Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολεία όλης της χώρας επιβεβαιώθηκε στην συνεδρίαση της ολομέλειας των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο 7/10. Η εικόνα που έφεραν οι αντιπρόσωποι των τοπικών ενώσεων είναι αποκαρδιωτική και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψέματα του υπουργού Γαβρόγλου περί εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων.
Πάνω από 2500 είναι τα κενά στα Γενικά Λύκεια αφού εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ στη φετινή χρονιά έχουμε 3.000 λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών. Σε πλήρη διάλυση βρίσκονται τα Μουσικά Λύκεια με τα κενά να ξεπερνάνε τα 700. Ούτε ένα Μουσικό σχολείο σε όλη τη χώρα δεν λειτουργεί κανονικά, με τα περισσότερα να μην έχουν ούτε καν τους βασικούς εκπαιδευτικούς ειδικότητας, ενώ δεν έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των διαφόρων ωρομίσθιων δασκάλων μουσικών οργάνων.
Με πάνω από 7000 κενά συνολικά στην Β'βάθμια εκπαίδευση είναι κατανοητό πως η χρονιά έχει ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα για τις τραγικές εικόνες που αντιμετωπίζουν οι καθηγητές στα σχολεία είναι αυτά που έρχονται από την επαρχία, με τα σχολεία στα νησιά να χτυπάνε κόκκινο.
Καθηγητές π.χ. στη Μύκονο είτε ξεσπιτώνονται θυσία στον Τουρισμό, είτε ζουν σε άθλιες συνθήκες τρεις τρεις και πέντε, πέντε. “Μετά από παρέμβασή μας καταφέραμε να αναγκάσουμε το Δήμο να μας παραχωρήσει για λίγο ένα χώρο για 15 άτομα. Προφανώς όμως το ζήτημα της στέγασής μας δεν μπορεί να λυθεί με ημίμετρα”, ανάφερε ο εκπρόσωπος της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων.
Χωρίς βασικές ειδικότητες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, κ.ά.) ξεκίνησε η χρονιά στο Μούδρο, ενώ στο απομακρυσμένο Αη Στράτη το σχολείο λειτουργεί ακόμα και στα μέσα του Οκτώβρη από 1 έως 3 ώρες τη μέρα. Όσο για το στεγαστικό των αναπληρωτών, “αναγκαστήκαμε να φιλοξενήσουμε τους νέους συναδέλφους στα σπίτια μας αφού έχουμε γίνει μπαλάκι μεταξύ υπουργείου και δήμων”, ανέφερε η εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Λήμνου.
Οι ίδιες εικόνες έρχονταν από όλη την Ελλάδα. Tεράστια ζητήματα λειτουργίας (κενά εκπαιδευτικών, ελλείψεις βιβλίων) αντιμετωπίζουν τα μειονοτικά σχολεία που βρίσκουν μπροστά τους την πλήρη αδιαφορία του υπουργείου.
Χωρίς απόφαση
Με τα χιλιάδες κενά και τα τεράστια προβλήματα είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν η Ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ να βγήκε χωρίς απόφαση κινητοποιήσεων. Η περιγραφή των μεγάλων προβλημάτων στη λειτουργία των σχολείων αλλά και των βασικών κλαδικών αιτημάτων ενάντια στην υποχρηματοδότηση της παιδείας, στο πάγωμα των προσλήψεων και την πολιτική της ομηρίας των αναπληρωτών, στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, στην αύξηση των ορών εργασίας και των ορίων συνταξιοδότησης, όλες αυτές οι μνημονιακές πολτικές, δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια. Τα απογευματινά συλλαλητήρια στο 2ο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη και η συμβολική κινητοποίηση στις 13 Οκτώβρη (έξω από το υπουργείο Παιδείας και στις περιφερειακές διευθύνσεις) που ανακοίνωσε ως πρόγραμμα δράσεων η ΟΛΜΕ, είναι πάρα πολύ λίγα μπροστά στο μέγεθος των προβλημάτων.
Η πρόταση των Παρεμβάσεων η οποία ψηφίστηκε από τουλάχιστον 9 τοπικές ΕΛΜΕ και προτείνει άμεση απεργιακή κινητοποίηση (48ωρη ή 24ωρη) μέσα στον Οκτώβρη και προετοιμασίες για απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση προσπάθειας εφαρμογής των μνημονιακών αντιεκπαιδευτικών μέτρων (αύξηση ωραρίου, αύξηση μαθητών ανά τμήμα, νέο λύκειο, ΕΠΑΛ και τμήματα, αξιολόγηση κλπ), είναι η μόνη ρεαλιστική απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος στις μνημονιακές πολιτικές διάλυσης του δημόσιου σχολείου.