα δύο μέρη «εκφράζουν την επιθυμία τους να ενισχύσουν και να βελτιώσουν τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο Κρατών». 

 Στο άρθρο 2 της Συμφωνίας αναφέρει ότι «τα δύο μέρη θα συνεργάζονται και θα παρέχουν αμοιβαία βοήθεια» σε μία σειρά από τομείς, με νούμερο ένα «την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας» και λίγο πιο κάτω αναφέρει «την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου» και «έρευνα για εξαφανισθέντα άτομα και άτομα που έχουν διαπράξει εγκλήματα στην επικράτεια του άλλου μέρους»  και «βελτίωση μεθόδων και μέσων τήρησης και αποκατάστασης της δημόσιας τάξης και χειρισμού καταστάσεων κρίσης όπως αεροπειρατείες, απαγωγές κλπ». 

Για τους σκοπούς αυτούς θα συσταθεί μία Συντονιστική Επιτροπή, υπεύθυνη για την εφαρμογή της συμφωνίας, από στελέχη του υπουργείου Δημοσίας Τάξης της Ελλάδας και του υπουργείου Εσωτερικών του Πακιστάν. 

Στην πραγματικότητα με την κύρωση της συμφωνίας το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα γίνει και επισήμως ο χαφιές της δικτατορικής κυβέρνησης, στέλνοντας πληροφορίες για τη δράση των πακιστανών μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα και αποτελούν για τα δεδομένα της χούντας «τρομοκράτες» ή ότι άλλη κατηγορία μπορούν να κατασκευάσουν, για να μπορούν έτσι πιο εύκολα να τους στέλνουν πακέτο στο Μουσάραφ. 

Ο Πολύδωρας ήταν προκλητικός στη βουλή στη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της συμφωνίας. Είπε επί λέξη αναφερόμενος στο Πακιστάν «αποκλείω τον όρο δικτατορία», ενώ τόνισε ότι «δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση των απαγωγών των Πακιστανών και της δίωξης του Τζαβέντ Ασλάμ». Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμη σκάνδαλο της κυβέρνησης της ΝΔ αφού πρόκειται για μία φωτογραφική συμφωνία. Το νομικό σκαλοπάτι του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την αθώωση του Τζαβέντ Ασλάμ ήταν η μη ύπαρξη τέτοιας συμφωνίας. 

Μετά την ισχύ της, που ορίζεται 30 μέρες μετά την επικύρωσή της, μπορεί πολύ εύκολα με μία νέα κατασκευασμένη κατηγορία σε βάρος του, να απελαθεί ενώ στην ίδια θέση μπορεί να βρεθεί οποιοδήποτε μέλος της Πακιστανικής Κοινότητας ή από τα θύματα των απαγωγών.  

Γι αυτό η αλληλεγγύη στο πρόσωπο του Τζαβέντ Ασλάμ και στο λαό του Πακιστάν, που παλεύει ενάντια στη χούντα του Μουσάραφ και το δυνάμωμα του αντιπολεμικού κινήματος είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας, ενάντια στις συνεργασίες του Καραμανλή με τους δικτάτορες και τους πραγματικούς τρομοκράτες αυτού του πλανήτη.