APΓYPOYΠOΛH
Τη Δευτέρα 25 Ιούνη πραγματοποιήθηκε η αντικαπιταλιστική συνέλευση των νοτίων προαστίων στην Αργυρούπολη, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μεγάλη πανελλαδική συνέλευση για την ενωτική παρέμβαση της ριζοσπαστικής αριστεράς στις 9 Ιούνη. Πέρασαν πάνω από 70 άτομα ενώ η συζήτηση ήταν πλούσια.
Το άνοιγμα έκανε ο Παναγιώτης Βασιλάκης, ανένταχτος, ο οποίος αφού ενημέρωσε ότι η συνέλευση είναι η συνέχεια της πετυχημένης πρώτης πανελλαδικής συνέλευσης στις 9 Ιούνη στο πεδίο του Αρεως, στη συνέχεια τόνισε την αναγκαιότητα για την ενωτική παρέμβαση της ριζοσπαστικής αριστεράς στις εκλογές. Επίσης μίλησε για την πολιτική φυσιογνωμία που χρειάζεται να έχει το εγχείρημα. Πέρα από λογικές αποκλεισμού και με τη σαφή πρόθεση για αντικαπιταλιστική προοπτική και βάθεμα της πολιτικής συζήτησης.
Τοποθετήθηκαν συνολικά 15 ομιλητές, οι περισσότεροι φοιτητές, η πλειοψηφία των οποίων αναφέρθηκε στη σημαντικότητα αυτής της πρωτοβουλίας και στη σύνδεσή της με τοπικές πρωτοβουλίες και κινήματα. Σε αυτό αναφέρθηκε κυρίως ο Νίκος Πυρουνάκης από την ΑΡΑΝ και μέλος Πρωτοβουλίας Κατοίκων στα νότια προάστια, που αναφέρθηκε στα οικολογικά κινήματα που έχουν αναπτυχθεί και σε επίπεδο γειτονιάς (πχ ελεύθεροι χώροι, παραλία ελληνικού, ΚΥΤ Ηλιούπολης κ.α).
Υπήρξαν παρεμβάσεις, όπως και στο άνοιγμα, που έβαζαν ότι χρειάζεται να υπάρχει οριοθέτηση απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία και κάθε κεντροαριστερή λογική. Επίσης αναφέρθηκε ότι δεν θέλουμε αυτή η προσπάθεια να έχει αυτοσκοπό μόνο τις εκλογές αλλά να αποτελέσει την αφορμή για τη δημιουργία μίας νέας αριστεράς που και μετεκλογικά θα δίνει τις μάχες και θα ανοίξει την πολιτική συζήτηση. Επικράτησε η λογική ότι ναι μεν, διαχωρίζουμε ορατά τη θέση μας από λογικές τύπου Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στην Ιταλία, αλλά δεν σηκώνουμε τείχη της επαναστατικής καθαρότητας στον κόσμο που έχει εγκλωβιστεί και που αναζητά μία νέα ενωτική και μαχητική αριστερά. Αυτό δεν είναι περιορισμός της επαναστατικής φυσιογνωμίας της προσπάθειας. Ισα ίσα δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγει η συζήτηση «μεταρρύθμιση ή επανάσταση» από τα περιορισμένα όρια της ριζοσπαστικής αριστεράς και να γίνει κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου.
Η συνέλευσή μας κατέληξε σε μία απόφαση η οποία διαμορφώθηκε από μέλη της τοπικής πρωτοβουλίας κατά τη διάρκεια αυτής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο την πολιτική φυσιογνωμία της πρωτοβουλίας, όπως αυτή έχει εξελιχθεί από τις 9 Ιούνη μέχρι σήμερα, όσο και όλες τις τοποθετήσεις που αναφέρθηκαν σε ζητήματα και κινήματα τοπικά. Τέλος αποφασίστηκε η συμμετοχή της πρωτοβουλίας νοτίων προαστίων στην μεγάλη πανελλαδική συνέλευση στις 14 Ιούλη.
Χριστίνα Κόικα
MYTIΛHNH
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23/6 στη Μυτιλήνη η αντικαπιταλιστική συνέλευση που κάλεσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας της πόλης έπειτα από τις αποφάσεις της μεγάλης συνέλευσης της Αθήνας της 9ης Ιούνη. Στη συνέλευση πήραν μέρος περίπου 30 σύντροφοι- από διάφορους χώρους της ριζοσπαστικής αριστεράς και κυρίως ανένταχτοι- από τους οποίους τοποθετήθηκαν οι περισσότεροι πάνω στα ζητήματα που έθετε το κείμενο Επιτροπής Πρωτοβουλίας.
Όσον αφορά τη φυσιογνωμία του εγχειρήματος, εκφράστηκε σε πολύ καλό κλίμα η γενική συμφωνία με το περιεχόμενο του κειμένου με έμφαση στα χαρακτηριστικά:
•- της στήριξης και της έκφρασης των κοινωνικών κινημάτων με μια αντικαπιταλιστική προοπτική,
•- της απομάκρυνσης από λογικές αποκλεισμών τάσεων και συντρόφων για λόγους «ιστορικούς»,
•- της σαφούς οριοθέτησης από το ρεφορμισμό και από συνδιαχειριστικές λογικές,
•- της επιμονής για την διαμόρφωση όρων κοινής δράσης και μετωπικών πρωτοβουλιών ευρύτερων τάσεων και δυναμικού της ριζοσπαστικής αριστεράς μέχρι αλλά και μετά τις εκλογές.
Κριτικά στοιχεία που σημειώθηκαν σε τοποθετήσεις αναφέρονταν κυρίως στην υιοθέτηση ενός πιο μαξιμαλιστικού αντικαπιταλιστικού πλαισίου (π.χ. όχι μόνο κοινωνικό έλεγχο στην παραγωγή αλλά και κοινωνικοποίησή της), καθώς και μια αγωνία για το κατά πόσο το εγχείρημα αυτό θα πάει πιο μακριά απ’ τις εκλογές και θα μπορέσει να ανοίξει με δυναμισμό στην κοινωνία μια διαφορετική κοινωνική προοπτική.
Απ’ την πλευρά του ΜΕΡΑ, που δεν συμμετείχε στη διοργάνωση της συνέλευσης, ασκήθηκε κριτική στο όλο εγχείρημα με βασικό άξονα την ανεπάρκεια του πλαισίου και, σε κάποιο βαθμό, σε διαδικαστικά θέματα της συγκρότησης της πρωτοβουλίας και κατατέθηκε η αντίστοιχη πρόταση του ΜΕΡΑ.
Ωστόσο η συνέλευση αποφάσισε τελικά τη συμφωνία της με την πρόταση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, την παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων συντρόφων στην καταληκτική συνέλευση της Αθήνας και την παρουσίαση των απόψεων που ακούστηκαν στη συνέλευση ενώ υπήρξε και η δέσμευση για συντονισμό και κοινές δράσεις και σε τοπικό επίπεδο, όπου αυτό είναι εφικτό.
Επιτροπή Πρωτοβουλίας στη Μυτιλήνη