Η μάχη στα σχολεία

Το κέντρο της Αθήνας είναι από τις περιοχές που θα αντιμετωπίσουν δραματικά προβλήματα αν προχωρήσει ο σχεδιασμός του Υπουργείου. Παρά τις ψεύτικες δηλώσεις του Δημάρχου Αθήνας, Καμίνη για την μη ύπαρξη πρότασης συγχωνεύσεων από τη μεριά της κυβέρνησης την Πέμπτη 3/3 συνεδρίασαν τα Κοινοτικά Συμβούλια του 1ου και του 2ου Δημοτικού Διαμερίσματος με μοναδικό θέμα τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων κάτω από την πίεση των Κοινοτικών Συμβούλων της αριστεράς και εκπαιδευτικών.

Στο 1ο Κοινοτικό Συμβούλιο συγκεντρώθηκαν δεκάδες καθηγητές (από την Ά, Β, Ε΄ ΕΛΜΕ), δάσκαλοι από τους Συλλόγους Π.Ε. «Αριστοτέλης» και «Παρθενώνας», εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και μαθητές από τα σχολεία που απειλούνται. Έγιναν πάνω από 12 παρεμβάσεις που εξηγούσαν με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα γιατί το Κοινοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει αρνητική απόφαση για το σχέδιο συγχωνεύσεων. Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας του Καμίνη ήταν από προκλητικοί μέχρι χυδαίοι, αφού προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αντιστρέψουν την πραγματική εικόνα, ενώ διέκοπταν συνεχώς με ειρωνικά σχόλια τις παρεμβάσεις. Στο τέλος βρέθηκαν να ψηφίζουν μόνοι τους την πρόταση των συγχωνεύσεων κάτω από συνθήματα των συγκεντρωμένων. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ανανέωσαν το ραντεβού τους στις κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα κλεισίματα σχολείων.

Στο 2ο Κοινοτικό Συμβούλιο έγινε αντίστοιχη κινητοποίηση. Την Τετάρτη στις 6μμ θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του 3ου Κοινοτικού Συμβουλίου. Εκπαιδευτικοί και γονείς ετοιμάζονται να παρέμβουν και εκεί.

Στην Ηλιούπολη έγινε μαζική διαδήλωση την Τρίτη 1 Μάρτη. «Με κάλεσμα της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας έγινε τεράστια διαδήλωση στην Αργυρούπολη στην οποία συμμετείχαν 800 μαθητές και εκπαιδευτικοί», μας είπε ο Χρίστος Αργύρης. «Έγινε μια πρώτη στάση στο Δημαρχείο όπου φώναξαν συνθήματα και η πορεία κατέληξε στο γραφείο του Προϊστάμενου Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ο οποίος θα βάλει και την υπογραφή του στις συγχωνεύσεις. Θέλουν να συγχωνεύσουν 6 σχολεία στην περιοχή. Αυτό έχει εξοργίσει τους μαθητές. Πετούσαν νεράτζια και λεμόνια στο κλειδωμένο γραφείο. Υπήρχε φοβερός παλμός και όλοι ήταν αποφασισμένοι να μην αφήσουν να προχωρήσουν τα κλεισίματα. Την ίδια μέρα το απόγευμα έγινε προσυγκέντρωση στα πλατεία Κανάρια στην Ηλιούπολη και διαδήλωση μέχρι το Δημαρχείο όπου θα διεξαγόταν το Δημοτικό Συμβούλιο. Υπήρχαν λιγότεροι μαθητές και εκπαιδευτικοί, αλλά πάνω από 400 γονείς, δηλαδή εργαζόμενοι της γειτονιάς. Ο Δήμαρχος Βαλασόπουλος είχε δηλώσει σε προηγούμενα ΔΣ ότι ήταν υπέρ των συγχωνεύσεων γιατί είναι «παιδαγωγικές». Όταν μπήκαν μέσα οι διαδηλωτές ήταν γεμάτοι οργή. Πήραν το λόγο και κατέθεσαν τις 1300 υπογραφές που έχουν μαζέψει για να μην γίνουν οι συγχωνεύσεις. Τόνισαν στο Δήμαρχο ότι θα τους βρει μπροστά του αν προχωρήσει σε οποιαδήποτε συγχώνευση. Οι γειτονιές είναι σε εξέγερση, η αριστερά πρέπει να μπει μπροστά να ενώσει τους αγώνες! Πολύ θετική ανταπόκριση είχαμε και για το αντιρατσιστικό διήμερο στις 19 και 21 Μάρτη».

Περικοπές

Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι συγχωνεύσεις είναι η μία πλευρά της επίθεσης, αλλά τρομακτικές περικοπές έχουν γίνει ακόμα στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων και στην μεταφορά των μαθητών. Στην Ικαρία οργανώθηκε μεγάλο συλλαλητήριο με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων και των συνδικάτων των εκπαιδευτικών αφού είναι η τρίτη εβδομάδα που οι αυτοκινητιστές και οι λεωφορειούχοι έχουν διακόψει τις μεταφορές επειδή τους οφείλονται πολλές χιλιάδες ευρώ. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων στην κινητοποίηση και για την στήριξη της, προκήρυξαν στάσεις εργασίας (από τις 11:00 μέχρι την λήξη της βάρδιας) το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ ,η ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων, ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Ικαρίας-Φούρνων, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Το Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν αναφέρει ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν βρεθεί λύση με «επικρατέστερες προτάσεις (από την κοινή συνέλευση των Δ.Σ συλλόγων γονέων) που μέχρι στιγμής παρουσιάζονται να είναι η κατάληψη των υπηρεσιών της ΔΟΥ Ικαρίας και η κατάληψη των σχολείων από τους συλλόγους γονέων.

Κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, το Γύθειο, τα Γρεβενά, στη Σάμο και αλλού. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα.

Την Τετάρτη 9/3 έχει καλεστεί μεγάλο συλλαλητήριο από τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Δασκάλων στη Δυτική Αθήνα. Η συγκέντρωση θα γίνει στο Μετρό του Αγίου Αντωνίου στις 12.30 το μεσημέρι και οι εκπαιδευτικοί έχουν πάρει απόφαση για στάσεις εργασίας.

Συλλαλητήριο την ίδια μέρα οργανώνουν επίσης οι Σύλλογοι Γονέων των 28ου, 17ου και 12ου Δημοτικών Σχολείων, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Νίκαιας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. της περιοχής στις 4μμ στα Πέτρινα (Πέτρου Ράλλη, απέναντι από τη Παιδική Στέγη).

Την Πέμπτη 10/3 θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις 12.30 μεσ. από την A΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και το Σύλλογο Δασκάλων-Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου που έχουν πάρει απόφαση για διευκολυντική στάση εργασίας.

Τέλος, την ίδια μέρα, ο Σύλλογος ΠΕ Αθήνας “Γ. Σεφέρης” έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη 1.30 το μεσημέρι στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Β’ Αθήνας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου «για τη διευκόλυνση της συμμετοχής όσων θέλουν να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, ο Σύλλογος μας θα ναυλώσει πούλμαν, που θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 12,30 μ.μ. από το άγαλμα της Ηλέκτρας Αποστόλου στο Ηράκλειο, μπρστά από το 1ο-8ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου».