Αντιπολεμικό κίνημα
H μάχη του Pόστοκ

 Με μια μεγάλη διαδήλωση 80.000 στο Ρόστοκ ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην σύνοδο των G8, την σύνοδο των ηγετών των ισχυροτέρων χωρών του πλανήτη, που γίνεται φέτος στο Χάιλιγκενταμ της Γερμανίας.

Στα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων οι G8 είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τα μεγαλύτερα δεινά που μαστίζουν και απειλούν τον πλανήτη: τον πόλεμο, την κλιματική αλλαγή, την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του AIDS στην Αφρική, τα χρέη του “Γ’ Κόσμου”, την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, τις επιθέσεις στις κατακτήσεις των προηγούμενων δεκαετιών. Από την μεγάλη διαδήλωση της Γένοβας, τον Ιούλη του 2001, οι G8 δεν έχουν καταφέρει ποτέ να συνεδριάσουν “ανενόχλητοι”: οι σύνοδοί τους γίνονται πάντα σε δυσπρόσιτα και απομονωμένα μέρη, προστατευμένα με σιδερένιους φράχτες, πολεμικά πλοία, ελικόπτερα, συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης και δεκάδες χιλιάδες οπλισμένους αστυνομικούς.

Στο Ρόστοκ, τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας της Ανγκελα Μέρκελ, της δεξιάς καγκελαρίου της Γερμανίας, ήταν ασφυκτικά: 60.000 αστυνομικοί “στρατοπέδευσαν” στην πόλη και απέκλεισαν το Χάιλιγκενταμ -ένα μικρό πολυτελές θέρετρο μερικά χιλιόμετρα βόρεια του Ρόστοκ- από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Ταυτόχρονα έστησαν, όλες τις προηγούμενες βδομάδες μια εκστρατεία τρομοκρατίας για να φοβίσουν τους διαδηλωτές και να τους αποτρέψουν από το να έρθουνε στο Ρόστοκ. Ηταν η μεγαλύτερη “στρατιωτική” κινητοποίηση της αστυνομίας στην Γερμανία από την εποχή της επανένωσης (1991) -από την εποχή που διαλύθηκε η σταλινική Ανατολική Γερμανία.

Μάταια, όμως. Το Σάββατο το πρωΐ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από την Γερμανία, την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο άρχισαν να φτάνουν με τρένα, λεωφορεία, αυτοκίνητα και όποιον άλλο τρόπο μπορούσαν.

Η διαδήλωση ξεκίνησε με δύο προσυγκεντρώσεις -μια (μικρότερη) στον σιδηροδρομικό σταθμό και μια (πολύ μεγάλη) στον σταθμό των λεωφορείων. Από εκεί ο κόσμος κατευθύνθηκε προς το λιμάνι -την κεντρική εξέδρα της συγκέντρωσης. Ηταν μια τεράστια διαδήλωση, με μπλοκ, πανό, συνθήματα και πικέτες από τα κόμματα της αριστεράς, τα συνδικάτα, τα δίκτυα και τις οργανώσεις που παλεύουν ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, τους οικολόγους, τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις και φυσικά τα αντιπολεμικά κινήματα. 

Συμμετοχές

Ηταν εκεί τα πανό της Die Linke (Η Αριστερά), του PDS και του WASG (τα δυο αριστερά κόμματα που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της) του Attack (οργάνωση που παλεύει ενάντια στην διεθνή κερδοσκοπία), του Ver.Di (το αντίστοιχο της ΑΔΕΔΥ), της IG-Metal (το τεράστιο συνδικάτο Μετάλλου), των Πράσινων (Die Gruenen), της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (παρόλο που η ηγεσία του συμμετέχει στον “Μεγάλο Συνασπισμό” της Ανγκελα Μέρκελ). Εμείς, το μπλοκ της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, βαδίσαμε δίπλα-δίπλα με τα άλλα μπλοκ του αντιπολεμικού κινήματος.

Οι ειδήσεις εδώ στην Γερμανία παρουσίασαν το βράδυ του Σαββάτου την διαδήλωση σαν “κόλαση”. Και έτρεξαν να ρίξουν τις ευθύνες στους “2000 ταραξίες με τα μαύρα” που πετροβολούσαν την αστυνομία, έσπαγαν βιτρίνες και πυρπολούσαν αυτοκίνητα με βόμβες μολότοφ. Στην πραγματικότητα, όμως, η αστυνομία έκανε ότι μπορούσε για να προκαλέσει τα επεισόδια. Η στάση της ήταν από την αρχή πολύ προκλητική: οργάνωσε επιθέσεις στα μπλοκ χωρίς καμιά πραγματική πρόκληση, ψεκάζοντας τον κόσμο αδιάκριτα με  χημικά, χτυπώντας ανθρώπους που απλά βάδιζαν φωνάζοντας συνθήματα  με κλωτσιές και γκλομπς και ρίχνοντας τόνους δακρυγόνα. Μπροστά μου  είδα έναν ανάπηρο πεσμένο στον δρόμο, με το καροτσάκι δίπλα του αναποδογυρισμένο.

 Η επίσημη αντισύνοδος αρχίζει την Τρίτη. Από το πρωΐ της Κυριακής, όμως, κιόλας, το Ρόστοκ ήταν γεμάτο από εκδηλώσεις, συζητήσεις, συγκεντρώσεις και συνελεύσεις οργανωμένες από τα κόμματα και τις οργανώσεις της αριστεράς, τα συνδικάτα ή τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις. Το μεσημέρι της Κυριακής έγινε η μεγάλη αντιπολεμική συνέλευση, με ομιλητές από ολόκληρο τον κόσμο. Το βράδυ, στην τεράστια τέντα που είχε στήσει η Die Linke  έγινε μια μεγάλη συζήτηση με ομιλητές, ανάμεσά στους άλλους, τον Oskar Lafonten -τον πρώην πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που έγινε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της νέας αριστεράς- και τον Walden Bello -τον διάσημο “διανοητή” και ακτιβιστή του αντικαπιταλιστικού και αντιπολεμικού κινήματος από τις Φιλιππίνες.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται όλη την εβδομάδα με αποκλεισμούς των δρόμων και του αεροδρομίου την ημέρα που φθάνουν οι “πλανητάρχες”, πορεία προς το Χάιλιγκενταμ  για την συμβολική περικύκλωση των G8, χάπενινγκ, συναυλίες και δεκάδες συγκεντρώσεις.

Ρόστοκ, Κυριακή 3 Ιούνη