Η Αλεξάνδρα Μαρτίνη, υπευθυνη ΚΕΕΡΦΑ Βορείων Προαστίων μίλησε στον Στέλιο Μιχαηλίδη για το κίνημα στην περιοχή.
Ποια είναι η δράση της ΚΕΕΡΦΑ στη Βόρεια Αθήνα το τελευταίο διάστημα, κατ' αρχήν σε σχέση με το ζήτημα των προσφύγων.
Στις αρχές της περασμένης χρονιάς πήραμε την απόφαση σαν τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ ότι χρειάζεται να παρέμβουμε στο στρατόπεδο που έχει ανοίξει για τους πρόσφυγες στη Μαλακάσα. Ήταν μια περίοδος που είχε ανοίξει πολύ το ζήτημα του εγκλεισμού σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε άθλιες συνθήκες. Η ΚΕΕΡΦΑ και όχι μόνο, ξεκίνησε μια ολόκληρη καμπάνια για “να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να ανοίξουν οι πόλεις”, που σήμαινε κανονικά σπίτια για τους πρόσφυγες κι όχι κοντέινερ κι αντίσκηνα.
Η παρέμβαση στη Μαλακάσα ξεκίνησε με μια μεγάλη διαδήλωση έξω από το στρατόπεδο, μαζί με τους πρόσφυγες. Αυτό σήμαινε άνοιγμα και συνεργασία με μια σειρά αγωνιστές και συλλογικότητες. Ήρθαμε σε επαφή με την Ομάδα Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Μαλακάσας, μια ομάδα που είχε παρέμβαση στο στρατόπεδο από την πρώτη μέρα, με τα σωματεία εκπαιδευτικών της περιοχής κι άλλες συλλογικότητες. Από την πρώτη συγκέντρωση οι πρόσφυγες μας κατήγγειλαν τις κακές συνθήκες, με την έλλειψη γιατρών, το κακό φαγητό κλπ.
Από τότε είχαμε συνεχή παρουσία στο στρατόπεδο με εξορμήσεις, συζητήσεις, βιντεοπροβολές, συγκεντρώσεις και κόσμο να οργανώνεται στην ΚΕΕΡΦΑ. Έτσι οργανώθηκε η μαζική συμμετοχή των προσφύγων της Μαλακάσας στη διαδήλωση στις 18 Μάρτη. Αυτό σήμαινε μεγάλη έμπνευση στους ίδιους τους πρόσφυγες γιατί συνδέθηκαν με το κίνημα και με κόσμο από τα άλλα στρατόπεδα. Έσπασαν την απομόνωση που τους έχουν καταδικάσει στέλνοντάς τους σε κάποιο παράδρομο της Εθνικής Οδού στη Μαλακάσα. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους αλληλέγγυους δώσαμε και τη μάχη για να γραφτούν τα προσφυγόπουλα του στρατοπέδου στα σχολεία της περιοχής. Την κερδίσαμε και την πρώτη μέρα που μπήκαν στο σχολείο, τους καλοδέχτηκε ο κόσμος της περιοχής. Οργανώσαμε το μαζικό κατέβασμα των προσφύγων της Μαλακάσας στην απεργία της Πρωτομαγιάς δίνοντας το μήνυμα ότι η μάχη ενάντια στο ρατσισμό με τη μάχη ενάντια στα μνημόνια πάει χέρι χέρι. Ότι είναι κοινός ο αγώνας της εργατικής τάξης.
Οι παρεμβάσεις στο στρατόπεδο συνεχίζονται παρότι η αστυνομία με άνωθεν εντολές βάζει συνεχώς εμπόδια και απαγορεύσεις στην είσοδό μας στο στρατόπεδο.
Ποιά είναι η εικόνα των συνθηκών μέσα στο στρατόπεδο;
Η εικόνα είναι διπλή. Από τη μια είναι το τι έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Εγκλεισμός. Μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς. Κακό φαγητό, έως και χαλασμένο πολλές φορές. Ακόμα και το να ζεις σε κοντέινερ είτε μέσα στο κρύο και τη βροχή της Μαλακάσας το χειμώνα, είτε μέσα στον καύσωνα το καλοκαίρι. Απομόνωση έξω από τον αστικό ιστό, φτάνοντας στο σημείο να τους κόβουν ακόμα και τη δυνατότητα να πηγαίνουν στην Αθήνα με λεωφορείο. Αλλά το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι το ζήτημα των απελάσεων. ΕΕ, κυβέρνηση και ΜΚΟ κόβουν παροχές και κλείνουν δομές κι ανοίγει η προοπτική μαζικών απελάσεων.
