Η Αριστερά
H Pιζοσπαστική Aριστερά και οι εκλογές

Συνεχίζονται οι τοπικές αντικαπιταλιστικές συνελεύσεις παντού


 Φοιτητές ΑΣΟΕΕ

Την Πέμπτη 28 Ιούνη έγινε στην ΑΣΟΕΕ η αντικαπιταλιστική συνέλευση για τη ριζοσπαστική αριστερά. Παρόλο που η εξεταστική άρχιζε την επόμενη μέρα πάνω από 30 φοιτητές, ανένταχτοι και οργανωμένοι συμμετείχαν στη διαδικασία και μάλιστα οι μισοί από αυτούς τοποθετήθηκαν

Τη συζήτηση άνοιξε η Μαρία, ανένταχτη αγωνίστρια, δίνοντας την εικόνα από την επιτυχία της πανελλαδικής συνέλευσης στις 9 Ιούνη, που ήταν η αρχή για τις συνελεύσεις που ακολουθούν, καθώς επίσης και δίνοντας το στίγμα της αισιοδοξίας γι’ αυτό το εγχείρημα. 

Επειτα ακολούθησαν οι εισηγήσεις των οργανώσεων (ΑΡΑΝ, ΣΕΚ, ΑΡΑΣ)  καθώς και ανένταχτων. Ολοι οι ομιλητές συμφώνησαν στο ότι είναι ιστορική η ευθύνη της αριστεράς, πώς δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε σε ένα παρωχημένο παρελθόν, πως ο επαναστατικός δρόμος είναι επίκαιρος  αλλά πρέπει να διαχωριστούμε από τα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού. Για το χαρακτήρα του μορφώματος λέχθηκε ότι θέλουμε να εκφράσουμε όλα τα κομμάτια του καταπιεσμένου κόσμου και άρα θα πρέπει να λειτουργούμε σαν ένα νέο μέτωπο και όχι σαν άθροισμα οργανώσεων, η απεύθυνση θα πρέπει να γίνεται όχι με ξύλινο λόγο αλλά μετασχηματίζοντας τα συνδικαλιστικά αιτήματα σε πολικά και έτσι ξεπερνώντας την αυτοαναφορικότητά μας –να ανοιχτούμε στις μάζες- έχοντας σαφείς θέσεις για όλα τα μέτωπα που θα ανοίξουν.  

Αναφέρθηκαν με ενθουσιασμό όλα τα κινήματα παγκόσμια, από το αντιπολεμικό, τη Βενεζουέλα, το κίνημα της Γένοβα και κυρίως το φοιτητικό κίνημα που μας έκανε να νιώθουμε πιο δυνατοί και σίγουρα θα είμαστε πιο δυνατοί αν στον επόμενο γύρο κινητοποιήσεων στηριζόμαστε στις πλάτες μίας τέτοιας αριστεράς. Τονίζοντας και πάλι την αναγκαιότητα του εγχειρήματος αναφαίρθηκε η φράση του Ε. Μπιτσάκη: «Η θα υπερβούμε τον εαυτό μας ή θα μας υπερβεί η ιστορία».

Τέλος η συνέλευση κατέληξε σε ένα κοινό πεντασέλιδο κείμενο εμπλουτισμένο με τα φοιτητικά αιτήματα που καλεί στην πανελλαδική συνέλευση στις 14 ιούλη με γενικό σύνθημα «όχι για άλλη μία αριστερά, αλλά για μία άλλη αριστερά».

Χριστίνα Βασιλοπούλου 


Ξάνθη

Σαράντα αγωνιστές και αγωνίστριες, φοιτητές και εργαζόμενοι, ανένταχτοι αλλά και οργανωμένοι από την ΑΡΑΝ, την ΑΡΑΣ και το ΣΕΚ,  γέμισαν το Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης στην αντικαπιταλιστική συνέλευση που κάλεσε η τοπική επιτροπή Πρωτοβουλίας  που έγινε την Κυριακή 1 Ιούλη. 

