Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
H δίκη της Χρυσής Αυγής: Συντριπτικά στοιχεία για τους φονικούς μηχανισμούς

Ο δημοσιογράφος Δ. Ψαρράς καταθέτει στη δίκη της ΧΑ στο Εφετείο

Η τελευταία φάση της εξέτασης των επώνυμων μαρτύρων του κατηγορητηρίου ξεκίνησε στις αρχές Μαϊου και έκλεισε την Πέμπτη 5/10 (187η δικάσιμος). Από την ακροαματική διαδικασία πέρασαν 37 μάρτυρες, ανάμεσά τους αντιφασίστες, ακτιβιστές, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και πολιτικά πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα. Μαζί τους, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου βρέθηκαν δεκάδες αντιφασίστες από όλη την Ελλάδα, διασφαλίζοντας αφενός ότι οι μάρτυρες δεν θα καταθέσουν σε καθεστώς τρόμου και αφετέρου ότι τα συντριπτικά στοιχεία της δίκης θα ακουστούν και θα συζητηθούν πλατιά σε γειτονιές, εργατικούς χώρους, σχολές και συλλογικότητες. 

Πρόκειται για ένα πεντάμηνο μέσα στο οποίο τα στοιχεία που δένουν το κατηγορητήριο έγιναν καταιγιστικά. Ο Τ. Σαπουντζάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ, σωστά χαρακτήρισε την ακροαματική διαδικασία «σχολείο» για όλη την κοινωνία. Από την 5/10 και συνεχίζοντας στις 10/10 η πολιτική αγωγή ξεκίνησε το σχολιασμό των καταθέσεων αυτής της κεφαλαιώδους σημασίας περιόδου της δίκης. Παραθέτουμε αποσπάσματα από το σχολιασμό της Πολιτικής Αγωγής. Αφού ολοκληρωθούν οι σχολιασμοί και των δύο πλευρών, το δικαστήριο θα εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες και στη συνέχεια τους μάρτυρες της Πολιτικής Αγωγής.

H Χρύσα Παπαδοπούλου, συνήγορος οικογένειας Φύσσα είπε: 

Ο Ηλίας Σταύρου, ορκισθέν μέλος κάτω από τη σημαία του πολεμικού ναυτικού του Γ’ Ράιχ είπε ξεκάθαρα ότι όποιος θέλει να ξέρει τι είναι η Χρυσή Αυγή, πρέπει να ξέρει ότι δεν έχει σχέση ούτε με τη δεξιά, ούτε με τον Μεταξά και την 4η Αυγούστου, ούτε με τη Χούντα, ούτε με το φασισμό: είναι καθαρά ναζιστική. Σκοπεύει στην ίδρυση εθνικοσοσιαλιστικού κράτους με βάση την αρχή του φυλετισμού. Ο μάρτυρας τόνισε ότι ανυπακοή στους ανώτερους σημαίνει ανυπακοή στον αρχηγό. Δεν υπάρχει περίπτωση να αμφισβητηθεί ο αρχηγός. Όποιος παραβιάσει ή υπερβεί μια εντολή απομακρύνεται, όποιος τις ακολουθεί τον καλύπτει η οργάνωση.

Ο Δημήτρης Ψαρράς αντιλήφθηκε ήδη από την πρώτη στιγμή που η Χρυσή Αυγή βγήκε στο πεζοδρόμιο την επικινδυνότητα αυτής της οργάνωσης. Έφερε το καταστατικό που έχει καταθέσει από το 2013 και αποκάλυψε ότι του το έχει στείλει η ίδια η ΧΑ. Οι αποδείξεις ότι το καταστατικό είναι γνήσιο και υπάρχει από τότε είναι η σφραγίδα που είναι ίδια με αυτήν στο οργανόγραμμα που βρέθηκε στο σπίτι του Χ. Παππά στα Γιάννενα, τα άρθρα των Κασιδιάρη και “Μάστορα” στα οποία περιέχονται όροι του καταστατικού του ‘87 που απουσιάζουν από το καταστατικό του 2012. 

Το γιατί η Χρυσή Αυγή κρύβει το καταστατικό του ‘87 είναι προφανές, αποδεικνύει το κίνητρο των εγκληματικών πράξεων, μιλάει για την αρχή του αρχηγού. Δεν έχει τεκμήριο αθωώτητας σαν οργάνωση, υπάρχουν πάνω από 20 καταδικαστικές αποφάσεις, πάντα βέβαια με μεμονωμένες διώξεις. Κάποια παραδείγματα είναι η επίθεση στον Δ. Κουσουρή, η δολοφονία Σ. Λουκμάν, η επίθεση στο στέκι Αντίπνοια.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος Αιγύπτιων αλιεργατών είπε:

Η εξέταση των τελευταίων 37 μαρτύρων έδειξε ότι πέρα από τις τρεις εμβληματικές επιθέσεις που εξέτασε το δικαστήριο, έχουμε διάχυση της βίας της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα και όλη την Ελλάδα. Αποκαλύφθηκε επίσης ο οργανωμένος χαρακτήρας της δράσης αυτής.