Από την άλλη είναι η εικόνα της αντίστασης. Είναι εντυπωσιακό το πώς ένας κόσμος ήταν διαθέσιμος όχι απλά να οργανώσει μαζί μας τη δράση του αλλά ήταν πρωτοπόρος σε αυτή δουλειά. Πρόσφυγες που έχουν πλούσια εμπειρία αγώνων και πολιτικοποίησης από τις ίδιες τις χώρες που έρχονται.
Ποιά είναι τα επόμενα βήματα για την παρέμβαση της ΚΕΕΡΦΑ στο στρατόπεδο της Μαλακάσας;
Ήδη είχαμε νέα εξόρμηση στο στρατόπεδο ανοίγοντας το ζήτημα των απολύσεων στις ΜΚΟ, του κλεισίματος δομών και του κοψίματος των παροχών. Εν όψει της 16ης Σεπτέμβρη και της αντιφασιστικής διαδήλωσης για το κλείσιμο των γραφείων της Χ.Α, βάζουμε στόχο να οργανώσουμε τη μαζική συμμετοχή των προσφύγων στη διαδήλωση. Στις 2 Σεπτέμβρη μαζί με τους πρόσφυγες, τους αλληλέγγυους και τους εργαζόμενους της περιοχής πάμε για μια νέα μεγάλη συγκέντρωση στο στρατόπεδο προκειμένου να τους ξεσηκώσουμε όλους.
Εκτός από την παρέμβαση στη Μαλακάσα, ήταν πλούσια η δράση των τοπικών ΚΕΕΡΦΑ σχετικά με τις απεργίες μεταναστών στη περιοχή, με πιο σημαντική αυτή της Γεωργίου Α.Ε. Πες μας για αυτή την εμπειρία.
Ήταν πράγματι ένας τεράστιος αγώνας. Οι εργάτες στο εργοστάσιο Γεωργίου Α.Ε, στον Αυλώνα, μετανάστες από το Πακιστάν, ξεσηκώθηκαν όταν συνάδελφός τους έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από την εργοδοσία, επειδή ζήτησε ένα πιστοποιητικό. Αυτό σήμαινε μια απεργία διαρκείας 20 ημερών που αποκάλυψε τις τραγικές συνθήκες μέσα στις οποίες αναγκάζεται να δουλεύει αυτός ο κόσμος, σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της Αττικής. Συνθήκες που θυμίζουν φάμπρικες των αρχών του περασμένου αιώνα. Μαζί με την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, συνδεθήκαμε από την πρώτη στιγμή με τους απεργούς. Βρισκόμασταν καθημερινά μαζί με τους απεργούς στις περιφρουρήσεις τους έξω από το εργοστάσιο. Από τη μεριά μας τους βοηθήσαμε να απλώσουν την υπόθεσή τους στην περιοχή και να κερδίσουν συμπαράσταση, με εξορμήσεις στα Οινόφυτα, τον Αυλώνα και τις γύρω περιοχές και με μεγάλη ανταπόκριση τόσο από ντόπιους όσο κι από μετανάστες εργάτες. Η καμπάνια συμπαράστασης κορυφώθηκε με μια εκδήλωση που συγκέντρωσε πάνω από 150 άτομα, οργανωμένη από την ΚΕΕΡΦΑ, το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια και τη 5μελή επιτροπή των απεργών. Η απεργία τελικά κατέληξε νικηφόρα. Οι εργάτες επέστρεψαν στη δουλειά με ψηλά το κεφάλι, έχοντας ικανοποιήθει σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων τους, σχετικά με τις πληρωμές, τις συνθήκες εργασίας κλπ κι έχοντας βάλει μπροστά τις διαδικασίες για το στήσιμο εργοστασιακού σωματείου. Η απεργία αυτή και η νίκη της έχει αφήσει ισχυρή παρακαταθήκη καθώς μαθεύτηκε σε πολύ κόσμο, εργάτες σε άλλα εργοστάσια της περιοχής που μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των απεργών της Γεωργίου Α.Ε. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στα Φυτώρια Γαλαρά στο Μαραθώνα, όπου 23 μετανάστες εργάτες κατέβηκαν σε απεργία διεκδικώντας να μην περάσουν οι απολύσεις και να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.