Τη συζήτηση άνοιξε ο Γιάννης Καρασίμος, εκπαιδευτικός που παρουσίασε τα βασικά σημεία του καλέσματος στη συνέλευση. Ο Δημήτρης, φοιτητής τόνισε την ανάγκη της ενωτικής πρωτοβουλίας για τις εκλογές, η οποία θα έχει σαφή αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά και θα έχει στο κέντρο της την  προβολή των αγώνων, αλλά και την οριοθέτηση από τα αριστερά απέναντι σε ΚΚΕ και ΣΥΝ. 

«Εχουμε να μιλήσουμε με ένα κόσμο στην Ξάνθη που έχει εμπειρίες αγώνων», τόνισε η Βάσω Αλεξοπούλου, εκπαιδευτικός. «Δεν είναι μόνο το πρόσφατο μεγαλειώδες κίνημα των καταλήψεων στα πανεπιστήμια. Να θυμηθούμε ότι στην Ξάνθη υπήρξαν καταλήψεις πριν χρόνια στα συνεταιριστικά εργοστάσια ενάντια στα κλεισίματα και τις απολύσεις. Να θυμηθούμε τις κινητοποιήσεις συμπαράστασης στη μειονότητα ενάντια στις ρατσιστικές διακρίσεις. Να θυμηθούμε ότι εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί κατέβηκαν αυθόρμητα σε απεργία και διαδήλωσαν στην πλατεία της Ξάνθης μόλις έπεσε η πρώτη βόμβα στο Ιράκ.  Αυτός ο κόσμος ζητάει τη ριζοσπαστική αριστερά που θέλουμε να αναδείξουμε στη νέα πανελλαδική συνέλευση στις 14 Ιούλη. Εχουμε βήματα να κάνουμε μέχρι τις εκλογές. Να είμαστε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, να συντονιστούμε με το αντιπολεμικό κίνημα αλληλεγγύης στην αντίσταση σε Γάζα και Λίβανο».

«Φανταστείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν υπήρχε συντονισμός ανάμεσα σε φοιτητές και δασκάλους στη διάρκεια της μεγάλης απεργίας μας», συνέχισε τη συζήτηση ο Μανώλης Βακάμης, δάσκαλος. «Θα ξεσπούσε μία πανεκπαιδευτική λαίλαπα που θα συνέπαιρνε τους καθηγητές και άλλους εργατικούς χώρους και θα σάρωνε κάθε απόπειρα για αντιδραστική μεταρρύθμιση. Σε αυτό το συντονισμό θα συμβάλει μία ενωμένη παρέμβαση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές. Οχι όμως από μόνη της αλλά με τη δυναμική που θα δημιουργήσει». 

«Οι νίκες του φοιτητικού κινήματος αφήνουν μία παρακαταθήκη ενότητας στη δράση και μαζικότητας», τόνισε ο Γιώργος, φοιτητής. «Το κατέβασμα στις εκλογές θα είναι μία στιγμή στην πάλη μας. Η ενωτική οργανωμένη δράση της Πρωτοβουλίας θα είναι πριν, στη διάρκεια και μετά τις εκλογές. Ανένταχτοι και οργανωμένοι. Ετσι θα ενώσουμε φοιτητές και εργαζόμενους, θα πετύχουμε την οργανική σύνδεση  των χώρων. Να εκφραστεί το βράδυ των εκλογών μία αριστερά που θα ξεφεύγει από την επίσημη αριστερά, που θα πιστεύει ότι τα κινήματα μπορούν να κερδίζουν και θα είναι συσπειρωμένη, όχι γύρω από τον εαυτό της, αλλά μέσα στα κινήματα».  

 «Ο κόσμος είναι οργισμένος με τις επιθέσεις της κυβέρνησης και την αδράνειά, τους συμβιβασμούς της επίσημης αριστεράς. Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε αυτή την αγανάκτηση να την εκμεταλλευτούν δυνάμεις που θέλουν να την στρέψουν σε ανώδυνες για το σύστημα ή και επικίνδυνες κατευθύνσεις όπως ο Καρατζαφέρης», είπε ο Νίκος, φαντάρος σε στρατόπεδο της Ξάνθης. «Να δώσουμε με μεγάλους στόχους τη μάχη, να γίνουμε το πέμπτο κόμμα η νέα ελπίδα για τους εργαζόμενους και τη νεολαία». «Η πρωτοβουλία μας είναι πρωτόγνωρη σε δημοκρατικότητα», πρόσθεσε ο Βαγγέλης,  ενώ ο Χάρης (φοιτητές και οι δύο) τόνισε: «η δυνατότητα μας για να προχωρήσουμε εξαρτάται από δύο πράγματα: διάλογος και κοινή δράση».   

