Αντιπολεμικό κίνημα
Aντιπολεμικές Διαδηλώσεις 12 Iούλη: Kάτω τα χέρια απ’ την Aντίσταση!

AΘHNA, έξω από την Πρεσβεία του Iσραήλ

Λευτεριά στον Bανούνου!

Τα ισραηλινά δικαστήρια έστειλαν την περασμένη Δευτέρα τον Μορντεχάι Βανούνου για μια ακόμα φορά στις φυλακές. Το “έγκλημά του” αυτή τη φορά ήταν ότι μίλησε με αλλοδαπούς. 

Το 1986 ο Βανούνου, ένας πρώην τεχνικός στο ισραηλινό  Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Νεγκέφ, είχε αποκαλύψει σε δημοσιογράφους της εφημερίδας Sunday Times τα πραγματικά πυρηνικά σχέδια του Ισραήλ. Για την “προδοσία” του αυτή καταδιώχθηκε από την Μοσάντ, απήχθει και ρίχτηκε στις φυλακές -όπου παρέμεινε 18 ολόκληρα χρόνια. Το 2004 αποφυλακίστηκε αλλά η απόφαση του δικαστηρίου του απαγότρευε να εγκαταλείψει την χώρα, να συνομιλεί με αλλοδαπούς χωρίς άδεια ή να επισκεφθεί τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης.

Ο Βανούνου, όμως, δεν δέχτηκε ποτέ να “σιωπήσει”. Μετά την αποφυλάκισή του συνέχισε την καμπάνιά του για την ειρήνη, ενάντια στο ισραηλινό Τείχος, για την αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους.


Hράκλειο

Πάνω από 60 ακτιβιστές διαδήλωσαν στις 12 Ιούλη στο κέντρο του Ηράκλειου ενάντια στο χτύπημα της Αντίστασης στην Παλαιστίνη. Πατήσαμε πάνω στις επιτυχίες της Χαμάς και της παλαιστινιακής αντίστασης γεμίζοντας τις πλατείες και τους δρόμους με 400 αφίσες που καλούσαν στο συλλαλητήριο. 

Γι’ αυτό το λόγο, πέρα από την ανυπαρξία της υποστήριξης του συλλαλητήριου από την Αριστερά, πέρα από την Τοπική Επιτροπή της Πρωτοβουλίας για την Ριζοσπαστική Αριστερά, το γεγονός έφτασε να φιλοξενείται από την κεντρική ιστοσελίδα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ με «κράχτη» το video-κάλεσμα της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο. 

Εξαιρετικό είναι ότι στο συλλαλητήριο πήραν μέρος περίπου 20 μετανάστες από το Ιράκ, την Παλαιστίνη, την Συρία, το Πακιστάν, τον Λίβανο και το Κασμιρ. Εκτός της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο και τους φοιτητικούς συλλόγους Επιστήμης Υπολογιστών και Χημικού που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο με το πανό τους, στο συλλαλητήριο συμμετείχε με πανό κι η Αντιεξουσιαστική Κίνηση No Passaran κάτι που χαιρετίστηκε από όλους τους διαδηλωτές. 

Τα συνθήματα που έκαναν θραύση «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Νίκη στην Ιντιφάντα» και «Τη Σούδα κλείστε τα σύνορα ανοίξτε» θα μας συνοδεύσουν τους επόμενους σταθμούς του αντιπολεμικού κινήματος καθώς επίσης και τον «μεσολαβητή» στην Παλαιστίνη, τον Μπλερ, στην αποτυχία. 

Βασίλης Μυρσινιάς


 

Εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες του αντιπολεμικού κινήματος ανταποκρίθηκαν την Πέμπτη 12 Ιούλη στο κάλεσμα της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, της Πακιστανικής Κοινότητας, της Ενωσης Μουσουλμάνων, συνδικάτων όπως το ΕΚΑ και διαδήλωσαν από το Πάρκο Ελευθερίας στην πρεσβεία του Ισραήλ. 

