Τουρκία
Την εικόνα από τις αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει και στην Τουρκία, θα μεταφέρει στο γήπεδο του Ρουφ, ο Ντενιζ Γκουγκόρεν που συμμετείχε την Δευτέρα 2 Οκτώβρη σε προπαρασκευαστική συνάντηση του αντιρατσιστικού κινήματος στην Ιστανμπούλ.
Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από μια σειρά αντιρατσιστικές συλλογικότητες, αριστερές οργανώσεις, οργανώσεις για ανθρώπινα δικαιώματα, συνδικαλιστές, αποφασίστηκε ανάμεσα σε άλλα η συμμετοχή και του αντιρατσιστικού κινήματος στην Τουρκία στη διεθνή μέρα κατά του ρατσισμού στις 21 Μάρτη στα πλαίσια μιας μαζικής εκστρατείας κατά του ρατσισμού.
Στη συζήτηση αναδείχτηκε και η σημασία του να είναι αυτή η πρωτοβουλία μέρος ενός διεθνούς κινήματος κατά του ρατσισμού καθώς και η ιδέα της διοργάνωσης μιας διεθνούς διάσκεψης προς αυτή την κατεύθυνση. Τονίστηκε η ανάγκη της σύνδεσης της αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσης με τη δράση ενάντια στον εθνικισμό και τον πόλεμο και για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από τη Συρία - αλλά και ενάντια στον σεξισμό, για δικαιώματα στο LGBTQI κίνημα.
Ο Ντενίζ Γκουνγκόρεν, στην εναρκτήρια ομιλία του μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μαζική απάντηση σε μια περίοδο που οι φασίστες διεκδικούν στο δρόμο αλλά και μέσα στο κοινοβούλιο ενώ αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθεί το τουρκικό κράτος ενάντια στους πρόσφυγες από τη Συρία. Εκ μέρους της οργάνωσης DSIP, ο Σενόλ Καράκας ενημέρωσε ότι εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού στις 21 του Μάρτη σε μια σειρά χώρες και πρότεινε να προγραμματιστεί κινητοποίηση και στην Τουρκία εκείνη την εποχή.
Ολλανδία
Μετά τις εθνικές εκλογές του Μαρτίου στην Ολλανδία οι άρχουσες τάξεις της Ευρώπης ένοιωσαν κάποια ανακούφιση. Ο λαϊκισμός είχε χτυπηθεί και τα ίδια νεοφιλελεύθερα κόμματα του κέντρου θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση πλειοψηφίας. Αλλά οι διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση κράτησαν παραπάνω από 200 μέρες.
Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης σημαδεύεται από μια περαιτέρω στροφή προς τα δεξιά. Κάνει πιο πλούσιο το πλουσιότερο 1% ενώ βάζει τους εργάτες να πληρώσουν αυξάνοντας τον ΦΠΑ, ενώ ταυτόχρονα μετατρέπει ακόμη και τους επίσημα καταγεγραμμένους πρόσφυγες σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, καθώς αναβάλει την παροχή κοινωνικών δικαιωμάτων για μετά από δύο χρόνια. Η μεγαλύτερη αντιπολίτευση μέσα στο κοινοβούλιο είναι το PVV, το κόμμα του Βίλντερς. Χωρίς μια μαχητική αριστερά να τον σταματήσει, ο Βίλντερς μπορεί να επιχειρήσει να στρέψει τον θυμό του κόσμου σε ακόμη πιο ακροδεξιά κατεύθυνση. Υπάρχει επίσης ένα νέο κόμμα της δεξιάς στο κοινοβούλιο, το «Φόρουμ για Δημοκρατία». Ενώ το PVV είναι ένα ρατσιστικό λαϊκιστικό κόμμα που επικοινωνεί κυρίως μέσω τουίτερ, το «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» θα ήθελε να χτίσει ένα φασιστικό κίνημα. Το κόμμα και ο ηγέτης του, ονόματι Baudet οργανώνουν εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα όπου προσπαθούν να χτίσουν δίκτυα ενάντια στον «πολιτιστικό μαρξισμό», την «διάλυση της Ολλανδικής Κουλτούρας» και τον φεμινισμό.
