Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
To Aντιρατσιστικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή 29, το Σάββατο 30 Ιούνη και την Κυριακή 1 Ιούλη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 10ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, που οργάνωσε η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία και το Φόρουμ Μεταναστών, με τη συμμετοχή των συνδικάτων, μεταναστευτικών συλλόγων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και κομμάτων της αριστεράς.

 Η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης και η παραμονή σε ομηρία χιλιάδων μεταναστών και των παιδιών τους, που παρότι γεννιούνται στην Ελλάδα, δεν έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στα δημοτολόγια βρέθηκαν στο στόχαστρο του αντιρατσιστικού κινήματος όλη τη χρονιά και είχαν τη θέση τους στο φεστιβάλ. Την πρώτη ημέρα η νομαρχιακή κίνηση Οικολογία Αλληλεγγύη οργάνωσε εκδήλωση με θέμα τον εθνολαϊκισμό στη Θεσσαλονίκη. Ο Π. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στη φύση του εθνολαϊκισμού, ενώ ο Ομηρος Ταχματζίδης, δημοσιογράφος, αναφέρθηκε στα ψέματα των «νεοποντιστών» που διεκδικούν την αναγνώριση της «γενοκτονίας» των Ποντίων 90 χρόνια μετά. Ο Γιώργος Γιαννόπουλος, εκδότης του Πολιτιστικού περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ τόνισε την ανάγκη αντιπαράθεσης με τα εθνικιστικά ψεύδη και ο Μ. Τρεμόπουλος την ανάγκη κοινής δράσης όσων παλεύουν για μία άλλη Θεσσαλονίκη. Ο Μπάμπης Κουρουνδής από το ΣΕΚ μίλησε για το πραγματικό τραμπούκικο πρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ. που φάνηκε στην πρόσφατη επίθεση σε μέλη του ΣΕΚ και για το αριστερό Οχι στο Ευρωσύνταγμα στη Γαλλία που απομόνωσε το ρατσιστικό Οχι του Λεπέν και έκλεισε με την ανάγκη αντιπαράθεσης με το ίδιο το σύστημα του κέρδους που γεννά το φασισμό και το ρατσισμό και χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως αποδιοπομπαίους τράγους για τα θύματά του. 

Την επόμενη μέρα η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο οργάνωσε συζήτηση για τον Τζαβέντ Ασλάμ, όπου άνοιξε η κουβέντα για τις διακρατικές συμφωνίες Ελλάδας-Πακιστάν και τον ύποπτο ρόλο τους, καθώς και για την οργάνωση της αντιπολεμικής διαδήλωσης στη Θεσσαλονίκη στις 12 Ιούλη, όπου τα συνθήματα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων θα έχουν σημαντική θέση. 

Την Κυριακή 1 Ιούλη σε μία από τις πιο πετυχημένες συζητήσεις του φεστιβάλ, η Πρωτοβουλία Ομοφυλόφιλων ενάντια στην Καταπίεση μαζί με τη Σύμπραξη κατά της Ομοφυλοφοβίας, άνοιξαν το θέμα «ομοφυλοφοβία  και πολιτική». Ο Ν Χατζητρύφων από τη Σύμπραξη αναφέρθηκε κυρίως στο πόσο πίσω σε σχέση με τις διεκδικήσεις του ομοφυλοφιλικού κινήματος για το γάμο βρίσκεται όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία ή ακόμα το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι που αρνούνται να δεσμευτούν συγκεκριμένα για το θέμα. Ο Κ. Τορμπουζίδης από την ΠΟΕΚ μίλησε για τις αιτίες της καταπίεσης που βρίσκονται στο καπιταλιστικό σύστημα που ευνοεί τη διαιώνιση της πυρηνικής οικογένειας και πρότεινε τη συμμετοχή όσων γίνεται περισσότερων ομοφυλόφιλων στη διαδικασία και τη συνέλευση της 14 Ιούλη για τη συγκρότηση και το κατέβασμα στις εκλογές της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που δεν μασάει τα λόγια της στο ζήτημα της καταπίεσης. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση όπου μίλησαν πολλοί ανένταχτοι αγωνιστές. Ταυτόχρονα στο χώρο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν και άλλες συζητήσεις από την ΕΝΙΘ, τη Διεθνή Αμνηστία και άλλους φορείς καθώς και θεατρικά δρώμενα και συναυλίες.

Εύα Τζένου
καθηγήτρια Θεσσαλονίκη