Στο Περιστέρι έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στο κλείσιμο των σχολείων της περιοχής. «Την Τετάρτη 10/3 οργανώθηκαν δύο πορείες που ξεκίνησαν από το Σταθμό του ΜΕΤΡΟ στον Άγιο Αντώνιο. Η μία οργανώθηκε από το Σύλλογο Δασκάλων «Έλλη Αλεξίου» και την Ένωση Γονέων και η άλλη από την Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας και μαθητές. Είχαν και οι δύο μαζική συμμετοχή, πάνω από 150 άτομα στην κάθεμια», μας είπε η Λίλιαν Μπουρίτη. «Επίσης, τη Δευτέρα 14/3 οι μαθητές του 3ου και του 4ου Λυκείου έκαναν κοινή πορεία μετά από απόφαση Γενικών Συνελεύσεων. 400 με 500 άτομα συμμετείχαν, έκλεισαν τον Κηφισό και κατέληξαν στο Κ.Υ.Β.Ε όπου τα 15μελή συναντήθηκαν με το Δήμαρχο και απαίτησαν να μην γίνει καμία συγχώνευση. Θα αποφάσιζαν τη συνέχεια με νέες συνελεύσεις».
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που έχουν βγάλει οι γονείς του 4ου Γυμνασίου της περιοχής που μέσα σε δύο παραγράφους αποδεικνύει πόσο καταστροφική είναι η πολιτική του Υπουργείου:
«Ο Διευθυντής εκπαίδευσης της Γ΄ Αθήνας πρότεινε προς συγχώνευση μεταξύ άλλων, τα μη συστεγαζόμενα σχολεία -3ο Γυμνάσιο Περιστερίου (με δυναμικό 267 μαθητών) και 4ο Γυμνάσιο Περιστερίου (με δυναμικό 147μαθητών), ώστε να δημιουργηθεί μία Σχολική Μονάδα με εκτίμηση αριθμού μαθητών 370!
Αλήθεια, αναρωτιούνται, οι γονείς και οι μαθητές των σχολείων, ποια ακριβώς παιδαγωγικά κριτήρια εξυπηρετεί η κατάργηση (μη φοβάστε να λέτε τα πράγματα με το όνομά τους) ενός σχολείου; Μήπως ότι στην καινούργια Σχολική Μονάδα που θα δημιουργηθεί θα αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα; (μέχρι 30 μαθητές). Αλήθεια μήπως εξυπηρετείται κάποιο παιδαγωγικό κριτήριο αν στους ευάερους και ευήλιους χώρους των όμορφων κτιρίων που τα ονομάζουμε Σχολεία, μαζευτούν περισσότερα παιδιά (έφηβοι) μαζί; Να υποθέσουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία καλύτερου παιδαγωγικού κλίματος;»
Νίκαια
Την Τετάρτη 9/3 πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στα Πέτρινα της Νίκαιας μετά από κάλεσμα των Συλλόγων Γονέων των 28ου, του 17ου και του 12ου Δημοτικών Σχολείων και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. της περιοχής.
«Στη συγκέντρωση συμμετείχαν δάσκαλοι, γονείς, μαθητές και πολιτικοί φορείς ανάμεσα τους και αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ξεκινήσαμε διαδήλωση από τα Πέτρινα, περάσαμε τους κεντρικούς δρόμους της Νίκαιας και καταλήξαμε στο Δημαρχείο όπου μια επιτροπή συναντήθηκε με το Δήμαρχο. Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της πορείας έμπαιναν μέσα στα μαγαζιά μοίραζαν ανακοινώσεις, ενώ φωνάζαμε συνθήματα. Συμμετείχαν περίπου 70 άτομα», μας μετέφερε η Μαντώ Μπουκουβάλα.
Την Πέμπτη 10/3 το πρωί ο Σύλλογος Δασκάλων «Γ. Σεφέρης» οργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας. «Στην παράσταση συμμετείχαν πάνω από 50 γονείς και δάσκαλοι, ενώ ξεκίνησε μισθωμένο πούλμαν από το Νέο Ηράκλειο. Ο Διευθυντής δεν εμφανίστηκε ποτέ στο ραντεβού που είχε κανονιστεί. Την ίδια μέρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μετά από κάλεσμα της Αντιδημάρχου Παιδείας στη Νέα Ιωνία στην οποία συμμετείχαν η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων και δεκάδες γονείς. Όλοι τάχτηκαν κατά των συγχωνεύσεων. Από τη δική μας πλευρά προτείναμε να φτιαχτούν κοινές τοπικές επιτροπές για να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας και απεργίες από τους εκπαιδευτικούς για να σταματήσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης», δήλωσε στην ΕΑ ο Στέλιος Μιχαηλίδης.
Ακόμα, μαζική διαδήλωση ενάντια στις συγχωνεύσεις έγινε στο Βύρωνα την Παρασκευή 11/3, ενώ γονείς και εκπαιδευτικοί έκαναν παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά την Τετάρτη 9/3 που συνεδρίαζε για αυτό το θέμα.
Παρόμοια εικόνα υπάρχει πανελλαδικά. Στη Σάμο οργανώθηκε τεράστια διαδήλωση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών για δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών προς τα σχολεία, ζήτημα που απασχολεί κατά κύριο λόγο τους κατοίκους νησιών και ορεινών περιοχών μετά τις περικοπές του Υπουργείου. «Έχουν γίνει μια σειρά διαμαρτυρίες και μια εκδήλωση με 100 και πλέον άτομα, αλλά η διαδήλωση που έγινε στις 2/3 ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στο νησί. Συμμετείχαν οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, το Εργατικό Κέντρο, η ΑΔΕΔΥ, οι μαθητές με πανό από τα σχολεία τους, εργατικά σωματεία. Ακόμα και τα μαγαζιά ήταν κλειστά. Πάνω από 1500 άτομα ξεκίνησαν από το ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Σάμου και κατέληξαν στην Περιφέρεια. Υπήρχε τρομερός παλμός και συνθήματα, όπως το «Ψωμί, Παιδεία, Λεωφορεία» και ενάντια στο Μνημόνιο», μας δήλωσε ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος.
Στα Γρεβενά φουντώνουν οι κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις. Μάλιστα, οι γονείς και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κνίδης έχουν καταλάβει το σχολείο αφού αρνούνται να δεχτούν το κλείσιμο του. Τις τελευταίες μέρες κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν ακόμα στα Γιάννενα, στην Κρήτη και αλλού.
Τέλος, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη έκλεινε την ύλη της την Τρίτη 15/3 σε εξέλιξη ήταν οι συγκεντρώσεις της Δ΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής στο Υπουργείο Παιδείας και της ΕΛΜΕ Πειραιά στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Πειραιά.
Την Τετάρτη 16/3 η Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας και ο Σύλλογος Δασκάλων «Δημ. Γληνός» καλούν σε δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας και συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Ιλίου με κεντρικό σύνθημα «όχι στο σχολείο της αγοράς-όχι στις συγχωνεύσεις».
Διαβάστε επίσης