Ένα σημαντικό καθήκον της Αριστεράς αυτήν την περίοδο είναι να κάνει το ρόλο του «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» ορατό. Προς το παρόν δεν έχει πετύχει να χτίσει κίνημα στους δρόμους, αλλά οι οπαδοί του παρενοχλούν και εκφοβίζουν ακτιβιστές και πολιτικούς τους αντιπάλους. Είναι επείγον η Αριστερά να προχωρήσει σε ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον της άκρας δεξιάς.
Οι εκλογές στη Γερμανία έδειξαν ότι παρόμοιες εξελίξεις υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Κάτι που κάνει τον διεθνή συντονισμό, τη συζήτηση και την ανταλλαγή διεθνών εμπειριών στο χτίσιμο των ενιαίων μετώπων ακόμη πιο κεντρική.
Εβούτ Βάντεμπεργκ
Γαλλία
Στις 18 Μάρτη του 2017, ενώ παντού στην Ευρώπη είχαμε αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές διαδηλώσεις, ήμασταν 10.000 στο συλλαλητήριο στο Παρίσι, σε μια χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εν μέσω προεκλογικής καμπάνιας, και με το Εθνικό Μέτωπο στην πρώτη θέση στα γκάλοπ.
Μερικές εβδομάδες αργότερα, ο Μακρόν εκλέχτηκε πρόεδρος με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής από το 1958. Από τη μεριά της, η Μαρίν Λεπέν έχασε στο δεύτερο γύρο αλλά πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε ποτέ το Εθνικό Μέτωπο, με 10,6 εκ. ψήφους.
Τα πρώτα μέτρα του Μακρόν έδειξαν το πολιτικό του σχέδιο: επέλεξε έναν πρωθυπουργό από τη δεξιά, και αποφάσισε να τσακίσει τα εργασιακά δικαιώματα, να κυνηγήσει τους μετανάστες, να ποινικοποιήσει τους αλληλέγγυους, και τέλος, να μετατρέψει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε νόμο του κράτους. Από τη μεριά του Εθνικού Μετώπου (FN), έχουν αναδειχτεί σημαντικές στρατηγικές διαφωνίες στο εσωτερικό του, σχετικά με τον καλύτερο τρόπο να φτάσουν στην εξουσία, καθώς ταλαντεύονται ανάμεσα σε μια πολιτική συμμαχιών με την αντιδραστική δεξιά και σε μια κινητοποίηση των ψηφοφόρων τους σ’ένα καινούργιο κόμμα.
Έχουμε λοιπόν δυο μέτωπα πάλης για τους επόμενους μήνες: ενάντια στην κυβέρνηση και ενάντια στο Εθνικό Μέτωπο. Χωρίς τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση για να μην αφήσουμε να περάσει το σχέδιο της λιτότητας, τα ποσοστά του FN θα μεγαλώνουν κι άλλο. Αλλά χωρίς τη μάχη ενάντια στο FN και τις ρατσιστικές ιδέες του, οι κοινωνικοί αγώνες θα είναι αποδυναμωμένοι.
Έχουμε τον τρόπο να δώσουμε αυτές τις μάχες: οι διαδηλώσεις που είδαμε και το εκλογικό ποσοστό στα αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος δείχνουν ότι υπάρχει ριζοσπαστικοποίηση. Εξάλλου οι κινητοποιήσεις ενάντια στον Μακρόν έχουν ήδη αρχίσει. Η δημοτικότητά του έπεσε το ίδιο γρήγορα όπως είχε ανέβει. Από το Σεπτέμβρη, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα απέργησαν και διαδήλωσαν ενάντια στην κοινωνική του πολιτική. Τον Οκτώβρη, διάφοροι κλάδοι εργαζομένων καλούν πάλι σε απεργία. Όσο για το Εθνικό Μέτωπο, που κινείται προς την ίδρυση ενός καινούργιου κόμματος σε λίγους μήνες, χρειάζεται με αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες και αντιφασιστικές διαδηλώσεις να μην αφήσουμε την ατζέντα του να αναπτυχθεί.
Βανίνα Τζιουτνιτσελί, ΝΡΑ
Δανία
Kαι την φετινή χρονιά αντιρατσιστές-τριες από τη Δανία θα συμμετάσχουν στην Αντιφασιστική Συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ στην Αθήνα.
