Αντιρατσιστικό κίνημα
Διεθνής Αλληλεγγύη

22/8, πορεία στα γραφεία της ΕΕ

Ήρθαμε στην Ελλάδα μια αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ για να δουλέψουμε σε αλληλεγύη με τους πρόσφυγες. Η δική μου καταγωγή είναι από το Ιράν, άλλοι στην αντιπροσωπεία είναι Άραβες, Αφγανοί. Είμαστε συνδεδεμένοι με την αντιπολεμική-αντιμιλιταριστική οργάνωση War Resister's League που έχει βάση τις ΗΠΑ. Ήρθαμε γιατί μιλάμε τις διαφορετικές γλώσσες των προσφύγων. Κατά τη διάρκεια της δουλειάς μας στα καμπ, γνώρισα την ΚΕΕΡΦΑ και μου είπαν ότι οργανώνουν τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα θύματα του Σάρλτοβιλ και για να αντισταθούμε στο κίνημα της “λευκής ανωτερότητας” που πραγματικά έχει ενθαρρυνθεί στις ΗΠΑ.

Δουλέψαμε στον Ελαιώνα και το Σχιστό, επισκεφτήκαμε τα Οινόφυτα και τη Μαλακάσα. Η κατάσταση είναι παντού πολύ κακή. Οι πρόσφυγες δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να μείνουν εδώ ή αν θα απελαθούν. Ακούσαμε ότι τα καμπ θα κλείσουν μέχρι το τέλος του χρόνου και οι άνθρωποι δεν ξέρουν που θα πάνε. Επειδή μιλάω φαρσί, συνομίλησα με Αφγανούς πρόσφυγες, είναι απελπισμένοι, δεν μπορούν να γυρίσουν στο Αφγανιστάν. Έχουν πολλά αιτήματα. Επειδή η ΕΕ λέει ότι το Αφγανιστάν είναι ασφαλής χώρα κι ότι μπορούν να γυρίσουν, δεν τους δίνει άσυλο. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Γιατί δεν είναι ασφαλής χώρα, είναι ακόμα εμπόλεμη ζώνη. Μόλις χτες βράδυ ο Τραμπ δήλωσε ότι θα στείλει 4.000 ακόμα στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Αν ο Τραμπ λέει ότι θα στείλει περισσότερα στρατεύματα, είναι προφανές ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Η ΕΕ πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό, να αναγνωρίσει τους Αφγανούς ως πρόσφυγες και να τους δώσει άσυλο. Πολλοί πάλι δε θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, έχουν οικογένειες στη Γερμανία και άλλες χώρες, θέλουν την επανένωση με τις οικογένειές τους. Είναι πολύ δύσκολο, δεν τους το εγκρίνουν. Γι' αυτό κάνουν τη σημερινή διαδήλωση και εμείς τους βοηθάμε.

Η εκλογή Τραμπ ενίσχυσε το κίνημα της “λευκής ανωτερότητας” και το φασισμό στις ΗΠΑ. Η προεκλογική του εκστρατεία ήταν πολύ ρατσιστική, πολύ ισλαμοφοβική, δήλωσε ότι θα απαγορεύσει την είσοδο όλων των μουσουλμάνων στη χώρα και προσπαθεί να το υλοποιήσει ξανά και ξανά. Επίσης ότι θα σταματήσει την είσοδο των μεταναστών από χώρες όπως το Μεξικό, ότι θα χτίσει τείχος ή θα στρατιωτικοποιήσει ακόμα περισσότερο τα σύνορα με το Μεξικό. Κατηγορεί τους μετανάστες για την εγκληματικότητα, για την οικονομική κρίση, τους χρησιμοποιεί σαν αποδιοπομπαίους τράγους. Επειδή η πλατφόρμα του είναι τόσο ρατσιστική, οι οπαδοί της “λευκής ανωτερότητας” παίρνουν θάρρος, ότι μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά. Ήταν πάντα εκεί, η χώρα ιδρύθηκε με βάση το ρατσισμό, τη δουλεία και την εξόντωση των ιθαγενών. Τώρα νιώθουν ότι μπορούν να διαδηλώσουν στους δρόμους, να πουν ό,τι θέλουν γιατί είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος που τους εκπροσωπεί.

Αλλά υπάρχει δυνατή αντίσταση. Από την πρώτη μέρα της ορκωμοσίας Τραμπ, είχαμε μαζικές διαδηλώσεις, η Women's March ήταν πολύ μεγάλη με τη συμμετοχή γυναικών από όλη τη χώρα. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχουμε το ισχυρό κίνημα Black Lives Matter ενάντια στην αστυνομική βία κατά των μαύρων. Τώρα τα κινήματά μας αναπτύσσονται. Πάντα παλεύαμε για αυτά τα θέματα, τώρα πολλοί περισσότεροι έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και βλέπουν ότι είναι πρόβλημα. Συνειδητοποιούν ότι ο Τραμπ πράγματι έγινε πρόεδρος, ότι τα ζητήματα δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν και προσπαθούν να είναι πιο ενεργοί. Πρέπει να συνεχίσουμε. Αν οι οπαδοί της “λευκής ανωτερότητας” οργανώνουν συγκεντρώσεις, κάτι που θα συνεχίσουν να κάνουν με επιθέσεις και δολοφονίες, πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε την αντίσταση.

Η κινητοποίηση της ΚΕΕΡΦΑ εδώ ήταν πολύ σημαντική. Ξέρω ότι οι Έλληνες έχουν μακρά ιστορία ακτιβισμού ενάντια στο φασισμό. Ξέρω ότι υπάρχουν φασιστικά κινήματα όπως η Χρυσή Αυγή που επίσης έχει δολοφονήσει κόσμο. Είναι σημαντικο να βλέπουμε διεθνή αλληλεγγύη, είναι εμπνευστικό να βλέπουμε ότι σε όλο τον κόσμο είμαστε μαζί και παλεύουμε το φασισμό και το ρατσισμό. Μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια σε αυτή τη βαρβαρότητα και να κινητοποιούμαστε μαζί.

Samira Shiften, Σιάτλ