Οι φοιτητές σε κίνηση ξανά!

Την Τρίτη και την Τετάρτη 8-9 Μάρτη θα διεξαχθούν οι Γενικές Συνελεύσεις στις περισσότερες σχολές με θέμα το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Διαμαντοπούλου και τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Από την προηγούμενη εβδομάδα απόφαση για συμμετοχή έχει πάρει η ΓΣ του Παιδαγωγικού, το οποίο θα είναι υπό κατάληψη τη μέρα της διαδήλωσης.

Η Υπουργός Παιδείας εδώ και ένα χρόνο εξακοντίζει απειλές σε σχέση με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Για «τη συνολική αλλαγή» που χρειάζεται, για την ανάγκη εξορθολογισμού με τον «Καλλικράτη στις σχολές», για την ανάγκη τα ελληνικά πανεπιστήμια να γίνουν «ανταγωνιστικά». Μάλιστα, όλος ο Κυριακάτικος Τύπος στα τέλη Γενάρη ήταν γεμάτος με ρεπορτάζ που «αποκάλυπταν» ότι το νομοσχέδιο θα είχε κατατεθεί στη διακομματική επιτροπή της Βουλής στις 25 Γενάρη. Αν ανατρέξει κάποιος σε παλιότερα τεύχη των εφημερίδων θα ανακαλύψει και άλλες τέτοιες «ημερομηνίες».

Το Υπουργείο έχει πραγματικά στα σχέδια του μια σαρωτική «μεταρρύθμιση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό δεν είναι ψέμα. Αυτό που επίσης αληθεύει είναι ότι «τεστάρει» τις αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος και του εκπαιδευτικού προσωπικού που παλεύουν να μείνει η τριτοβάθμια παιδεία δημόσια και δωρεάν.

Σε όλα αυτά τα τεστ αυτή που έχει πάρει κάτω από τη βάση είναι η ίδια η Διαμαντοπούλου και η κυβέρνηση συνολικότερα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται πιο απομονωμένη από ποτέ αφού δεν έχει καταφέρει να πείσει κανέναν -εκτός από κραγμένους νεοφιλελεύθερους- για τα σχέδια της.

Αντίθετα, οι φοιτητές μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ολόκληρη τη χρονιά του 2010, ήταν κομμάτι των πανεργατικών απεργιών και διαδηλώσεων στην Αθήνα και στις υπόλοιπες πόλεις. Τις ημέρες που υπήρχε Γενική Απεργία οι σχολές ήταν κατειλημμένες και κατέβαιναν με τα πανό τους δίπλα στους εργαζόμενους. Αυτή ήταν μια αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αφού τέτοια σύνδεση δεν υπήρχε ούτε το 2006-07. Τώρα θεωρείται αυτονόητο ότι οι φοιτητές συμμετέχουν οργανωμένα στις πανεργατικές απεργίες.

Ταυτόχρονα, σε όποιο σημείο άνοιγε το ζήτημα της «μεταρρύθμισης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν εκεί. Στις 22 και 23 Οκτώβρη οργανώθηκε διήμερο κινητοποιήσεων από τους φοιτητικούς συλλόγους της Κρήτης στο Ρέθυμνο όπου γινόταν η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Παρά την καταστολή το μήνυμα των φοιτητών πέρασε για άλλη μια φορά. Το ίδιο συνέβη και στο Λαύριο στις 11 του Δεκέμβρη με συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων μέχρι και από τη μακρινή Κομοτηνή. Ακόμα και οι Πρυτάνεις αναγκάστηκαν να πάρουν αποστάσεις από τις προτάσεις της Διαμαντοπούλου, ενώ πολλά ΔΕΠ έχουν εκφραστεί αρνητικά όσον αφορά την περίφημη «διαβούλευση» του Υπουργείου.

Φοιτητικά συλλαλητήρια είχαν γίνει ακόμα στις 14 Οκτώβρη (όπου ενώθηκαν με την απεργιακή διαδήλωση του ΟΣΕ) και στις 21 του ίδιου μήνα, ενώ τα φοιτητικά μπλοκ ήταν ιδιαίτερα μαζικά στην πορεία του Πολυτεχνείου και στη διαδήλωση για τα δύο χρόνια από τη  δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 του Δεκέμβρη. Στην αρχή της φετινής χρονιάς οι φοιτητές διαδήλωσαν στις 13 Γενάρη στη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα και είχαν ενωθεί με τους απεργούς της ΕΘΕΛ που έκαναν δική τους πορεία.

Φοβάται

Η Διαμαντοπούλου μετά από όλα αυτά, αλλά και τον ξεσηκωμό που επικρατεί ενάντια στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, αναβάλλει συνεχώς την κατάθεση του νομοσχεδίου. Φοβάται μια συνολική σύγκρουση με το φοιτητικό κίνημα την ώρα που κινούνται μεγάλα εργατικά κομμάτια και κάτω από την πίεση της μαζικής συμμετοχής στην Πανεργατική Απεργία στις 23 Φλεβάρη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προχωράει σε επιμέρους επιθέσεις και πόλεμο περικοπών απέναντι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οι έκτακτοι καθηγητές ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα από τους πρώτους στόχους. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο ΤΕΙ Πειραιά οι συμβασιούχοι με ΠΔ 407/80 προχώρησαν σε κινητοποιήσεις με αίτημα τη μονιμοποίηση αφού προφανώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς εκπαιδευτικές ανάγκες. Μάλιστα, στο ΤΕΙ Πειραιά κατέλαβαν τη σχολή με τη συμπαράσταση των φοιτητών.