Μετά την απεργία στη Γεωργίου ΑΕ, πήραμε την πρωτοβουλία κι οργανώσαμε σύσκεψη στον Αυλώνα στην οποία συμμετείχαν οι ίδιοι οι εργάτες από το εργοστάσιο, η Πακιστανική Κοινότητα της περιοχής και συλλογικότητες κι αλληλέγγυοι από τη Θήβα μέχρι τον Αγ.Στέφανο. Ανάμεσα σε αυτά που αποφασίσαμε είναι αφενός η μαζική συμμετοχή από όλα αυτά τα σημεία στην αντιφασιστική διαδήλωση στις 16 Σεπτέμβρη και το άπλωμα της εμπειρίας από την απεργία της Γεωργίου Α.Ε με εξορμήσεις στα εργοστάσια της περιοχής.
Μιλήσαμε για τη μάχη στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών εργατών. Πες μας για τον αγώνα ενάντια στους φασίστες στις γειτονιές της Βόρειας Αθήνας.
Η μάχη ενάντια στους φασίστες είναι κεντρική για τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ΚΕΕΡΦΑ στις γειτονιές μας. Πατάμε πάνω στην πλούσια δράση για να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν.Ηράκλειο αρχικά – που το καταφέραμε - και στο Μαρούσι κατόπιν. Στις μαζικές κινητοποιήσεις που οργανώσαμε κάθε φορά που οι φασίστες προσπαθούσαν να πατήσουν πόδι πραγματοποιώντας επιθέσεις όπως π.χ στη Ν.Ιωνία. Αλλά θέλω να σταθώ στην πολύ μεγάλη μάχη που δώσαμε για να σταματήσει η προβολή των νεοναζί από την ΕΡΤ. Όλο το προηγούμενο διάστημα η Χρυσή Αυγή προβαλόταν στο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης κι αυτό σήμαινε ολόκληρες ομιλίες μίσους από το Μιχαλολιάκο και τη συμμορία του. Ξεκινήσαμε μια μεγάλη καμπάνια που περιελάμβανε συγκεντρώσεις έξω από το Ραδιομέγαρο, εκδηλώσεις κι εξορμήσεις μέσα σε αυτό, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση. Με συζητήσεις και κοινή δράση με εργαζόμενους της ΕΡΤ και την ίδια την ΠΟΣΠΕΡΤ. Όλη αυτή η προσπάθεια έφτασε στο σημείο να βγει η ομοσπονδία των εργαζομένων και να πει ότι κάθε φορά που προγραμματίζεται προβολή χρυσαυγίτικης ομιλίας, εμείς θα το μπλοκάρουμε με απεργία. Και να αναγκάζει τη διοίκηση να σταματάει την προβολή των νεοναζί. Ήταν μια μεγάλη νίκη που δείχνει τη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης στη μάχη ενάντια στους φασίστες, αλλά και το τί σημαίνει να παίρνει η ΚΕΕΡΦΑ πρωτοβουλίες, να συνεργάζεται με όλο τον κόσμο που θέλει να παλέψει και να φτάνουμε σε νικηφόρα αποτελέσματα.
Όπως νικηφόρα διεκδικούμε να είναι και η προσπάθεια για να μπουν στη φυλακή οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Αυτό σημαίνει η προσπάθεια να υπάρχει συνεχής προβολή κι ενημέρωση των εξελίξεων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, με μαζικές εκδηλώσεις σε μια σειρά γειτονιές. Οι συνεχείς εξορμήσεις σε πλατείες κι εργατικούς χώρους και η συνεργασία με άλλους φορείς και συλλογικότητες, όπως ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Βορείων, Λαϊκές Συνελεύσεις, Κοινωνικά Ιατρεία, σωματεία κλπ ώστε να υπάρχει οργανωμένη παρουσία στο ακροατήριο της δίκης.
Έχοντας όλη αυτή την εμπειρία, βάζουμε πλέον το στόχο να κλείσουμε και τα κεντρικά γραφεία των νεοναζί στη Μεσογείων με επόμενο σταθμό αυτής της καμπάνιας τη διαδήλωση στις 16 Σεπτέμβρη.