Σε αυτό το κλίμα συνεχίστηκε η συζήτηση στη συνέλευση και από πολλούς ομιλητές δόθηκαν απαντήσεις στους εκπροσώπους οργανώσεων της αριστεράς που εξέφρασαν την  αντίθεσή τους με την πρωτοβουλία για ενωτική παρέμβαση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές. 

Φεύγοντας από τη συνέλευση ο Μεχμέτ που είναι σπουδαστής από τα ΤΕΙ είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε μία τέτοια συζήτηση. Ακουσα με προσοχή. Με ικανοποίησε το γεγονός ότι αρκετοί ομιλητές έβαλαν στόχο τη συμπαράσταση στη μειονότητα και ότι ενωμένοι όλοι οι απλοί άνθρωποι μπορούμε να σταματήσουμε την καταπίεση και τους ανταγωνισμούς των κυβερνήσεων. Μια τέτοια αριστερά χρειαζόμαστε. Θα είμαι μαζί σας».

Στο τέλος η συνέλευση αποφάσισε τη συμμετοχή αντιπροσωπείας στην πανελλαδική συνέλευση της 14 Ιούλη και όρισε μία επιτροπή για να συντάξει την απόφαση εμπλουτίζοντας την με τοπικά ζητήματα της Ξάνθης και ευρύτερα της Θράκης. 

Θανάσης Ευαγγελίδης    


Χανιά

Την Τρίτη 26/6 πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά η ανοιχτή γενική συνέλευση με βασικό αντικείμενο την κάθοδο της ριζοσπαστικής αριστεράς στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Η συνέλευση αυτή, όπως και όλες όσες έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα αλλά και όσες ακολουθούν, αποτελεί την εφαρμογή της απόφασης της μεγάλης πανελλαδικής συνέλευσης της 9ης Ιουνίου στην Αθήνα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, και με 45 βαθμούς θερμοκρασία, συνεδριάσαμε 40 αγωνιστές της ριζοσπαστικής αριστεράς και πήραμε αποφάσεις που θεωρούμε ότι εμπλουτίζουν το πολιτικό περιεχόμενο του εγχειρήματος της καθόδου μας στις εκλογές. Ενδεικτικά: κεντρικό θέμα ήταν το αντιπολεμικό περιεχόμενο που πρέπει να έχει η κίνησή μας. Ειδικά , η συνέλευση των Χανίων ζητά το κλείσιμο της βάσης της Σούδας, αφού ο ρόλος της είναι γνωστός και συγκεκριμένος σ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ και όχι μόνο. Δολοφονεί όχι μόνο τους λαούς της Μ. Ανατολής, αλλά θεωρείται υπεύθυνη και για τα υψηλά ποσοστά καρκίνων και λευχαιμίας που υπάρχουν στην περιοχή.

 Εξίσου σημαντικό για μας είναι το ζήτημα της οικολογικής καταστροφής, αφού ζούμε σε μια περιοχή που το περιβάλλον κινδυνεύει με ανεπανόρθωτη καταστροφή (κίνδυνος ερημοποίησης καταστροφή παραλιών και οικοσυστημάτων, καταπάτηση ελεύθερων χώρων).  Η ανάπτυξη μαζικών τοπικών κινήσεων  (Γαυδοπούλα, στρατόπεδο Μαρκοπούλου, παραλία των Αγ. Αποστόλων) καταδεικνύει ότι η υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων αποτελεί πεδίο δράσης και λόγου για τη ριζοσπαστική αριστερά.

 Όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλο μέρος της συζήτησης κινήθηκε και στο γεγονός ότι η ριζοσπαστική αριστερά πρέπει εξ ορισμού να στηρίζει τους αγώνες των εργατών (όπως έκανε στην απεργία των δασκάλων) , των φοιτητών (όπως έγινε στις καταλήψεις της περασμένης χρονιάς) και των μαθητών (ενάντια στη βάση του 10 και στη στράτευση στα 18).

Με αυτά, ως κεντρικά, αλλά και πολλά επιμέρους πολιτικά κέντρα αποφασίσαμε να εξαπλώσουμε τη συζήτηση και τη δράση μας σε όλο το νομό(γειτονιές, χώρους δουλειάς, άλλες πόλεις και χωριά) το επόμενο χρονικό διάστημα, ιδίως μετά τις 14 Ιούλη, οπότε και θα οριστικοποιηθεί ότι αυτό το κάλεσμα των αγωνιστών απ’ όλη την Ελλάδα για την ανάγκη ενός τέτοιου εγχειρήματος στις εκλογές θα βρει ανταπόκριση. Θα θέλαμε, τέλος, να κάνουμε σαφές ότι απ’ όλους όσους στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και στα Χανιά τέθηκε ως έκκληση και ως προαπαιτούμενο πως αυτή η ενότητα θα έχει συνέχεια και μετά τις εκλογές.

Σύντροφοι και συναγωνιστές, θεωρούμε ότι η δράση μας εδώ στα Χανιά έχει να συμβάλλει  σ’ αυτήν την προσπάθεια, γι’ αυτό δίνουμε ραντεβού με όλους σας στη μεγάλη πανελ/κή συνέλευση της Αθήνας στις 14 Ιούλη για να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες και να αρχίσουμε δράση με άλλους όρους για την αριστερά στην Ελλάδα.             

Δώρα Κιντή 


Πανεπιστήμιο Αθήνας 

Την Πέμπτη 28/6 στις 5μ.μ. ξεκίνησε η αντικαπιταλιστική συνέλευση στο ΕΚΠΑ που συνδιοργανώθηκε από δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε αυτό. Στην συνέλευση πήραν μέρος πάνω από 150 φοιτητές ενώ τοποθετήθηκαν πάνω από 30 σύντροφοι και συντρόφισες από όλες τις σχολές. Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων ήταν ότι η κοινή δράση και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ριζοσπαστικής Αριστεράς στα κινήματα που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα τροφοδοτούν την συζήτηση για την ενότητα της και την παρέμβαση της στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Η ριζοσπαστική Αριστερά συνέβαλε τα μέγιστα ώστε το φοιτητικό κίνημα την προηγούμενη περίοδο να αποκτήσει προοπτική, προσανατολισμό, και συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο, μέσα από διαδικασίες ζύμωσης και σύνθεσης, που σε μεγάλο βαθμό υιοθετήθηκε από το φοιτητικό κίνημα. 

Πολλές τοποθετήσεις επεσήμαναν την ανάγκη αυτή η πρωτοβουλία να μην προσανατολιστεί μόνο στις εκλογές, αλλά να οργανώσει τις επερχόμενες μάχες σε μέτωπα όπως το αντιπολεμικό, το φοιτητικό και το εργατικό, σε κινητοποιήσεις όπως το συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στις 12/7, την πολιορκία της ΔΕΘ και της οικοδόμησης ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου από τον Σεπτέμβρη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συναγωνιστών που τοποθετήθηκαν έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην μεγάλη αντικαπιταλιστική συνέλευση της 9/6 και στην καθοριστική συμβολή της στην εξέλιξη της  συζήτησης για την ενότητα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στο πνεύμα του κειμένου της 9/6 εξάλλου, καλέστηκαν να συνδιοργανώσουν τέτοιες αντικαπιταλιστικές συνελεύσεις και δυνάμεις ,πέρα από τις συνιστώσες της επιτροπής πρωτοβουλίας, όπως το Νέο Αριστερό Ρεύμα και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Πράγματι, οι σύντροφοι του ΝΑΡ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν στην διοργάνωση της αντικαπιταλιστικής συνέλευσης του ΕΚΠΑ. Με σειρά τοποθετήσεών τους πήραν αποστάσεις από το κείμενο της 9/6 χαρακτηρίζοντάς το «πισωγύρισμα» και «άρνηση των κεκτημένων της ριζοσπαστικής Αριστεράς» ενώ επανειλημμένα επιτέθηκαν στις τακτικές επιλογές της ΟΣΕ και του ΣΕΚ προσπαθώντας να προσανατολίσουν την συζήτηση γύρω από το παρελθόν και γύρω από υποθετικά και κατασκευασμένα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ευτυχώς η παραπάνω προσπάθεια έπεσε στο κενό και η συζήτηση παρέμεινε προσγειωμένη στην παρούσα πραγματικότητα, στο άμεσο μέλλον και στα τεραστία καθήκοντα που έχει η ριζοσπαστική Αριστερά στην τρέχουσα περίοδο.