Η στάση της κυβέρνησης στη Δανία είναι εξαιρετικά αρνητική απέναντι στους πρόσφυγες. Τα σύνορα είναι κλειστά και τα φυλάει στρατός. Αρνούνται να δώσουν άσυλο σε ανθρώπους από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία αν και αυτές οι χώρες είναι γνωστό ότι είναι διαλυμένες μετά από χρόνια πολέμου. Αν δεν γυρίζουν μόνοι τους πίσω, κλείνονται σε στρατόπεδο και στη συνέχεια απελαύνονται δια της βίας. Η νεοφιλελεύθερη-συντηρητική κυβέρνηση έχει την υποστήριξη του ρατσιστικού Κόμματος του Λαού των Δανών. Δυστυχώς, το Εργατικό Κόμμα κρατάει την ίδια στάση απέναντι στους πρόσφυγες.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ακόμη χιλιάδες άνθρωποι που συμμετέχουν σε πολλά και διάφορα δίκτυα και οργανώσεις που στηρίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με το αντιρατσιστικό κίνημα αν και μικρό να στηρίζεται σε μικρές τοπικές ομάδες.
Πρόσφατα, κάποιες από αυτές τις ομάδες, συναντηθήκαμε και αποφασίσαμε να συντονίσουμε τη δράση μας. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια αντιρατσιστική εκστρατεία και να αντισταθούμε στο ρατσισμό και το μίσος, που θα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στις τοπικές εκλογές που πρόκειται να γίνουν στο τέλος Νοέμβρη στη Δανία.
Θα συναντηθούμε ξανά προκειμένου να προετοιμαστούμε για την επόμενη διεθνή μέρα δράσης τον Μάρτιο. Σε αυτήν που έγινε φέτος στις 18 Μάρτη, έγιναν διαδηλώσεις στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Δανίας. Ελπίζουμε ότι την χρονιά που έρχεται θα συμμετάσχουν ακόμη περισσότερες. Το να είμαστε μέρος ενός διεθνούς συντονισμού μας βοηθάει και μας δίνει έμπνευση να χτίσουμε ένα ισχυρό αντιφασιστικό κίνημα και στη Δανία.
Λενέ Γιούνκερ
Κύπρος
Η Διεθνής Αντιφασιστική Συνάντηση που οργανώνεται στην Αθήνα στις 14 - 15 Οκτώβρη γίνεται σε μια εξαιρετικά σημαντική συγκυρία για μας στη Κύπρο.
Το ΕΛΑΜ, η Χρυσή Αυγή Κύπρου, όχι μόνο εκπροσωπείται στη Βουλή πια, με 2 εκπροσώπους αλλά πατώντας πάνω στο κλίμα εθνικιστικής πόλωσης που δημιουργούν τα απορριπτικά κόμματα μπορεί και επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις.
Η πρόταση που έκανε τον περασμένο Γενάρη στη Βουλή για να γιορτάζεται επίσημα το ενωτικό δημοψήφισμα στα σχολεία, πέρασε με την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης με εξαίρεση το ΑΚΕΛ και την αποχή του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό ήταν μια μεγάλη πρόκληση προς τους τουρκοκύπριους και οδήγησε στη διακοπή των συνομιλιών για δυο μήνες.
Αυτή την περίοδο κυριάρχησε ένα ψυχροπολεμικό κλίμα αντιπαράθεσης μέσα στο οποίο οι φασίστες βρήκαν την ευκαιρία να επιτίθενται σε τουρκοκύπριους που έρχονται στο νότο, να κτυπούν συγκεντρώσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, να οργανώνουν φιέστες και να ζητούν συνεχώς να κλείσουν τα οδοφράγματα και να σταματήσει κάθε επικοινωνία με την άλλη πλευρά.
Βέβαια αυτά δεν μένουν αναπάντητα. Η επίθεσή τους στην εκδήλωση της ριζοσπαστικής αριστεράς, απαντήθηκε άμεσα με κινητοποίηση που κάλεσε την επόμενη μέρα το ΑΚΕΛ, κάτι που ήταν πολύ σημαντικό.