Θα χρησιμοποιήσω ένα αποδεικτικό σχήμα πυραμίδας. Στη βάση της πυραμίδας είναι τα στατιστικά. Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας καταγράφει στατιστικά τις επιθέσεις και εκπονεί εκθέσεις τις οποίες θα διαβάσουμε [στην φάση των αναγνωστέων εγγράφων]. Δείχνει ότι έχουμε εκρηκτική άνοδο της ρατσιστικής βίας το 2011 μέχρι το 2013 και δραματική πτώση της μετά τις συλλήψεις. Τις έρευνες έχουν κάνει επίσημοι φορείς όπως η Ύπατη Αρμοστεία, η ΕΕΔΑ, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, οι Γιατροί του Κόσμου.

Στη μέση της πυραμίδας είναι οι επώνυμες καταγγελίες. H Β. Κατριβάνου που ως βουλευτής ήταν δέκτης πολλών καταγγελιών που έχει φέρει και στη βουλή, η Ν. Παπαχελά, ο Α. Υφαντής, ο Μ. Λώλος, ο Γ. Μπασκάκης και άλλοι έχουν στοιχεία για την οργανωμένη ρατσιστική βία τα οποία κατέθεσαν στο δικαστήριο.

Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται επιθέσεις που έχουν φτάσει στη δικαιοσύνη και για τις οποίες έχουν βγει αποφάσεις. Είναι προφανές ότι είναι λιγότερες, άλλωστε η αδράνεια της αστυνομίας είναι γνωστή. Το νομικό πλαίσιο επίσης που άλλαξε το 2014 όπως κατέθεσε η Κατριβάνου εμπόδιζε τους μετανάστες να προβούν σε μήνυση διότι κινδύνευαν με απέλαση. Έχουμε λοιπόν την καταδίκη της Σκορδέλη και του τάγματος εφόδου του Αγίου Παντελεήμονα, την καταδίκη των Περρή και Παπαβασιλείου για τον εμπρησμό του Cointreau, του Κολλιόπουλου για το πογκρόμ το Μάιο του 2011, του Λιακόπουλου και του Στεργιόπουλου για τη δολοφονία Λουκμάν.

Ο Μάνος Μαλαγάρης, συνήγορος ΠΑΜΕ είπε:

Ο μάρτυρας Καρδαράς, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που δέχτηκε επίθεση σε προεκλογικό περίπτερο λίγο πριν τις εκλογές, κατέθεσε ότι άκουσε εντολή από τον επικεφαλής του τάγματος “όχι εμπλοκή”. Κανένας χρυσαυγίτης δεν τον άγγιξε παρά μόνο ο ίδιος ο επικεφαλής. Το περιεχόμενο του παραγγέλματος και η πειθαρχία σ’ αυτό των επιτιθέμενων παρά την εν θερμώ παρουσία τους στην πλατεία δείχνει ότι το τάγμα κάνει ακριβώς ό,τι διατάσσεται, συγκεκριμένοι θα χτυπήσουν, συγκεκριμένοι θα σπάσουν τραπέζια, σε συγκεκριμένο χρόνο. Κανείς δεν υπερβαίνει εντολές, άρα όταν υπάρχει δολοφονία, η εντολή που είχαν είναι για δολοφονία.


Η ναζιστική διαδρομή του Μιχαλολιάκου

Μέσα σε τρεις δικάσιμες (185η, 186η και 187η) ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς κατέθεσε μεταξύ άλλων για την ιστορία και τις ιδεολογικές καταβολές της Χρυσής Αυγής, συμπληρώνοντας έτσι την εικόνα που έδωσαν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες για τη δράση της: «η βία είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει».

«Η ΧΑ ιδρύθηκε το Δεκέμβρη του ’80. Στην αρχή ήταν κλειστός πυρήνας πιστών του εθνικοσοσιαλισμού. Δεν είχε κανένα ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον μέχρι τα τέλη του ’80 – αρχές του ’90 που άρχισε να θέτει σε εφαρμογή τα πιστεύω της και να διεκδικεί την κυριαρχία στα πεζοδρόμια μεγάλων πόλεων, κυρίως της Αθήνας. Το έλεγαν οι ίδιοι στα έντυπά τους, και κυρίως ο ισόβιος αρχηγός, Ν. Μιχαλολιάκος.