Τα τελευταία παραδείγματα της καταστροφικής πολιτικής του Υπουργείου έρχονται από την Πάτρα. Στην ίδια σελίδα μπορείτε να διαβάσετε για το Τμήμα της Επιστήμης Υλικών. Στην Αρχιτεκτονική υπάρχουν παρόμοιες εξελίξεις. Την Τετάρτη 16/2 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Τμήματος. Ο πρόεδρος του, Γ. Πανέτσος έθεσε το εκβιαστικό δίλημμα «δίδακτρα ή κλείσιμο» του Τμήματος, ενώ με δική του πρόταση αποφασίστηκε να «διακοπεί η συνεργασία» με 19 συμβασιούχους καθηγητές με ΠΔ 407/80. Με απλά λόγια, να απολυθούν! Στην Αρχιτεκτονική αυτή τη στιγμή διδάσκουν 18 μέλη ΔΕΠ και 45 έκτακτοι καθηγητές. Τα ίδια συμβαίνουν και στο Τμήμα Φιλοσοφίας.

Η Διαμαντοπούλου καταλαβαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να περάσει το νομοσχέδιο-σκούπα, προσπαθεί όμως να «πελεκήσει» ότι μπορεί από τις κατακτήσεις των προηγούμενων δεκαετιών.

Το φοιτητικό κίνημα δεν χρειάζεται να περιμένει τη γενίκευση από τη μεριά του Υπουργείου. Η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης χρειάζεται να οργανωθεί για να δώσει το μήνυμα της συνέχειας με Γενικές Συνελεύσεις και ανοιχτές εκδηλώσεις μέσα στις σχολές.

Ταυτόχρονα, οι φοιτητές έχουν να παίξουν ρόλο στις πολιτικές μάχες που ανοίγουν αυτήν την περίοδο. Η μάχη ενάντια στο ρατσισμό αποδείχτηκε κεντρική όλη την προηγούμενη χρονιά. Η συμπαράσταση στους μετανάστες απεργούς πείνας που κατέλαβαν την Νομική αναγκαστικά δέθηκε με την πάλη για την υπεράσπιση του ασύλου. Η κυβέρνηση βγήκε ξανά λαβωμένη από αυτή τη μάχη αφού το κλίμα υστερίας που προσπαθούσε να καλλιεργήσει σε σχέση με τους μετανάστες της γύρισε μπούμερανγκ.

Το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 19 Μάρτη είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων μαχών. Είναι όμως και κλιμάκωση από τη δική μας μεριά. Διεκδικούμε τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς τους εκβιαστικούς όρους και προϋποθέσεις που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Μέσα στις σχολές έχουν ξεκινήσει ήδη αντιρατσιστικές εκδηλώσεις με αφορμή το συλλαλητήριο, αλλά και για την συμπαράσταση στους απεργούς πείνας της Υπατίας. Η συνέχεια χρειάζεται να είναι η οργανωμένη παρουσία των φοιτητών με τα μπλοκ των Συλλόγων τους στο μεγάλο συλλαλητήριο.

Τέλος, οι συγχωνεύσεις των σχολείων δεν είναι αδιάφορη μάχη για το φοιτητικό κίνημα. Το αντίθετο. Αν η κυβέρνηση ηττηθεί σε αυτό το ζήτημα θα έχει ακόμα δυσκολότερο έργο να καταθέσει το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ θα έχει αποτύχει ο «Καλλικράτης στα σχολεία» πράγμα που θα δώσει το μήνυμα τι θα σήμαινε αντίστοιχη προσπάθεια για τις σχολές.

Όλες οι σχολές γειτνιάζουν με σχολεία που είναι στο στόχαστρο του Υπουργείου. Οι φοιτητές μπορούν να δείξουν έμπρακτα τη συμπαράσταση τους στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς «υιοθετώντας» ένα σχολείο με εξορμήσεις και ψηφίσματα μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις. Για παράδειγμα, το Πάντειο είναι δίπλα στο 33ο Λύκειο-Γυμνάσιο, η Νομική δίπλα στα σχολεία της Σίνα, το Χαροκόπειο κοντά στα σχολεία της Καλλιθέας και του Μοσχάτου.

Το σύνθημα που φώναζαν οι φοιτητές στο Λαύριο και…ταιριάζει με τις καιρικές συνθήκες αυτής της εβδομάδας έχει όλα τα φόντα να γίνει πράξη. «Φυσάει κόντρα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, αυτό το νομοσχέδιο δεν θα κατατεθεί»!