Συντονισμός για απεργία σε όλα τα ΜΜΕ

Η συζήτηση για κήρυξη απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ με προοπτική κλιμάκωσης εντείνεται τις τελευταίες μέρες. Αυτό φανερώνει ο τόνος της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Διασωματειακό των ΜΜΕ που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη 3 Μάρτη. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ απέναντι στις επιδιώξεις της εργοδοσίας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να καθιερωθούν καθεστώτα δουλοπαροικίας στα ΜΜΕ εισηγείται προς τις Ενώσεις του κλάδου και τις Ομοσπονδίες την μετωπική μέχρι τέλους πλέον απεργιακή αντιπαράθεση μαζί τους”.

Δεν είναι μόνο η ανακοίνωση του Διασωματειακού που εκφράζει τον αναβρασμό που επικρατεί στο κλάδο. Τους τελευταίους μήνες σε μια σειρά μαγαζιά οι εργαζόμενοι απαντούν με απεργιακές κινητοποιήσεις στις επιθέσεις των εργοδοτών. Την προηγούμενη βδομάδα, ήταν οι εργαζόμενοι στο ALTER που προχώρησαν ξανά σε απεργίες για την καταβολή δεδουλευμένων.

Την Τρίτη 8 Μάρτη, η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) κήρυξε 24ωρη απεργία των τεχνικών σε Antenna, Best, Love Radio και Happy. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΤΕΡ “...η Διοίκηση του ραδιοσταθμού Αντέννα προχώρησε πριν λίγες μέρες στην απόλυση συναδέλφου μας, μητέρας με δεκαέξι χρόνια προϋπηρεσίας. Στις κινητοποιήσεις μας η διοίκηση του Αντέννα απάντησε με ποινικοποίηση των αγώνων μας, δικαστικές διώξεις των στελεχών της Ένωσης και προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει δια της διολισθήσεως να επιτύχει μονιμότητα στην μη εφαρμογή της ΣΣΕ μας. Την ίδια ώρα η διοίκηση του ραδιοσταθμού BEST, αφού πρώτα μετέτρεψε κάποιο μέρος του εκπεμπόμενου προγράμματος σε τζουκ μποξ, αποφάσισε ότι για κάθε κακό φταίει ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της Ένωσης. Έτσι, ενάμιση μήνα μετά την εκλογή του, τον απολύει, ενώ ταυτόχρονα διακινούνται φήμες από τα ίδια εργοδοτικά φερέφωνα και για άλλες απολύσεις τεχνικών.

“Μας ατσαλώνει”

Τέλος οι διοικήσεις των ραδιοσταθμών LOVE RADIO και HAPPY επί τρεις μήνες καθυστερούν την αποπληρωμή δεδουλευμένων των συναδέλφων μας. Όλη αυτή η κατάσταση δεν μας οδηγεί στη μοιρολατρία. Αντιθέτως μας ατσαλώνει και δημιουργεί συνθήκες συσπείρωσης και αλληλεγγύης μεταξύ μας. Θα μας πάρουν μόνο αυτό που εμείς δεν θα διαφυλάξουμε, μόνο αυτό που εμείς οι ίδιοι, οργανωμένα, μαζικά και μεθοδικά δεν θα προασπίσουμε”.

Παράλληλα, “καζάνι που βράζει είναι η ΕΡΤ, καθώς τη στιγμή που έχουν γίνει περικοπές στις ΣΣΕ του 2008, διότι από τότε δεν έχουν πάρει αύξηση οι μισθωτοί της ΕΡΤ που πάντα είχαν τις πιο χαμηλές ΣΣΕ στα ΜΜΕ, υπεγράφησαν “αποκλειστικές” συμβάσεις για μερικούς δημοσιογράφους, που σημαίνει ότι η αμοιβή τους σπάει τις φαγωμένες και ροκανισμένες ΣΣΕ, την ίδια ώρα που στους υπόλοιπους γίνονται κηρύγματα λιτότητας και αντιμετωπίζονται σαν τα υποζύγια της υπόθεσης”, γράφουν στο μπλογκ τους οι Financial Crimes που ετοιμάζουν έκτακτο φύλλο με πρόταση για απεργιακή κλιμάκωση σε όλο τον κλάδο.

Η τελευταία, μετά τον Σκάι, περίπτωση επιβολής των αντεργατικών μέτρων του μνημονίου με μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία, είναι στον Αγγελιοφόρο στη Θεσσαλονίκη. “Είναι το νέο μνημόσυνο - μνημόνιο που εφαρμόζεται τώρα στη Θεσσαλονίκη με τις ατομικές συμβάσεις στις οποίες οδηγούνται οι εργαζόμενοι του «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ» με μείωση μισθών 12,5%. Το κείμενο μοιράζεται προσωπικά σε κάθε εργαζόμενο του «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ» για να το υπογράψει «ελευθέρως και με ιδία βούληση»”, αναφέρουν οι F.C. Η κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων άμεσα και η κλιμάκωσή τους είναι ο μόνος τρόπος για να κοπεί η φόρα που έχουν πάρει οι εργοδότες με τις πλάτες της κυβέρνησης.