270 απολύσεις - 230 εκατομμύρια ευρώ κέρδη

Φυσικά, οι απολύσεις στην Cosmote και τον Γερμανό δεν έχουν να κάνουν με «προβλήματα βιωσιμότητας» της εταιρίας. H Cosmote είχε το 2010 έσοδα 1,81 δις ευρώ, κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 667 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη 232 εκατομμύρια ευρώ. Οι απολύσεις γίνονται γιατί, όπως κυνικά και αναίσχυντα ομολογεί η διοίκηση, υπάρχει μείωση των υπερκερδών. Όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, γίνονται «για να μην μετατραπεί η Cosmote σε ΟΤΕ και από 9% που είναι το μισθολογικό της κόστος να ανέλθει σε 34% που είναι για τον ΟΤΕ». Γράφει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Τσαμάζ:

«Δεδομένων των συνθηκών και σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας, οι επιδόσεις μας ήταν καλές. Καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις απώλειες σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του ανταγωνισμού. Στην Ελλάδα συνεχίσαμε με τις ίδιες καλές επιδόσεις». Όμως «η πίτα είναι πολύ μικρότερη. Οσο και να αυξάνουμε το μερίδιο των εσόδων μας, τα απόλυτα νούμερα μικραίνουν. Γνωρίζετε καλά ότι τα έσοδα της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά 1,1 δις ευρώ μέσα σε δύο χρόνια…Οι προβλέψεις για το 2011 παραμένουν δυσοίωνες. Πρέπει να σταματήσουμε δραστηριότητες οι οποίες δεν επηρεάζουν άμεσα την  επίδοση της εταιρίας. Να αυτοματοποιήσουμε λειτουργίες. Να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους. Η κατάργηση θέσεων εργασίας είναι επιτακτική…»  

Το ποιοι θα επωφεληθούν από τις αποφάσεις της διοίκησης φάνηκε καθαρά από την πρώτη στιγμή: Οι Morgan Stanley, Barclays και Alpha Finance έσπευσαν να χαρακτηρίζουν θετική την απόφαση για απολύσεις και περικοπές μισθών, ενώ ο «επενδυτικός οίκος» UBS αύξησε την τιμή στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 9,5 από 8,5 ευρώ. Θα επωφεληθεί βέβαια, η Deutsche Telekom, η βασική μέτοχος του ΟΤΕ, της οποίας το διοικητικό στέλεχος Γκίντο Κέρχοφ, ζητούσε από το Δεκέμβρη του 2010 περικοπές σε μισθούς και θέσεις εργασίας με δήλωσή του στους Financial Times, όπου ανέφερε: «Το κόστος προσωπικού αποτελεί συνολικά το 37% του τζίρου του ΟΤΕ, ενώ το αντίστοιχο κόστος για την Deutsche Telekom κινείται στο 20%».

Η επίθεση στους εργαζόμενους της πιο κερδοφόρας απ’ όλες τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, Cosmote ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω επιθέσεις και απολύσεις στην Ιντρακομ, τη Vodafone, τη Wind. Και ταυτόχρονα, η επίθεση στις κατακτήσεις των εργαζομένων του ΟΤΕ ανοίγει το δρόμο για τις ίδιες επιθέσεις και περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.

Πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο που έχει στο ρόλο του ενορχηστρωτή τα μεγάλα συμφέροντα και τα κέρδη τους, την τρόικα και βέβαια την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Παπακωσταντίνου, ένα σχέδιο από το οποίο ωφελημένοι θα βγουν οι καπιταλιστές και ζημιωμένοι οι εργαζόμενοι ή οι απολυμένοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δεν πρέπει να περάσει.

Μόνη απάντηση στη μετωπική επίθεση της κυβέρνησης είναι η μετωπική αντεπίθεση των εργαζομένων απαιτώντας: Καμιά απόλυση-καμιά περικοπή εισοδήματος-απαγόρευση των απολύσεων. Αυξήσεις στους μισθούς, μονιμοποίηση των συμβασιούχων-κατάργηση των εργολαβιών. Επανακρατικοποίηση του συνόλου του ΟΤΕ χωρίς αποζημίωση με εργατικό έλεγχο. Ανατροπή μνημονίου- κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.