Στις 18 Μάρτη μια μεγάλη ενωτική αντιρατσιστική – αντιφασιστική πορεία στην οποία εκπροσωπήθηκαν και τουρκοκυπριακά συνδικάτα και οργανώσεις μάζεψε εκατοντάδες άτομα στη Λευκωσία.
Στην επέτειο του πραξικοπήματος και της εισβολής, οι φασίστες του ΕΛΑΜ προσπάθησαν να καταθέσουν στεφάνι στα μνήματα των πεσόντων στο πραξικόπημα και την εισβολή αλλά οι συγγενείς των δολοφονημένων αντιστασιακών τους το πέταξαν και δεν επέτρεψαν αυτή τη βεβήλωση από τους συνεχιστές του Γρίβα και της Χούντας. Πετυχημένη ήταν και η εκδήλωση στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσα τον περασμένο μήνα.
Σε μια εποχή που οι φασίστες και οι ακροδεξιοί αναθαρρεύουν από τις εκλογικές επιτυχίες του Τραμπ, της Λε Πεν και των Γερμανών φασιστών η Διεθνής Αντιφασιστική Συνάντηση που οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ στην Αθήνα θα είναι ένα σημαντικό γεγονός για να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να πάρουμε έμπνευση για να συνεχίσουμε. Θα είναι μια πολύτιμη συμβολή στις μάχες που έχουμε μπροστά μας.
Ντίνος Αγιομαμίτης
Οργανωμένοι σε κάθε γειτονιά
Εκδηλώσεις και συναντήσεις οργάνωσαν τις προηγούμενες μέρες οι τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ για την καλύτερη οργάνωση της αντιφασιστικής-αντιρατσιστικής δράσης τους σε κάθε γειτονιά αλλά και ενόψει της συμμετοχής τους στο πανελλαδικό διήμερο στο Ρουφ.
Στον Πειραιά, στον δικηγορικό σύλλογο την Παρασκευή 6 Οκτώβρη, τη συζήτηση άνοιξε ο Θανάσης Διαβολάκης, από το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ ο οποίος μίλησε για τις μάχες που έχει να δώσει το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα, πατώντας πάνω στην εμπειρία του ενωτικού στοιχείου των αντιφασιστικών συλλαλητηρίων του Σεπτέμβρη αλλά και του Μάρτη. Ο Διονύσης Πατσόπουλος από την “Αλληλεγγύη Πειραιά” είπε ότι για την Πρωτοβουλία στην οποία ανήκει, κορυφαίο γεγονός στα 5 χρόνια λειτουργίας της ήταν η έλευση των προσφύγων στο Λιμάνι του Πειραιά το 2015 και η ίδρυση της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας που όρθωσε τείχη ενάντια στο ρατσισμό. Ο Μοχάμεντ Μαχντί, πρόσφυγας που ζει στο στρατόπεδο στο Σχιστό, τόνισε τη συμμετοχή των προσφύγων στις 16 Σεπτέμβρη για το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής. Στο τέλος συγκροτήθηκε ανοιχτό συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ προκειμένου να οργανώσει τις επόμενες πρωτοβουλίες στην πόλη του Πειραιά.
«Στο Περιστέρι, το Σάββατο 7/10 στο θέατρο της Ξυλοτεχνίας αντιφασίστες και αγωνιστές από τις γειτονιές του Περιστερίου βρέθηκαν συζητώντας την προοπτική στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικο κίνημα» μας μεταφέρει ο Παντελής Γαβριηλίδης.
«Η Χρυσάνθη φοιτήτρια στα ΤΕΙ Αθήνας τόνισε ότι οι φοιτητές που παλεύουν ενάντια στην υποχρηματοδότηση στα πανεπιστήμια αντλούν έμπνευση από τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και ο Καμάρ εργάτης γης περιέγραψε πως οργανώθηκαν οι μετανάστες εργάτες με το τοπικό κίνημα ενάντια σε επιθέσεις χρυσαυγιτών στην περιοχή του Ασπροπύργου καθώς και την ανάγκη για συνέχεια – μια επιτακτική ανάγκη όπως απέδειξε η νέα φασιστική επίθεση που γινόταν στην Γκορυτσα την ώρα της εκδήλωσης.
