Το ραδιόφωνο σήμερα είναι το πλέον αδικημένο από τα Μ.Μ.Ε. στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν και στο θέμα που κουβεντιάζουμε η οικολογία δεν έχει την θέση που πραγματικά της αρμόζει. Η οικολογία αντιμετωπίζεται σαν δεύτερης αξίας εμπόρευμα. Ο ρόλος του ραδιοφώνου που συμπλήρωσε 110 χρόνια παρουσίας του, υποτιμάται πάρα πολύ. Ο κόσμος ξεχνά πόσο συνέβαλε το ραδιόφωνο στην διαμόρφωση του τρόπου σκέψης, του περασμένου αιώνα και μειώνει το ρόλο που μπορεί και να παίξει στον αιώνα μας.
Παρ ‘ όλα αυτά το ραδιόφωνο θα εξακολουθεί να είναι απαραίτητο για την κάλυψη των ειδήσεων σε κάθε περιοχή του κόσμου, σε κάθε χώρα, σε πραγματικό χρόνο και μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τους μουσικούς ρυθμούς επιλογής μας.
Παραδόξως ένα από τα σοβαρά πλεονεκτήματα του ραδιοφώνου, είναι ότι δεν συνοδεύεται από εικόνες Το κυριότερο προσόν της τηλεοπτικής εικόνας – που φαίνεται τόσο πραγματική – είναι στην πραγματικότητα και το κύριο ελάττωμα της, επειδή αναστέλλει τη φαντασία και την δυνατότητά μας να αποστασιοποιηθούμε από τα πράγματα και να σκεφτούμε. Θα χρειαζόμαστε πάντα τον ήχο χωρίς την εικόνα, και το δικαίωμά μας να ερμηνεύσουμε τα πράγματα με τον δικό μας τρόπο.
Το ανθρώπινο δυναμικό που καλύπτει τα οικολογικο-περιβαλλοντικά θέματα μερικώς έως ελάχιστα απαρτίζεται από συναδέλφους που κατά κύριο λόγο είναι διαπιστευμένοι στο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ αλλά και το Γεωργίας, Ανάπτυξης, Μεταφορών και Ναυτιλίας και δευτερευόντως από συναδέλφους του ελεύθερου ρεπορτάζ.
Οι αμιγώς « οικολογικές » εκπομπές, που μπορούν να σταθούν με αξιώσεις δεν μετριούνται πανελλαδικά ούτε στα δάκτυλα των δύο χεριών.
Οι ραδιοσυχνότητες μεταχειρίζονται την οικολογία αντιστρόφως ανάλογα της δυναμικότητάς τους. Τα μεγάλα εμπορικά ραδιόφωνα δυστυχώς διαθέτουν πολύ-λίγο από το χρόνο τους σε σχέση με τους μικρότερους ραδιοσταθμούς.
Περιεχόμενο
Επίσης ένα σημείο αξιοπρόσεκτο είναι η διαφορά οικολογικής ευαισθησίας μεταξύ των ραδιοσταθμών του κέντρου και της περιφέρειας. Υπάρχουν αρκετοί ραδιοσταθμοί στην Ελληνική επαρχία με σχεδόν οικολογικό και εναλλακτικό προσανατολισμό και περιεχόμενο. Δυστυχώς όμως πολλοί από αυτούς δεν έχουν την δυνατότητα συνεχούς ροής για αντικειμενικούς και ενίοτε υποκειμενικούς λόγους. Τους χαρακτηρίζει το μεράκι της προσφοράς αλλά είναι εμφανής ο ερασιτεχνισμός.
Παρ ‘ όλα αυτά θα πρέπει να θεωρούνται μικρές οικολογικές οάσεις, αφού εκτός από την κάλυψη των όποιων τοπικών προβλημάτων και θεμάτων καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από περιβάλλον, ποιότητα ζωής, αγώνα κατά της παγκοσμιοποίησης, τα νέα κοινωνικά κινήματα κ.α.
Ας μου επιτρέψετε να καταθέσω μία προσωπική εμπειρία έχοντας συμπληρώσει 12 χρόνια ραδιοφωνικής παρουσίας. Αποτόλμησα το 2000 για πρώτη φορά στην Ελλάδα έναν οικολογικό ραδιο - μαραθώνιο την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου συμπληρώνοντας 24 συνεχείς ώρες εκπομπής πίσω από τα μικρόφωνα του 941 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ F.M. αποκομίζοντας μια σπάνια εμπειρία και ένα πλήθος διαδοχικών συναισθημάτων.
Η μεγαλύτερη όμως συγκίνηση που δέχτηκα ποτέ, ήταν η απευθείας μετάδοση από την μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στους δρόμους της Γένοβα το 2001. Επί ώρες πίσω από το μικρόφωνο με αρκετούς αποσταλμένους συναδέλφους, με πλήθος προσκεκλημένων και με την ιδιότητα του εκπροσώπου ενημέρωσης στην Ελλάδα της οργάνωσης ΓΕΝΟΒΑ 2001, όταν με καλούσαν οι μητέρες των νεαρών κυρίως διαδηλωτών, για να μάθουν νέα από την αιμοτοβαμένη πόλη της Γένοβα.
Ο οικολογικός λόγος στα Μ.Μ.Ε. επιβάλλεται να βρει νέες λεωφόρους και ατραπούς για να μπορέσει να απεγκλωβιστεί από τον σχεδόν μόνιμο καταγγελτικό χαρακτήρα που την διακρίνει, για να τραβήξουμε την προσοχή του ακροατή μας.
Το κειμενάκι αυτό ας θεωρηθεί η συνεισφορά μας στην κατ ‘ ευφημισμόν Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αγνοώντας τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου.
Τέλος ας θυμόμαστε πάντα τις εξαγγελίες μας, σαν συνδυασμός Συμμαχία για την Υπερνομαρχία που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της οικολογικής μας συνείδησης .
Κώστας Σπανόπουλος