Αντιπολεμικό κίνημα
Iράκ: Aπολογισμός φρίκης από Mπους

Ανάμεσα στις αρχές του Μάρτη και το τέλος του Ιούνη 329 αμερικανοί φαντάροι σκοτώθηκαν στο Ιράκ. Ηταν το χειρότερο τρίμηνο από πλευράς απωλειών για τον αμερικάνικο στρατό από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιράκ. Η περίφημη «κλιμάκωση» που είχε ανακοινώσει ο Μπους τον Γενάρη, με την αποστολή ενισχύσεων στις 150.000 στρατιώτες που ήδη βρίσκονται στο Ιράκ έχει ολοκληρωθεί. Και το αποτέλεσμα είναι μηδέν. 

Την ίδια στιγμή, δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ δείχνουν ότι όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι αμερικάνοι τάσσονται κατά του πολέμου. Η δημοτικότητα του Μπους κάνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, περίπου το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ο πόλεμος είναι λάθος και ότι τα στρατεύματα πρέπει να γυρίσουν σύντομα πίσω. 

Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου γίνονται όλο και σοβαρότερες για τις ΗΠΑ. Σε συνέντευξη που έδωσε ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, αμερικάνος οικονομολόγος, στον Μωυσή Λίτση (Ελευθεροτυπία 16/7) εκτιμά ότι την επόμενη δεκαετία το κόστος του πολέμου θα ανέλθει σε περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. «Οι αμερικάνοι έχουν γίνει φτωχότεροι την τελευταία εξαετία» επισημαίνει. 

Ομως ο Μπους επιμένει. Την προηγούμενη βδομάδα έδωσε μια συνέντευξη τύπου στην οποία δήλωσε ξανά και ξανά ότι η κατάσταση στο Ιράκ βελτιώνεται και ότι σύντομα οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν την  επιβίωση «της νεαρής δημοκρατίας του Ιράκ». 

Η συνέντευξη τύπου δόθηκε με αφορμή την έκθεση του Λευκού Οίκου για την κατάσταση στο Ιράκ. Σύμφωνα με μια απόφαση του Κογκρέσου ο Λ. Οίκος θα έπρεπε να παρουσιάσει μια έκθεση προόδου πάνω σε 18 σημεία-κριτήρια για το Ιράκ. Η τελική έκθεση θα πρέπει να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβρη. 

Mάχη

Ο Μπους δήλωσε ότι «αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι η μάχη στο Ιράκ έχει χαθεί θα φέρουν σαν επιχείρημα την μη ικανοποιητική απόδοση σε κάποια από τα πολιτικά σημεία. Ομως, αυτοί που πιστεύουν ότι η μάχη στο Ιράκ μπορεί και πρέπει να κερδηθεί βλέπουμε την ικανοποιητική απόδοση σε κάποια από τα σημεία τα οποία αφορούν ζητήματα ασφάλειας». Εδώ ταιριάζει η παροιμία «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται». 

Οπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Πάτρικ Κόκμπερν, που ζει τα τελευταία 4 χρόνια από κοντά την κατάσταση στο Ιράκ: «Στην πραγματικότητα, οι έξι αποτυχίες (από τα 18 σημεία) που καταγράφει η έκθεση αφορούν ζητήματα κρίσιμα για την επιβίωση του Ιράκ και οι οχτώ επιτυχίες αφορούν ουσιαστικά ασήμαντα ζητήματα.» 

Ενα από τα προβλήματα που εντοπίζει η ίδια η έκθεση των στενών συνεργατών του Μπους για παράδειγμα, είναι ότι δεν έχει γίνει η απαιτούμενη πρόοδος στο τομέα της ανεξάρτητης δράσης των μονάδων του ιρακινού στρατού. Με άλλα λόγια, ο ιρακινός στρατός δεν πολεμάει αν δεν έχει την κάλυψη των αμερικάνικων μονάδων. 

