Εργατικό κίνημα
Να συντονιστούμε

H οργάνωση του αγωνιστικού διημέρου 8 και 9 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και η συμμετοχή στην αντιφασιστική διαδήλωση στις 16 Σεπτέμβρη ήταν τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη που οργάνωσε ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων στις 24/8. Αντίστοιχη σύσκεψη προγραμματίζεται στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 30/8, στην ΕΔΟΘ.

Στη σύσκεψη της Αθήνας συμμετείχαν αγωνιστές κι αγωνίστριες από τη δημόσια και ιδιωτική Υγεία, την εκπαίδευση, την ΕΥΔΑΠ, τις συγκοινωνίες κι άλλους χώρους.

Τη συζήτηση άνοιξε εκ μέρους του Συντονισμού ο Τάσος Αναστασιάδης: “Είναι ένας μήνας μπροστά μας με δυο μεγάλους σταθμούς. Το διήμερο στη ΔΕΘ και την αντιφασιστική διαδήλωση στα 4 χρόνια από τη δολοφονία του Π.Φύσσα, μια βδομάδα μετά. Οι διαδηλώσεις της ΔΕΘ θα καθορίσουν το κλίμα και θα είναι η γέφυρα ανάμεσα στους αγώνες που ξεδιπλώθηκαν το καλοκαίρι με τις μάχες που ανοίγονται μπροστά μας. Έρχονται προσεχώς νέα προαπαιτούμενα μέτρα όπως ο αντισυνδικαλιστικός νόμος, το νέο τσεκούρι σε μισθούς και συντάξεις, οι ιδιωτικοποιήσεις. Να μην κάνουμε το λάθος της αναμονής όταν τα μέτρα φτάσουν στη Βουλή. Να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα που ανοίγεται για να συσπειρώσουμε τον κόσμο στους εργατικούς χώρους. Και οι δύο αυτοί σταθμοί δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Έχει μεγάλη σημασία η κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στις 8/9. Πέρυσι η επιτυχία της αντίστοιχης διαδήλωσης ανάγκασε την ομοσπονδία να την επαναλάβει σε όλη τη χώρα και να κρατήσει ανοιχτή τη μάχη για προσλήψεις και χρηματοδότηση καθ'όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Φέτος χρειάζεται να μπουν στη μάχη και τα υπόλοιπα κομμάτια του δημοσίου. Οι εκπαιδευτικοί, που θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα των μηδενικών προσλήψεων και την κάλυψη των κενών με αναπληρωτές, με το άνοιγμα των σχολείων. Οι δήμοι που μετά τη μεγάλη απεργία του Ιούλη έχουν μπροστά τους τη συνέχεια. Γι'αυτό έχει σημασία η 8η Σεπτέμβρη όπως και η επόμενη μέρα με τη διαδήλωση των συνδικάτων στη ΔΕΘ. Χρειάζεται να κάνουμε την προσπάθεια για ενωτική διαδήλωση στις 9 Σεπτέμβρη κι όχι για τρεις διαφορετικές πορείες” τόνισε.

“Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι διαδηλώσεις στη ΔΕΘ θα έχουν κόσμο. Ενδεικτικό είναι ότι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία αναγκάζεται να τρέξει να προλάβει τα γεγονότα. Την άλλη βδομάδα έχει γενικό συμβούλιο η ΑΔΕΔΥ, όπου θα παρέμβουμε για να βγάλει απεργιακή κινητοποίηση για όλο το δημόσιο” είπε στη συνέχεια ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο Σωτηρία και μέλος του Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ.

“Οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις δεν βοηθάνε να ξεπεραστεί η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Χρειάζονται να προσπαθήσουμε για γενικές συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς και σωματεία τόσο για τη ΔΕΘ όσο και για τη συνέχεια που πρέπει να είναι γενική απεργία” υπογράμμισε ο Δήμος Σκαλτσάς, αγωνιστής από το σωματείο δικύκλου.

Ο Μανώλης Μαστοράκης από το ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ, θύμισε ότι εκείνες τις μέρες θα βρίσκεται στην Ελλάδα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος “έρχεται στην Ελλάδα για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, μεταξύ άλλων και του νερού. Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ θα έχουν ισχυρό μπλοκ φέτος στη Θεσσαλονίκη. Έχει σημασία να είναι ενωτικές οι διαδηλώσεις. Τα ζητήματα είναι κοινά. Στην ΕΥΔΑΠ μιλάνε για προσλήψεις αλλά δεν έχουμε δει τίποτα. Μόνο ελαστικές σχέσεις εργασίας και νέες μορφές δουλείας όπως η μαθητεία”.

“Ο αντισυνδικαλιστικός νόμος είναι αιτία πολέμου. Μην περιμένουμε τελευταία στιγμή για να τον σταματήσουμε” επεσήμανε ο Νίκος Σμπαρούνης, μέλος του σωματείου στο Μετρό.

Την εικόνα από τον κλάδο της εκπαίδευσης έφερε η Ντίνα Γκαρανέ, μέλος της Γ'ΕΛΜΕ. “Στο συνέδριο της ΟΛΜΕ το καλοκαίρι δεν βγήκε απόφαση για απεργία το Σεπτέμβρη. Μπορούμε όμως και πρέπει να το ανοίξουμε στα πρωτοβάθμια. Να πάμε σε απεργιακό μέτωπο με κέντρο το ζήτημα των προσλήψεων. Η ΔΕΘ μπορεί να είναι η αρχή για κάτι τέτοιο” είπε μεταξύ άλλων.

Την τραγική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων με παραδείγματα από το Παίδων Πεντέλης και τον Ερυθρό, υπογράμμισαν στις τοποθετήσεις τους ο Πάνος Λιαπόπουλος και η Θένια Ασλανίδου, εργαζόμενοι στα δυο νοσοκομεία. 

Η σύσκεψη κατέληξε στην έκδοση κοινής προκήρυξης κι αφίσας του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και του Συντονιστικού Νοσοκομείων για τη ΔΕΘ, τον προγραμματισμό εξορμήσεων σε μια σειρά χώρους για κλείσιμο συμμετοχών στα λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη και την προσπάθεια για αποφάσεις συμμετοχής των σωματείων στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της 16/9.