Εργατικό κίνημα
24ωρη απεργία στην ΓΓET: Oχι στην ιδιωτικοποίηση της έρευνας

Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν την Τρίτη 31 Ιούλη οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Ερευνας Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) μετά από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης. Η απεργία ήταν η άμεση απάντηση στην προκλητική κίνηση της κυβέρνησης να βάλει για συζήτηση στην επιτροπή της βουλής του νομοσχέδιο για την έρευνα. 

Οι υπάλληλοι της ΓΓΕΤ έκαναν πικετοφορία τη μέρα της απεργίας έξω από τη βουλή. Οπως μας είπε ο Ευθύμης Σακελλαρίου πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΓΓΕΤ «Το νομοσχέδιο όπως κατεβαίνει τώρα είναι ακόμα χειρότερο από τις αρχικές εκδοχές που μας είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση για να κερδίσει χρόνο. Μας είχαν υποσχεθεί, μετά από τις αντιδράσεις μας,  για παράδειγμα ότι δεν θα θιγούν οι 70 συμβασιούχοι συνάδελφοι που εργάζονται στην ΓΓΕΤ. Αυτή η υπόσχεση δεν υλοποιείται από το παρόν νομοσχέδιο. Επίσης περικόπτει ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες από την ΓΓΕΤ. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε δυο συνεδριάσεις στις 21 και 22 Αυγούστου και προσανατολιζόμαστε σε απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες κινήσεις». 

Η κυβέρνηση είχε πρωτοφέρει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την έρευνα από τις αρχές του 2007. Είναι ένα νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΓΓΕΤ, της έρευνας στα πανεπιστήμια, που πάει χέρι χέρι με το νόμο πλαίσιο της Γιαννάκου και την συνολική προσπάθεια για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Τα νέα όργανα που δημιουργεί προβλέπεται να στελεχωθούν από εκπροσώπους του «επιχειρηματικού κόσμου» και της κυβέρνησης «αναλόγων προσόντων» φυσικά. Γι’ αυτό το έχουν καταδικάσει και οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί της ΠΟΣΔΕΠ. 

Η Ευαγγελία Σοφούλη, γραμματέας του Συλλόγου, είχε δηλώσει στην Εργατική Αλληλεγγύη της 11 Απρίλη στη διάρκεια της προηγούμενης φάσης των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων: «Η ΓΓΕΤ είναι ο υπεύθυνος φορέας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της έρευνας στην Ελλάδα. Χρηματοδοτούμε δηλαδή όλα τα ερευνητικά προγράμματα που γίνονται από Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις. Εποπτεύουμε 16 ερευνητικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπως το Παστέρ που φτιάχνει εμβόλια ή τον Δημόκριτο. 

Το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να περάσει ένα νέο νομοσχέδιο που στην ουσία ιδιωτικοποιεί τον τρόπο διαχείρισης των ερευνητικών προγραμμάτων. Τα παίρνει από τη ΓΓΕΤ και ιδρύει έναν ιδιωτικό φορέα ο οποίος δεν ξέρουμε πως θα διοικείται, πως θα ελέγχεται, ποιοι θα είναι υπεύθυνοι. Παίρνει από το δημόσιο την έρευνα και την πηγαίνει σε χέρια που τα ίδια θα διαχειρίζονται την έρευνα, τα ίδια θα παίρνουν και τις επιδοτήσεις.»