Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η Δίκη της Χρυσής Αυγής: “Όποιοι πρόλαβαν, γλίτωσαν”

Κατέθεσε η Νέλλη Παπαχελά, συνταξιούχος δικηγόρος, δημοτική σύμβουλος Αθηναίων και αντιδήμαρχος κατά την 175η και τελευταία για το καλοκαίρι δικάσιμο (19/7). Η μάρτυρας μίλησε για την πρώτη φορά που είδε τη Χρυσή Αυγή να δρα στον Άγιο Παντελεήμονα εναντίον των Αφγανών μεταναστών που βρήκαν καταφύγιο στην παιδική χαρά: «το 2008 είδα μια οργανωμένη δύναμη της ΧΑ 100-150 άτομα, με σημαίες, όλοι ντυμένοι με μαύρα, σύμβολα της οργάνωσης και αγκυλωτό σταυρό. Φώναζαν έξω οι μετανάστες. Οι κάτοικοι που διαμαρτύρονταν κι αυτοί, ήταν διάσπαρτοι και περιφέρονταν, η ομάδα της Χρυσής Αυγής ήταν συμπαγής και οργανωμένη. Κρατούσαν και ξύλα».

Η μάρτυς γνώριζε τη Θέμιδα Σκορδέλη από τις παρεμβάσεις της στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων: «Η Θέμις Σκορδέλη άκουσα πρόσφατα καταδικάστηκε ως επικεφαλής των επιτιθέμενων. Ήταν παρούσα σχεδόν σε όλα τα δημοτικά συμβούλια, στα οποία μπορεί κανείς να έρθει με πρόσκληση. Ως εκπρόσωπος των κατοίκων είχε πει για τους μετανάστες ‘τις κατσαρίδες στο σπίτι μας τις πατάμε’. Εκδιώχθηκε από τον πρόεδρο για απαράδεκτη και ρατσιστική συμπεριφορά. Στο τέλος προσπάθησα να της πω ότι υπάρχει μεν πρόβλημα αλλά η βία δεν είναι λύση και μου είπε ‘Ξέρουμε πάρα πολύ καλά κυρία Παπαχελά πού μένετε’. Ένιωσα απειλή, μέχρι να γίνει η δίωξη φοβόμουν».

Για τη στάση της αστυνομίας ακόμη και απέναντι σε δημοτικούς συμβούλους τόνισε: «ήταν σαν να μη γίνονται αυτές οι καταγγελίες». Για την παρουσία της «Ελληνικής αυγής για την Αθήνα» (δημοτική παράταξη της Χρυσής Αυγής) στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και του ίδιου του Μιχαλολιάκου: «Ήταν μονοθεματική παρουσία, μόνο ενάντια στους μετανάστες. Ο Μιχαλολιάκος συνοδευόταν από φουσκωτούς οπλοφορούντες μέσα στο χώρο των συνεδριάσεων. Το έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια. Ο ναζιστικός χαιρετισμός ήταν προκλητικός, ήταν απάντηση στον Π. Κωνσταντίνου, σήμαινε ‘είμαι ναζί, είμαι εδώ και θα με φοβάστε’». 

Η ίδια η Ν.Παπαχελά υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σε ρατσιστική επίθεση τις ημέρες του πογκρόμ του 2011, για το οποίο είπε: «δεν έχω ξαναφοβηθεί τόσο στη ζωή μου. Ήθελα να τραβήξω φωτογραφίες αλλά σκέφτηκα ότι ξέρουν πού μένω. Κυνηγούσαν και έδερναν με πολύ άγριο τρόπο αλλοδαπούς, άντρες και γυναίκες. Όποιοι πρόλαβαν γλίτωσαν».

Το χρονολόγιο της δράσης των νεοναζί στην περιοχή σύμφωνα με τη μάρτυρα είναι: «Ξεκίνησαν με την παιδική χαρά στο τέλος του 2008. Μετά την εκλογή Μιχαλολιάκου το 2010 οι επιθέσεις εντάθηκαν. Υπήρξε μια κλιμάκωση με αποκορύφωση γύρω στο [2013]. Μετέφεραν τη δράση τους στη Β’ Πειραιά, στη Νίκαια, το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό. Αποκορύφωμα ήταν η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Από κει και μετά, κυρίως μετά την άσκηση ποινικής δίωξης άρχισαν να σταματάνε τα επεισόδια». Νωρίτερα την ίδια μέρα ολοκλήρωσε ο μάρτυρας Κ.Παπαδόπουλος. Η δίκη συνεχίζεται στις 5 Σεπτέμβρη στο Εφετείο.


Δικάσιμες: 5/9, 15/9, 25/9 στο Εφετείο. 6/9, 12/9, 14/9, 18/9, 20/9 και 28/9 στον Κορυδαλλό.