Στη συζήτηση που άνοιξε μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν ο Σπύρος εργαζόμενος στο ΕΚΠΑ που αναφέρθηκε στην σύνδεση του αντιφασιστικού κινήματος με το εργατικό κίνημα και την μάχη που δίνουν για να μην περάσει η αξιολόγηση στο δημόσιο και ο Γιάννης από το χώρο του ΚΚΕ που τόνισε την ανάγκη να εμπλέξουμε στη δράση ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς αγωνιστών για να κλείσουμε τα κεντρικά γραφεία των φασιστών και σε κάθε γειτονιά.
Η εκδήλωση κατέληξε στη συγκρότηση τοπικού συντονιστικού της ΚΕΕΡΦΑ που ανέλαβε να οργανώσει πικετοφορία την ερχόμενη Τρίτη στον πεζόδρομο Εθνικής Αντιστάσεως για να καλέσουμε ανοιχτά τον κόσμο να πάρει μέρος στην Διεθνή Συνάντηση 14-15/10 και την οργανωμένη παρέμβαση μας στην πύλη του Εφετείου την Δευτέρα 16/10 στη δίκη της ΧΑ σαν πρώτους σταθμούς».
Πρωτοβουλία
«Στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Αμπελοκήπων ενόψει της Διεθνούς Συνάντησης κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού 14-15/10, τον λόγο πήρε (μαζί με την Μαρία Κασκαρίκα από την Πρωτοβουλία για να κλείσουν τα γραφεία της Χ.Α, τον Κωνσταντίνο Μανταίο, πρόεδρο του ΣΦΕΑ και τον Κώστα Καταραχιά, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Αγίου Σάββα) ο Τζο Βαλένθια, προέδρος της οργάνωσης ΚASAPI- Ένωσης Φιλιππινέζων Μεταναστών», μας μεταφέρει η Εύα Ηλιάδη.
Ο Τζο Βαλένθια τόνισε: “Oι Φιλιππινέζοι είναι μια από τις πιο παλιές κοινότητες μεταναστών στην Ελλάδα, με πλούσια ιστορία και βαθιές ρίζες. Αρχίσαμε να φτάνουμε μαζικά στην Ελλάδα ήδη από τις αρχές του ‘70. Αλλά η λέξη που περιγράφει τί σημαίνει Ευρώπη για τους πρόσφυγες και μετανάστες, σήμερα, είναι μια: ξενοφοβία. Ο ρατσισμός απέναντι στους Φιλιππινέζους εργάτες -που στην πλειονότητά τους είναι οικιακοί βοηθοί και ξέρουν καλά τι σημαίνει εργοδοτική αυθαιρεσία και κοινωνικός αποκλεισμός- είναι ένα καθημερινό πρόβλημα: είμαστε ο εύκολος στόχος του ρατσισμού. Αλλά δεν περιμένουμε από τα πολιτικά κόμματα ή την Αστυνομία να μας βοηθήσουν -είναι άλλωστε κομμάτια του συστήματος που γεννά το ρατσισμό.
Αντίθετα, περιμένουμε την βοήθεια από τους καθημερινούς ανθρώπους, από τους εργαζόμενους, από τις αντιρατσιστικές οργανώσεις. Γι’ αυτό εκδηλώσεις σαν τη σημερινή και τη Διεθνή Συνάντηση στις 14-15/10 είναι πολύ σημαντικές για εμάς. Νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας αλλά ότι έχουμε την υποστήριξη όλων σας. Να διώξουμε την ακροδεξιά από την Ελλάδα αλλά και από παντού. Ευχαριστούμε πολύ την ΚΕΕΡΦΑ για την υποστήριξη”.
Στην Κυψέλη, στο πολιτιστικό κέντρο του ΟΝΑ την συζήτηση άνοιξαν ο Τάκης Ζώτος, από την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χ.Α και οι Βαγγέλης Τριμπόνιας, δικηγόρος και Νίκη Αργύρη, από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ. Τον λόγο πήραν ανάμεσα σε άλλους ο Ζοέλ, πρόσφυγας από το Καμερούν που ήταν στο στρατόπεδο της Μόριας και κατήγγειλε ότι έχουν ξεκινήσει απελάσεις στην Τουρκία, ο Σαχίντ, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, που μέχρι πριν λίγο ήταν στο στρατόπεδο της Μαλακάσας, ο οποίος κατήγγειλε τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν εκεί αλλά και την έλλειψη δυνατότητας μετακίνησης που κρατά αποκλεισμένους τους πρόσφυγες και η Ντίνα Γκαρανέ, εκπαιδευτικός από την Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας.