Άλλα μέλη ήταν ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, με τον οποίο ήταν μαζί από τη δικτατορία στο κόμμα της 4ης Αυγούστου του Κωνσταντίνου Πλεύρη. Ο Χρήστος Παππάς. Ο Αριστοτέλης Καλέντζης, γνωστός νεοναζί της εποχής, έγραφε στο περιοδικό από τη φυλακή. Είχε καταδικαστεί για τις ίδιες τρομοκρατικές επιθέσεις με τον Μιχαλολιάκο. 

Το έντυπο ‘Χρυσή Αυγή’ ξεκίνησε από το 1980. Διακόπηκε το ’83, μετά από 13 τεύχη, γιατί ο Μιχαλολιάκος ένιωσε ότι κινδυνεύει να εμπλακεί σε νομικές περιπέτειες. Είχε ήδη συλληφθεί το ’77 και καταδικαστεί το ’78 για κατοχή εκρηκτικών, μετά από μια σειρά τυφλών επιθέσεων σε κινηματογράφους κατά τη μεταπολίτευση. Όλα τα τεύχη ήταν αυστηρά ναζιστικά, με αναφορές στον Χίτλερ, τον Γκαίμπελς, τον Ες. Το ότι διακόπηκε το γράφει μεταξύ άλλων ο Ιωάννης Περδικάρης στο βιβλίο του “Χρυσή Αυγή - Πολιτικός οδοδείκτης” με το ψευδώνυμο Ίων Φιλίππου. Ίσως ήταν και συμβουλή του Τ. Μιχαλόλια [σ: συνήγορος υπεράσπισης] που ήταν κι αυτός στέλεχος.

Στέλεχος ΕΠΕΝ

Ο Μιχαλολιάκος έγινε στέλεχος της ΚΕ της ΕΠΕΝ, του κόμματος που ίδρυσε από τη φυλακή ο τέως δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος. Αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της νεολαίας της ΕΠΕΝ. Της δίνει μια πιο «μαχητική», δηλαδή πιο ακραία μορφή. Δεν αρκούνται στη δικτατορία, οι ναζιστές πιστεύουν σε κάτι περισσότερο. Δεν υπάρχει ΧΑ τότε, σε καμία φάση της ζωής της δεν υπάρχει χωρίς τον Μιχαλολιάκο. Η ΧΑ είναι ο Μιχαλολιάκος, γιατί διέπεται από τη λεγόμενη ‘αρχή του Αρχηγού’.

Στις αρχές του ’85 έφυγε στο πλαίσιο εσωτερικών διαφωνιών: ο ίδιος λέει ότι ήταν απαράδεκτο που συνδέθηκε η ΕΠΕΝ με ομάδα φίλων του Ισραήλ, ως ακραίος αντισημίτης που είναι. Το ’86 επανεμφανίζεται το περιοδικό ΧΑ με διπλή αρίθμηση, δηλαδή 1(14), συνέχεια των 13 πρώτων. Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο με τα προηγούμενα, ανοιχτά ναζιστικό, αλλά με μια εμφανή διάσταση να γίνει κάτι περισσότερο από κύκλος ναζιστικής επιμόρφωσης. Να δείξει τη δύναμή του στην πράξη. Βλέπουμε το ίδιο μοντέλο με το NSDAP και τα τάγματα εφόδου που είχε φτιάξει ο Χίτλερ πριν το ’33.

Θα βγούμε στους δρόμους να χτυπήσουμε τους εχθρούς, αυτό είναι το άνοιγμά της. Εχθροί είναι οι αριστεροί, οι αναρχικοί, οι άνθρωποι άλλου χρώματος. Ανάλογα με την περίοδο. Όταν δεν υπήρχαν παρά ελάχιστοι μετανάστες δεν ήταν αυτοί ο στόχος. Αυτό ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘90 μετά το πρώτο κύμα μετανάστευσης. Η ΧΑ δε στοχεύει σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά σε ιδιότητες. Σε έναν που μοιάζει αναρχικός, που μοιάζει αριστερός, που φοράει παλαιστινιακό μαντήλι, που μοιάζει Πακιστανός. Δε θα βρουν έναν επιφανή να χτυπήσουν συμβολικά. Το συμβολικό που θέλει να περάσει είναι ότι είναι δυνατή. Το μήνυμα είναι η βία».


Επόμενες δικάσιμοι

Για τον Οκτώβρη: 10/10, 16/10 
και 24/10 στο Εφετείο και 12/10, 17/10, 20/10 και 30/10 
στον Κορυδαλλό.
Ανακοινώθηκαν οι δικάσιμες του Νοέμβρη:
Εφετείο: 1, 2, 15, 20 και 28.
Κορυδαλλός: 3, 8, 9, 13 και 27.