Τελικά, και μετά από 12 ώρες (!), η συνέλευση κατέληξε με «όρους διευρυμένης πολιτικής ηγεμονίας» σε ένα κείμενο το οποίο εμπλουτίστηκε από τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος , όπως αυτά αποτυπώνονταν στα κείμενα του πανελλαδικού συντονιστικού καταλήψεων και γενικών συνελεύσεων, και από τις τοποθετήσεις των συντρόφων που συμμετείχαν. Τέλος, το κείμενο ολοκληρώνει καλώντας στην πανελλαδική αντικαπιταλιστική συνέλευση στις 14/7.

Κωνσταντίνα Τριαντοπούλου, Μανώλης Σπαθής


Εξάρχεια

Στις 29 Ιούνη πραγματοποιήθηκε στον Λόφο του Στρέφη η τοπική συνέλευση της πρωτοβουλίας για το ενωτικό κατέβασμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές. Η συνέλευση ήταν αποτέλεσμα απόφασης της Πανελλαδικής στις 9 Ιούνη στο Πεδίο του Αρεως και διοργανώθηκε ύστερα από μία σειρά συσκέψεων στην περιοχή. Πάνω από 100 άτομα  παρευρέθηκαν από το χώρο των φοιτητικών καταλήψεων, των συνδικάτων και γενικότερα των εργατικών χώρων, οργανωμένοι και ανένταχτοι. Οι τοποθετήσεις ξεπέρασαν τις είκοσι. 

Τη συζήτηση άνοιξε ο Γιώργος Αλεξάτος οικοδόμος, ανένταχτος και μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας ο οποίος αφού μίλησε για τις μάχες που έδωσε το κίνημα στην περιοχή των Εξαρχείων, ενάντια στις κεραίες, την καταπάτηση του Πεδίου του Άρεως, στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα μίλησε για την πρωτοβουλία: «Επιδιώκουμε να ανταποκριθούμε στην αγωνία ενός κόσμου, του δικού μας κόσμου, αυτού που πυκνώνει τις γραμμές μας στους καθημερινούς αγώνες, κι ευρύτερα ενός κόσμου που αναζητάει μια τρίτη πρόταση μέσα στην Αριστερά, σε αγωνιστική κατεύθυνση για την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης του κεφαλαίου και με προσανατολισμό την αντικαπιταλιστική προοπτική. Μόνη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο εγχείρημα είναι η έμπρακτη διάθεση για συντροφική διεξοδική συζήτηση, χωρίς προαπαιτούμενα και αφορισμούς, χωρίς προφάσεις και ατεκμηρίωτες αντιπαραθέσεις. Ήδη έχουμε διανύσει κάποιο δρόμο. Υπήρξε η μεγάλη πανελλαδική Συνέλευση της 9ης Ιούνη, που η μαζικότητά της και το επίπεδο των εργασιών της έδειξε το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για μια ενωτική εκλογική κάθοδο». 