«Συνολικά, η ‘κλιμάκωση’΄έχει ήδη αποτύχει. Δεν ήταν ποτέ απαραίτητο να περιμένει κανείς αυτήν την έκθεση ούτε την παραπέρα εκτίμηση της κατάστασης τον Σεπτέμβρη, για να το διαπιστώσει αυτό. Η αιτία αυτής της αποτυχίας είναι η ίδια με την αιτία όλων των αποτυχιών των ΗΠΑ από το 2003. Οι ΗΠΑ έχουν πολύ λίγους συμμάχους στο Ιράκ έξω από το Κουρδιστάν.  Η κατοχή ήταν και παραμένει μισητή» συμπεραίνει ο ίδιος ο δημοσιογράφος. 

Η έκθεση του Λ. Οίκου προβάλει ως επιτυχία την «διάθεση 10 δις δολαρίων για έργα ανασυγκρότησης των υποδομών, και την εξασφάλιση του εφοδιασμού σε βασικά είδη.» Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Η Βαγδάτη έχει ηλεκτρικό ρεύμα το πολύ για 5 ώρες το 24ωρο και πολλές γειτονιές της λιγότερο. Ο αγωγός που φέρνει το πετρέλαιο στην πρωτεύουσα δεν λειτουργεί. Τον έχουν αχρηστέψει τα σαμποτάζ των ανταρτών ή απλά αυτοί που ανοίγουν τρύπες για να πάρουν καύσιμα. Οπως ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Πετρελαίου μόνο σε ένα τμήμα του αγωγού από την Βαγδάτη στο Μπάτζι εντοπίστηκαν 1.488 τρύπες. Ο υπουργός δήλωσε «δεν θυμίζει πετρελαιαγωγό, αλλά σουρωτήρι». Τα καύσιμα μεταφέρονται με βυτία στη Βαγδάτη. Αλλά κάνουν τεράστιες παρακάμψεις γιατί απαγορεύεται να περάσουν γέφυρες μήπως και τις έχουν παγιδέψει αντάρτες με εκρηκτικά. 

Ο Μπους κι οι στρατηγοί μιλούν για «επιτυχίες» στο Ιράκ, αλλά ένα και μόνο περιστατικό της περασμένης βδομάδας δείχνει την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης. Ο πρωθυπουργός αλ Μαλίκι έκανε δηλώσεις ενάντια στο «Στρατό του Μάχντι» τη πολιτοφυλακή του κινήματος του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού Μοκτντάντα αλ Σαντρ. Η απάντηση ήρθε λίγες ώρες μετά. Ο «στρατός του Μάχντι» βομβάρδισε με ρουκέτες και όλμους την «πράσινη ζώνη» όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια και η πρεσβεία των ΗΠΑ. 

Hγεμονία

Οι ΗΠΑ χάνουν τον πόλεμο στο Ιράκ. Η επιμονή του Μπους να τον συνεχίσει δεν είναι κάποιο προσωπικό του βίτσιο. Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο Μπους έκανε σαφές, με τη γνωστή φρασεολογία του, ότι αυτό που κρίνεται είναι η ηγεμονία των ΗΠΑ σε όλη τη Μέση Ανατολή και παραπέρα. «Η μάχη στο Ιράκ είναι κομμάτι μιας ευρύτερης μάχης που εκτυλίσεται σε όλη την περιοχή» είπε αναφέροντας το Ιράν, την Συρία, την Χεζμπολάχ «που πολεμάει τη δημοκρατία στο Λίβανο» και την Χαμάς που κέρδισε τον έλεγχο της Γάζας. 

Οπως δήλωσε: «Για να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας και για να διατρανώσουμε την αφοσίωσή μας στους φίλους μας στην περιοχή, θα διευρύνουμε την στρατιωτική μας παρουσία, θα συσφίξουμε τις διμερείς συνεργασίας στο τομέα της ασφάλειας και θα υποστηρίξουμε όσους πολεμούν τους εξτρεμιστές στην Μέση Ανατολή.» 

Ο Μπους και η αμερικάνικη άρχουσα τάξη καταλαβαίνουν ότι χάνοντας στο Ιράκ χάνουν παντού. Ο δρόμος για την Ιερουσαλήμ, για το Κάιρο, για τη Βηρυττό περνάει από τη Βαγδάτη. Και το μόνο που ελέγχουν οι ΗΠΑ στη Βαγδάτη είναι η «πράσινη ζώνη».