Πλέον δίνονται μάχες στη Μπρέγκα στα Ανατολικά αλλά και στη Ζουάρα στα Δυτικά, ενώ το βράδυ της Δευτέρας γίνονταν βομβαρδισμοί έξω από την Ατζνταμπίγια. Η Ατζνταμπίγια είναι η σημαντικότερη πόλη στα Ανατολικά πριν από τη Βεγγάζη.
Οι ταχύτητες με τις οποίες κερδίζονται και χάνονται οι πόλεις είναι πολύ μεγάλες και αυτό οφείλεται στο χαρακτήρα που έχει η περιοχή και η σύγκρουση. Οι εκτάσεις είναι μεγάλες και οι στρατοί που συγκρούονται είναι σχετικά μικροί. Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν ασύγκριτη υπεροπλία, έχουν αεροπλάνα και βαρύ οπλισμό, έτσι μπορούν να προκαλούν πανικό και γρήγορη υποχώρηση. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δεδομένο πως θα κρατήσουν τον έλεγχο των πόλεων. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις, ενώ σίγουρα θα περιλάμβανε λουτρό αίματος στο εσωτερικό των πόλεων και κύμα μαζικής καταστολής. Προς το παρόν, οι δυνάμεις του Καντάφι δείχνουν να θέλουν να κάνουν επίδειξη δύναμης προελαύοντας προς τα Ανατολικά. Όπως εξηγεί όμως, σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ, ο ανταποκριτής του BBC: “η προέλαση παίρνει περισσότερο χρόνο απ'όσο θα ήθελε ο Καντάφι, ενώ πλέον υπάρχουν αναφορές για διαφωνίες, ακόμα και συγκρούσεις στο εσωτερικό των δυνάμεών του, καθώς κάποια από τα κυβερνητικά στρατεύματα δίστασαν όταν τους ζήτησαν να ανοίξουν πυρ κατά αμάχων στην πόλη Μισράτα”.
Το πρόβλημα συνεπώς δεν βρίσκεται στο ότι ο Καντάφι είναι πολύ ισχυρός. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Παρά τα αμύθητα ποσά που μπορεί να διαθέτει σε μισθοφόρους και τον οπλισμό που κατάφερε να συσσωρεύσει τόσα χρόνια από τους φίλους του σε όλη την Ευρώπη, όλες οι εξελίξεις μέχρι τώρα δείχνουν ότι δεν έχει πραγματικό έλεγχο στον πληθυσμό. Ο κόσμος στην Τρίπολη με το ζόρι κρατιέται μέσα στα σπίτια του. Η ηγεσία της απέναντι πλευράς, όμως, δείχνει να είναι αποπροσανατολισμένη σε σχέση με τον τρόπο που μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Καντάφι. Συνεχίζει να ασχολείται περισσότερο με το τι γίνεται στους ευρω-νατοϊκούς διαδρόμους παρά με το πώς ο κόσμος μπορεί να νικήσει τις μάχες. Η αντίσταση είναι ανοργάνωτη με πολύ ελαφρύ οπλισμό και ψάχνει τρόπους για να προχωρήσει παρακάτω. Αντί γι'αυτό, βλέπει την ηγεσία της, ανάμεσα στην οποία είναι και πρώην μεγαλοστελέχη του Καντάφι που πανηγυρίζουν γιατί ο Σαρκοζί αναγνώρισε την επαναστατική κυβέρνηση.
Επέμβαση
Οι αναγνωρίσεις κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά, αν ο Καντάφι σαρώσει τα πάντα στο πεδίο της μάχης. Εξάλλου, η ταύτιση της ηγεσίας της Αντίστασης με την προοπτική της ξένης επέμβασης στη χώρα αντί να βοηθάει το ηθικό του κόσμου, τους οδηγεί προς τα πίσω.
Οι περιοχές που ο Καντάφι ανακατέλαβε με την αεροπορία, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε κάποιας μορφής αντάρτικο κόντρα στις χερσαίες δυνάμεις που στέλνει ο Καντάφι. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ανάγκη για εξοπλισμό χιλιάδων περισσότερων ανθρώπων, όχι περιορισμό της οργάνωσης των μαχών στους ένστολους που εγκατέλειψαν το καθεστώς. Χρειάζεται ταυτόχρονα πολιτική στήριξη στον κόσμο που θέλει να περάσει με τη μεριά της εξέγερσης. Έμπνευση ότι αν κερδίσει η δική μας πλευρά, δεν θα φύγει μόνο ο Καντάφι αλλά θα ανοίξει η προοπτική να αλλάξει ολόκληρη η κοινωνία. Ο κόσμος θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι μια νίκη της Αντίστασης θα σημάνει καλύτερη ζωή, περισσότερες δουλειές και περισσότερη γη για όλους. Όσο η ηγεσία της “εθνικής κυβέρνησης” διαχωρίζει μόνο το ζήτημα της πτώσης του Καντάφι, εμποδίζει αυτή τη διαδικασία.
Τίποτα, ωστόσο, δεν έχει ακόμα λήξει. Η αποσταθεροποίση συνολικά της περιοχής συνεχίζεται και ο κόσμος συνεχίζει να εμπνέεται από τη μια χώρα στην άλλη. Οι εξελίξεις στο Μπαχρέιν είναι χαρακτηριστικές. Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να καταλαμβάνουν κεντρικά σημεία της Μανάμα παρά την καταστολή, οδηγώντας την κυβέρνηση να καλέσει ενισχύσεις από τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες έφτασαν τη Δευτέρα το πρωί -τουλάχιστον 1000 σαουδάραβες στρατιώτες. Τα καθεστώτα του Κόλπου για να διασωθούν παίζουν με τη φωτιά, κινδυνεύοντας να βάλουν ολόκληρη την περιοχή σε μια ενιαία επαναστατική διαδικασία.