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δημήτρης Πλώτας φοιτητής από την ΑΡΑΣ περιγράφοντας το φοιτητικό κίνημα, ένα από τα μεγαλύτερα μεταπολεμικά κινήματα της νεολαίας και τον ρόλο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που κατάφερε να ενώσει και να κατευθύνει τον αγώνα των φοιτητών ώστε να είναι νικηφόρος στη βάση της  συγκρότησης  μαχητικών πορειών και αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών. Ο Παναγιώτης Σηφογιωργάκης από την ΟΚΔΕ Σπάρτακος συνέχισε τη συζήτηση σημειώνοντας ότι η διαδικασία αυτή είναι κεκτημένο της Ριζοσπαστικής Ασριστεράς. Οι εκλογές είναι μία κεντρική πολιτική μάχη και η Ριζοσπαστική Αριστερά πρωταγωνίστησε σε όλη την τετραετία της κυβέρνησης όντας στην πρωτοπωρία των κινημάτων που κόντραραν την πολιτική της. Τα ιστορικά κόμματα της Αριστεράς δεν μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες του κόσμου σήμερα. Γι αυτό χρειάζεται μια Ριζοσπαστική Αριστερά με αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο. Χρειαζόμαστε μία τομή και βάζουμε το θεμέλιο λίθο για να το πετύχουμε.

 Από την πλευρά του ΣΕΚ μίλησε η Ευγενία Κουνιάκη προσθέτοντας ότι η Πάρνηθα και η υπόλοιπη Ελλάδα καίγονται αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν ευθύνες μίας κυβέρνησης που προτιμά να προσλαμβάνει αγροφύλακες αλλά όχι πυροσβέστες, που προτιμά να αγοράζει F-16 και όχι πυροσβεστικά και άρα έχουμε να παλέψουμε ενάντια σε μια κυβέρνηση καταστροφική, κάνοντας τη σύνδεση ότι δεν είναι θέμα ανικανότητας αλλά συγκεκριμένων επιλογών που βασίζονται στο κέρδος και στην εκμετάλλευση. Η 8/9 και η ΔΕΘ είναι σταθμός στην προσπάθεια να ξεσκεπάσουμε την κυβέρνηση αλλά και να βάλουμε τη Ριζοσπαστική Αριστερά επιθετικά στο προσκήνιο. Η συμμετοχή της κυβέρνησης στα σχέδια του Μπους και η φλεγόμενη Γάζα είναι λόγοι για να διαδηλώσουμε στις 12 Ιούλη, ένα χρόνο από την επέμβαση στο Λίβανο. Χρειάζεται λοιπόν η Ριζοσπαστική Αριστερά να μπει σε όλες αυτές τις μάχες που έχουμε να δώσουμε πιο δυνατά και να τις καθορίσει όπως έκανε στο φοιτητικό κίνημα.

Ο Παναγιώτης Σωτήρης από την ΑΡΑΝ τόνισε την ανάγκη για τη Ριζοσπαστική Αριστερά να γυρίσει σελίδα ξεφεύγοντας από τον μικρόκοσμο, απευθυνόμενη στον κόσμο της γειτονιάς. Πολιτικό πλαίσιο υπάρχει με σαφή τοποθέτηση αντιιμπεριαλιστική, αντικυβερνητική, ενάντια στην ΕΕ. Συνελεύσεις όπως αυτή είναι σε εξέλιξη και πρέπει να καταλήξουν σε αποφάσεις. Η 14/7 ορίστηκε σαν χρονικό ορόσημο για όλες τις δυνάμεις και συνελεύσεις. Στις 15/7 θα ξεκινήσει μια άλλη μέρα για τη Ριζοσπαστική Αριστερά. 

Εκπρόσωποι από διάφορες οργανώσεις (ΝΑΡ, ΚΚΕμ-λ, ΟΚΔΕ Εργατική Πάλη), κόσμος ανένταχτος, φοιτητές και εργαζόμενοι τοποθετήθηκαν στη συνέχεια στη διάρκεια της  συνέλευσης. 

Η συνέλευση έκλεισε με το σχέδιο απόφασης που συνόψιζε την υποστήριξη της αναγκαιότητας του ενωτικού αυτού εγχειρήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και κάλεσμα για τις 14 ιούλη. 

Ευγενία Κουνιάκη


Βύρωνας

Περίπου 60 αγωνιστές και αγωνίστριες συμμετείχαν στην πρώτη αντικαπιταλιστική συνέλευση Βύρωνα-Παγκρατιού-Καισαριανής που έγινε την Τετάρτη 27 Ιούνη στο θεατράκι του Ταπητουργείου στο Βύρωνα. 

