Η εργατική αλληλεγγύη συνεχίζει την παρουσίαση αυτής της πλούσιας συζήτησης παρουσιάζοντας συνοπτικά τρεις ακόμα εισηγήσεις του διημέρου, αυτές των Σ.Κουβελάκη, Π.Γκαργκάνα και Δ. Σαραφιανού στη συζήτηση με θέμα η «ΕΕ και η Αριστερά» που έγινε το Σάββατο 26/2.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Δ. Δεσύλλας από το ΝΑΡ, ο οποίος αφού παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα που απεργάζονται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτήρισε τη στάση απέναντι στην ΕΕ «λυδία λίθο» για την Αριστερά: «Οδεύουμε σε μια ΕΕ πολύ πιο βάρβαρη και αποκρουστική, ένα θάλαμο αερίων για τους εργαζόμενους και το σύνολο των δικαιωμάτων τους» τόνισε. «Κατέρρευσε ο παλιός μύθος του Α. Παπανδρέου ότι το κόστος αποδέσμευσης είναι μεγαλύτερο από το κόστος παραμονής στην ΕΕ…Κατέρρευσε η αριστερή λαθροχειρία, ότι σχεδόν η ΕΕ είναι διεθνισμός, μαρξισμός, ο λεγόμενος αριστερός ευρωπαϊσμός. Η στάση απέναντι στην ΕΕ γίνεται «λυδία λίθος» για κάθε αριστερό κόμμα, μέτωπο και δύναμη».
Τη διαδρομή «από μια ευρωπαϊκή Γερμανία σε μια γερμανική Ευρώπη» πάνω στην επικράτηση «της νέο -φιλελεύθερης ατζέντας» παρουσίασε στο πρώτο μέρος της εισήγησής της η Ν. Βαλαβάνη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στις θυσίες-πιλότο για όλη την Ευρώπη που έχουν επιβάλλει στην εργατική τάξη της Γερμανίας οι κυβερνήσεις Σρέντερ-Μέρκελ προκειμένου μειώνοντας το κόστος εργασίας να αυξήσουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εφαρμογή του μνημονίου στην ίδια την Ελλάδα. Στη συνέχεια η εισηγήτρια έθεσε ερωτήματα για το ρόλο της ριζοσπαστικής αριστεράς:
«Μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει μια αριστερά με μορφές και περιεχόμενο δράσης που αντιστοιχεί σε προγενέστερη ιστορική φάση; Μας αξίζει μια αριστερά που έχει ως κέντρο δράσης της το κοινοβούλιο λειτουργώντας ως “think tank” προτείνοντας σχέδια που ελάχιστοι θα πληροφορηθούν και κανείς δεν πρόκειται να εφαρμόσει; Μια αριστερά με το πρόσημο του αριστερού ευρωπαϊσμού, αν δεν επανεκτιμήσει τη θέση της, θέτει τον εαυτό της οριστικά έξω από την εικόνα.» Κλείνοντας η Ν. Βαλαβάνη χαρακτήρισε τα σύμφωνα σταθερότητας και ανταγωνιστικότητας, το μνημόνιο και την ίδια την ΕΕ «Σκάλα που δεν οδηγεί πουθενά». «Είναι στο χέρι μας» πρόσθεσε «να μην αποδειχθεί και η Αριστερά μια σκάλα που οδηγεί στο πουθενά».
Το τριήμερο συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο ο Συνασπισμός και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με θέμα «Δημόσιο χρέος και πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη - Η απάντηση της αριστεράς» δείχνει ότι η συζήτηση για το τι Αριστερά χρειαζόμαστε και σε ποια προοπτική, ανάβει. Κανείς πλέον δεν μπορεί να περιορίζει το ρόλο της Αριστεράς είτε σε γενικόλογες καταγγελίες είτε σε αφηρημένες επικλήσεις «ενότητας». Χρειάζεται, όμως και τολμηρή αλλαγή πορείας. Κάτι τέτοιο δεν φάνηκε να συμβαίνει στο συνέδριο που λίγο ως πολύ κινήθηκε στην κατεύθυνση της μεταρρύθμισης της ΕΕ “προς όφελος των πολιτών”.
Διαβάστε επίσης