Η Άποψή μας
Εμπρός για το απεργιακό φθινόπωρο: Συντάξεις, προσλήψεις και όχι αξιολογήσεις

Η μαζική γενικη συνέλευση στον ΕΔΟΕΑΠ που απαίτησε την κήρυξη απεργίας στα ΜΜΕ

Αυτό το φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης τυπώνεται πρόωρα αυτή τη βδομάδα, το βράδυ της Δευτέρας, γιατί την Τρίτη απεργούν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ για να σώσουν το ταμείο τους, τον ΕΔΟΕΑΠ από τη διάλυση.

Αυτή η απεργία έρχεται λίγες μέρες μετά από την απεργία στην Εθνική Τράπεζα που έγινε με μεγάλη επιτυχία την περασμένη Πέμπτη για αντίστοιχο λόγο, δηλαδή για να υπερασπίσει το ταμείο ΤΥΠΕΤ. Χιλιάδες συνταξιούχοι και απεργοί πλημμύρισαν την Αιόλου μπροστά στα κεντρικά της Εθνικής πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.

Η σύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις δυο απεργίες είναι εξόφθαλμη. Και στις δυο περιπτώσεις το κυρίαρχο αίτημα είναι να πληρώσει η εργοδοσία εισφορές για να μην βουλιάξουν τα ταμεία. Να πληρώσουν οι τραπεζίτες που έχουν καταργήσει την επικουρική ασφάλιση για τους νέους εργαζόμενους και ενισχύουν τα κέρδη τους με τις εισφορές που δεν πληρώνουν απειλώντας την επικουρική σύνταξη χιλιάδων συνταξιούχων. Να πληρώσουν οι “βαρόνοι” του Τύπου και των καναλιών, οι Μαρινάκηδες, οι Αλαφούζοι και οι Σαββίδηδες που συνεχίζουν τα αίσχη των Ψυχάρηδων και των Μπομπολαίων τσεπώνοντας τα λεφτά από το “αγγελιόσημο” (την εργοδοτική εισφορά που καταργήθηκε με τις μνημονιακές επιθέσεις).

Συντονισμός

Η στήριξη αυτών των απεργιών, η συνέχιση, η κλιμάκωση και ο συντονισμός τους είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης. Ο αγώνας για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ και του ΤΥΠΕΤ δεν είναι υπεράσπιση προνομίων κάποιων τραπεζοϋπάλληλων και δημοσιογράφων, είναι η συνέχεια της μάχης που έχουμε δώσει όλοι και όλες μαζί ενάντια στο μνημονιακό κούρεμα των συντάξεων και πιο πρόσφατα ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου που άνοιξε το νέο γύρο των περικοπών. Νίκες στις τράπεζες και στα ΜΜΕ αυτή τη στιγμή θα άνοιγαν το δρόμο για να ξηλώσουμε αυτό το νόμο που κατακρεουργεί όλες τις συντάξεις από το 2019 και ήδη η Τρόικα απαιτεί να εφαρμοστεί από το 2018.

Κι όμως, οι γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν κάνουν τίποτε σε αυτή την κατεύθυνση. Το βάρος πέφτει στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της βάσης να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνει ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια.

Σε λίγες μέρες, στις 11 Οκτώβρη, τη σκυτάλη θα πάρουν οι απεργοί των Νοσοκομείων. Το δικό τους κυρίαρχο αίτημα είναι να γίνουν προσλήψεις στη δημόσια Υγεία. Και εδώ η σύνδεση με τον αγώνα ενάντια στη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και των συντάξεων είναι προφανής: όσο μένει ο κόσμος ακάλυπτος από τα ταμεία που είχε, τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για εξυπηρέτηση από τα δημόσια νοσοκομεία. 

Ο αγώνας είναι κοινός. Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα που μπορεί να κάνει τη σύνδεση των αγώνων πιο ισχυρή. Στα Νοσοκομεία έχει συγκροτηθεί ένα Συντονιστικό που οργανώνει τις κινητοποιήσεις σε κάθε χώρο, σε κάθε κλινική, από τους νοσηλευτές και τους γιατρούς μέχρι τις καθαρίστριες και τους διοικητικούς. Αυτό το πρότυπο μπορεί και πρέπει να απλωθεί σε κάθε τραπεζικό κατάστημα, σε κάθε τυπογραφείο, σε κάθε αίθουσα σύνταξης στα κανάλια και τις εφημερίδες. Τώρα είναι η στιγμή για να υπάρχει και στην ΟΤΟΕ και στην ΠΟΕΣΥ και σε όλες τις Ομοσπονδίες μια συντονισμένη δύναμη της βάσης.

Το φετινό φθινόπωρο ξεκίνησε με μεγάλα συλλαλητήρια στη ΔΕΘ όπως πάντα αλλά και στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα με συγκλονιστική αντιφασιστική πορεία προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Μπορούμε να απλώσουμε αυτή τη δυναμική στο απεργιακό κύμα που ξεκινάει, για να το οργανώσουμε, να το δυναμώσουμε, να το κάνουμε νικηφόρο. Μετά το πατατράκ της Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές αυτή η προοπτική είναι και πιο αναγκαία και πιο ρεαλιστική.