Τη συζήτηση άνοιξε ο Τάσος Γουδέλης εκ μέρους της τοπικής πρωτοβουλίας. Αναφέρθηκε στο ρόλο των αγωνιστών της ριζοσπαστικής αριστεράς στα κινήματα που έχουν ξεσπάσει τη τελευταία περίοδο και παρουσίασε εν συντομία τους βασικούς άξονες του κειμένου της Πρωτοβουλίας για τη Ριζοσπαστική Αριστερά στις εκλογές, που διαμορφώθηκε από τη συνέλευση της 9 Ιούνη στο θέατρο Αλίκη. 

Η Αργίνη Ζάνα από την ΑΡΑΣ μίλησε για κάποιες από τις επόμενες μάχες που θα έχει μπροστά του το κίνημα όπως το ασφαλιστικό και η απόκρουση κάθε προσπάθειας εφαρμογής του νόμου-πλαίσιου στα πανεπιστήμια. «Αυτή η πρωτοβουλία δεν τελειώνει τη μέρα των εκλογών» τόνισε. Η Νίκη Αργύρη από το ΣΕΚ τόνισε ότι «Οι ιμπεριαλιστές χάνουν στο Ιράκ χάνουν στη Γάζα. Και εδώ η ίδια εικόνα. Ο Καραμανλής τρία χρόνια τώρα δεν έχει καταφέρει να περάσει καμιά μεταρρύθμιση. Το κίνημα ριζοσπαστικοποιείται και χρειάζεται να δοθεί πολιτική έκφραση σε αυτή τη ριζοσπαστικοποίηση». 

Ο Τάσος Αργύρης από την ΑΡΑΝ επεσήμανε ότι «Η πρόκληση είναι μπροστά για την Ριζοσπαστική Αριστερά, την Αριστερά που τίναξε στον αέρα την αναθεώρηση του Αρθρου 16 και την αναδιάρθρωση στην Παιδεία». Η Ελεονώρα Καραγιάννη από την ΟΚΔΕ-Σπάρτακος είπε «Η Ριζοσπαστική Αριστερά να μην πάει για μια απλή ιδεολογική καταγραφή στις εκλογές. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα με κατανοητά αιτήματα με αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα». 

Στη συζήτηση θίχτηκαν μια σειρά ζητήματα, από την πάλη που δίνεται στις γειτονιές της περιοχής ενάντια στην κερδοσκοπική μανία που καταβροχθίζει ελεύθερους χώρους μέχρι την ανάγκη η ριζοσπαστική αριστερά να σηκώσει τη σημαία της πάλης ενάντια στο φασιστικό ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Αυτοί οι προβληματισμοί αποτυπώθηκαν στο κείμενο της απόφασης της συνέλευσης, που αποφάσισε τη συμμετοχή στη πανελλαδική συνέλευση της 14/7 και καλεί από τώρα για τη διαδήλωση στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη. 


Γιαννιτσά

Την Τετάρτη 27 / 6/ 2007 έγινε η συνέλευση της τοπικής επιτροπής πρωτοβουλίας για τη ριζοσπαστική αριστερά στα Γιαννιτσά. Μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε, εκφράστηκε η αναγκαιότητα να πετύχει το εγχείρημα της κοινής δράσης με πρώτο σταθμό τις επερχόμενες εκλογές. 

Χαρακτηρίστηκε ως μια πρωτοβουλία με πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή της, η οποία χρειάζεται χρόνο για να δέσει και να συμπαρασύρει σ’ αυτή την κατεύθυνση της κοινής δράσης και τα υπόλοιπα κομμάτια της ριζοσπαστικής αριστεράς που σήμερα εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους. Η επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές θα είναι το πρώτο βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση. Από την συνέλευση τέσσερα νέα μέλη υπέγραψαν ότι στηρίζουν την πρωτοβουλία και θα συμμετέχουν στις ενέργειες της τοπικής επιτροπής. 

Μάκης Γεροντίδης