Με συνθήματα όπως «Κάτω τα Χέρια από την Παλαιστίνη», «Γάζα, Νατζάφ, Φαλούτζα Βιετνάμ», «Μπους – Ολμέρτ – Καραμανλή είσαστε συνένοχοι σε τούτη τη σφαγή» τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο τον ένα χρόνο από την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο και από την νίκη της Αντίστασης: συνεχίζοντας τον αγώνα για να εμποδίσουμε τους ιμπεριαλιστές να πάρουν τη ρεβάνς από τα κινήματα της Αντίστασης που νικάνε σε Γάζα, Ιράκ, Λίβανο. 

Ο Γιάννης Σηφακάκης, συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, είπε ότι: «Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο Λίβανο και γνώρισε μια ιστορική ήττα. Σήμερα προσπαθούν να πάρουν τη ρεβάνς από τον παλαιστινιακό λαό αντιστέκεται. Σήμερα η Γάζα είναι ελεύθερη και δείχνει ότι η νίκη του Λιβάνου πέρσι δεν ήταν εξαίρεση ήταν αυτό που εμπνέει τις αραβικές μάζες σε όλη τη Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό έχει σημασία να βρεθούμε στο πλευρό της Αντίσταης στη Γάζα, στο Λίβανο, στο Ιράκ. Στέλνουν τον Μπλερ, το σκυλάκι του Μπους υποτίθεται για να φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ξέρουμε τι θα φέρει τη βία και το θάνατο. 

Συμμετοχή

Γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα για να βροντοφωνάξουμε, έξω ο Μπους και ο Μπλερ από τη Μέση Ανατολή, σταματήστε τον αποκλεισμό της Γάζας, ανοίξτε τα σύνορα για να μπορεί να επιβιώσει ο παλαιστινιακός λαός, κάτω τα χέρια από την Αντίσταση. Είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε τα εγκλήματα της ελληνικής κυβέρνησης που είναι ενεργά στο πλευρό του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στο βρόμικο πόλεμο του Μπους».

Ο Χρήστος Κοντονής, εκπρόσωπος του ΕΚΑ χαιρέτισε την συγκέντρωση τονίζοντας ότι: «Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας είναι εδώ για να βροντοφωνάξει μαζί σας την αλληλεγγύη του απέναντι στα σχέδια των Αμερικανών, του Μπους, του Μπλερ, για να διαδηλώσουμε ενάντια στο Ισραήλ, στις δυνάμεις κατοχής που αφανίζουν τον παλαιστινιακό λαό. Είμαστε εδώ να σας δηλώσουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα στέκεται αλληλέγγυο σε κάθε ενέργεια αντιπολεμική και θα βρίσκεται πάντα μαζί σας. Νομίζω ότι αν όλοι μαζί ενώσουμε τη φωνή μας, δείξουμε το ενδιαφέρον που πρέπει, αν πιέσουμε και την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να στηρίζει αυτές τις δυνάμεις που έχουν κατασφάξει τον παλαιστινιακό λαό. Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη, να σταματήσει εδώ και τώρα αυτός ο πόλεμος.»

«Ξέρετε ότι η Πακιστανική Κοινότητα έχει δώσει ένα σκληρό αγώνα για τα δικαιώματά της και την δικαιοσύνη» είπε στο χαιρετισμό του ο Τζαβέντ Ασλάμ πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας «Δίπλα σας μάθαμε να αγωνιζόμαστε για όλα αυτά τα πράγματα, ενάντια στον πόλεμο, για ειρήνη και δημοκρατία. Και θα συνεχίσουμε μαζί σας όπου είσαστε. Είμαστε μαζί σας, μαζί με τα αδέλφια μας στην Παλαιστίνη.» 

Αντιπολεμική διαδήλωση έγινε την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη «Δεκάδες ακτιβιστές και ακτιβίστριες συγκεντρωθήκαμε το απόγευμα στην Καμάρα και διαδηλώσαμε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης» μας είπε ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός «με συνθήματα αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση  που ελέγχει τη Γάζα, και ενάντια στη συμμετοχή της κυβέρνησης Καραμανλή στους βρόμικους πολέμους του Μπους και τις επιθέσεις που εξαπολύει στα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Παλαιστίνιοι αγωνιστές που ζουν στην πόλη μας, συμμετείχαν στην κινητοποίηση για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην Γάζα.» Αντιπολεμική συγκέντρωση έγινε και στα Γιάννενα την ίδια ώρα.