Την εκδήλωση στη Νέα Ιωνία άνοιξε ο Βαρές Μ. που πρόσφατα είχε δεχθεί ρατσιστική επίθεση, μιλώντας εκ μέρους της Πακιστανικής Κοινότητας που μαζί με τον Στέλιο Μιχαηλίδη από την ΚΕΕΡΦΑ αναφέρθηκαν στις πρόσφατες δυναμικές αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις στη Νέα Ιωνία. Ακολούθησε συζήτηση στην οποία ανάμεσα σε άλλους το λόγο πήρε η Μαρία Ντάσιου από το Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Νέας Φιλαδέλφειας.
Δεκάδες άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ την Πέμπτη 5/1 στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου στο Χαλάνδρι. Ο Κώστας Παπαδάκης από την Πολιτική Αγωγή στη Δίκη της Χ.Α τόνισε ότι η 16/9 ήταν ένας σημαντικός σταθμός που το αντιφασιστικό κίνημα πάλεψε ενωμένο.
Μέρες δράσης
Η Βασίλεια Χαρλαύτη, φοιτήτρια ΤΕΙ τόνισε ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στο αντιφασιστικό κίνημα θυμίζοντας, στο ΤΕΙ Αθήνας, τη γενική συνέλευση που πήρε απόφαση για μαζική συμμετοχή στις 18/3 αλλά και στη διαδήλωση στον Ασπρόπυργο ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις και ενημέρωσε ότι στις σχολές οργανώνονται μέρες δράσης για το διήμερο 14-15/10.
“Η οργανωμένη εργατική τάξη με τα σωματεία της παίζει καθοριστικό ρόλο στις αντιφασιστικές μάχες” είπε ο Αντώνης εργαζόμενος στο ΥΠΠΟ, ενώ η Ήρα ακτιβίστρια απ' τα Βριλήσσια τόνισε ότι “Υπάρχει μια αντίφαση στην προπαγάνδα των ΜΜΕ σε σχέση με την Γερμανία. Δεν ισχύει ότι ο κόσμος είναι ρατσιστές γιατί τα μεγάλα ποσοστά του AfD ήταν σε περιοχές που δεν υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες”.
Στο Ταπητουργείο στο Βύρωνα, την εισήγηση έκανε ο Νίκος Βούλτσος, ενώ τον λόγο πήραν εργαζόμενοι και φοιτητές. Ο Γιάννης, φοιτητής στην Φιλοσοφική, τοποθετήθηκε πάνω στην ανάγκη να σπάσουμε το φόβο που προκαλούν τα τάγματα εφόδου των ναζί και την ανάγκη για μια μόνιμη επικοινωνία με τον κόσμο για να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός και οι ρατσιστικές επιθέσεις.
Την προηγούμενη Πέμπτη 5/10 πραγματοποιήθηκε στο Μενίδι αντιφασιστική εκδήλωση, στην οποία ανάμεσα σε όλους έδωσαν το παρών μετανάστες και φοιτητές της περιοχής. Στο τέλος της εκδήλωσης οργανώθηκε μία συντονιστική ομάδα της ΚΕΕΡΦΑ, η οποία προγραμμάτισε δράσεις για τις επόμενες μέρες, που περιελάμβαναν εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις στην περιοχή.
«Στην Άνω Γλυφάδα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων την Κυριακή. Ο Στέλιος Γιαννούλης, δάσκαλος μετέφερε την εικόνα της αλληλεγγύης εκπαιδευτικών και γονιών, στο δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση ενώ ο Λουκάς Θεοτοκάτος, συμβασιούχος στην Υπηρεσία Ασύλου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που μπαίνουν από ΕΕ-κυβέρνηση στο άσυλο στους πρόσφυγες, όπως η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα ή οι αλλαγές στη σύνθεση των επιτροπών και διάφοροι γραφειοκρατικοί περιορισμοί» μας είπε ο Αντρέας Κολλιαράκης.
Γιώργος Πίττας