Εργατικό κίνημα
48ωρη απεργία στα ΜΜΕ

Απεργία πείνας έξω από την ΕΣΗΕΑ

Διήμερη απεργία αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ για την Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτώβρη. Η απεργία αναμένεται να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα σωματεία των ΜΜΕ, μετά τη συνεδρίαση του διασωματειακού που συνεδρίαζε την ώρα που η Ε.Α πήγαινε στο τυπογραφείο. 

Οι Financial Crimes καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση την πρώτη μέρα της απεργίας στις 11πμ έξω από την ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και την Τετάρτη το μεσημέρι στο ίδιο μέρος, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη των συνδικαλιστικών ενώσεων, της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ και του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ (εκπρόσωποι από κάθε ΜΜΕ), για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. 

Στην απεργία κατέληξε το Δ.Σ της Ένωσης Συντακτών το πρωί της Δευτέρας. Η κρισιμότητα των ημερών για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, του ταμείου επικουρικής ασφάλισης και περίθαλψης του κλάδου, σήμαινε ότι το σύνολο των μελών του Δ.Σ μιλήσανε για απεργία. Με 6 ψήφους επικράτησε η πρόταση για 48ωρη απεργία από τη μεριά των παρατάξεων που πρόσκεινται σε ΣΥΡΙΖΑ και δεξιά, με βάση την - αμφισβητούμενη από μεγάλη μερίδα του κλάδου - πρόταση της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ στις διαπραγματεύσεις. 4 ψήφους έλαβε η πρόταση της αντιπολίτευσης (συμπεριλαμβανομένης και της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή) για απεργία διαρκείας με αίτημα τη νομοθέτηση πόρου για τον ΕΔΟΕΑΠ που θα αντικαταστήσει το κατηργημένο Αγγελιόσημο. Μία ψήφο έλαβε η πρόταση του ΠΑΜΕ για 48ωρη απεργία την άλλη βδομάδα, με το επιχείρημα της “καλύτερης προετοιμασίας”.

Ώρα μηδέν

Η εξέλιξη αυτή, το ξέσπασμα της 48ωρης απεργίας με προοπτική κλιμάκωσης, είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Αφενός του ότι η ώρα μηδέν για τον ΕΔΟΕΑΠ έχει φτάσει. Αφετέρου, της πίεσης που μπαίνει από μεγάλο κομμάτι του κλάδου για απεργιακή απάντηση, με κορύφωση την απεργία πείνας των 4 γυναικών δημοσιογράφων στο πεζοδρόμιο της Ακαδημίας 20. 

Εδώ και μήνες το τρίγωνο κυβέρνηση – ηγεσία ΕΣΗΕΑ – εργοδότες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με όλες τις προτάσεις να βγάζουν κατά κύριο λόγο κερδισμένα τα αφεντικά. Ακόμα κι αυτές όμως οι διαπραγματεύσεις έχουν πέσει σε κενό. 

Η κυβέρνηση έφτασε να καταθέσει πρόταση σύμφωνα με την οποία οι εισφορές των εργαζόμενων θα βρίσκονται στο 6%, η εισφορά για τους εργοδότες θα κυμαίνεται στο 8%, και προτείνεται κι ένας “πόρος” μόλις 2% επι του τζίρου των επιχειρήσεων στα ΜΜΕ. Συγκριτικά να αναφέρουμε ότι το Αγγελιόσημο σήμαινε ότι τα αφεντικά πλήρωναν εισφορά που έφτανε μέχρι και το 20% των διαφημιστικών τους εσόδων. Η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ απαιτούσε η εισφορά από τον τζίρο των εργοδοτών να φτάνει το 5%. Ενώ τα αφεντικά απ’ τη μεριά τους προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν έως και να μηδενίσουν τις δικές τους εισφορές και να φέρουν μια σειρά αλλαγές στο χαρακτήρα του ταμείου, όπως το να έχουν θέση στη διοίκησή του, πρόσβαση στα αρχεία του κλπ.

Παρ'όλα αυτά η εξελίξεις της τελευταίας βδομάδας ήταν δραματικές. Η πρόταση της κυβέρνησης είχε σταλεί στην τρόικα προκειμένου να δώσουν οι δανειστές την άδειά τους για να νομοθετηθεί.

Η απάντηση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας ήταν θετική για τον μεν “πόρο” του 2% “εφόσον συμφωνήσουν και οι εργοδότες”, αλλά μίλαγε για αναγκαστική σύνδεσή του με τον ΕΟΠΥΥ. Απειλείται δηλαδή να δοθεί τέλος στον αυτοδιαχειριζόμενο χαρακτήρα του ταμείου, όπου οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, ήταν μέτοχοί του κι εξέλεγαν τη διοίκησή του. Ουσιαστικά το ταμείο θα πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες των δανειστών.

Ακόμα και με αυτά τα δεδομένα όμως η ώρα της απεργιακής σύγκρουσης δεν ήταν δεδομένο ότι είχε έρθει για την ηγεσία της ΕΣΗΕΑ. Οι προσκείμενες σε δεξια και ΣΥΡΙΖΑ παρατάξεις της ηγεσίας παρότι είχαν στα χέρια τους ήδη από τις 4 Ιούλη, την απόφαση από μια μαζικότατη συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ και η οποία μίλαγε για απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ, προτίμησαν τα παζάρια με αφεντικά και κυβέρνηση. Μια διαδικασία που έφερνε απανωτούς συμβιβασμούς. 

Τις πιέσεις για απεργία προσπάθησαν να τις εκτονώσουν με δυο 24ωρες απεργίες, που αφέθηκαν μάλιστα στην τύχη τους, χωρίς την παραμικρή οργάνωση.

Συμπαράσταση

Χρειάστηκε να κατέβουν σε απεργία πείνας 4 συνταξιούχες γυναίκες δημοσιογράφοι, να στηθούν αντίσκηνα στο πεζοδρόμιο, να κερδίσουν συμπαράσταση από συναδέλφους κι όχι μόνο, για να αναγκαστεί η συνδικαλιστική ηγεσία να προχωρήσει σε απεργία.

Ακόμα και με αυτά τα δεδομένα όμως δίνεται ξανά η ευκαιρία να βγει ο κλάδος στη μάχη. Κι αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. 

Είναι η απεργία που περίμεναν χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι για να μπούν μπροστά και να σώσουν τον ΕΔΟΕΑΠ. Πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κάθε ΜΜΕ και να μην περάσει καμία προσπάθεια απεργοσπασίας. Η βάση πρέπει να πάρει την απεργία στα χέρια της, να επιβάλλει την επιτυχιά της, το πλαίσιό της και την κλιμάκωσή της. 

Δεν μπορεί να αφεθεί η μάχη στα χέρια της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Πρώτον γιατί η ίδια η πρότασή της δεν σώζει τον ΕΔΟΕΑΠ κι όπως και οι προτάσεις κυβέρνησης κι αφεντικών βάζει τους ασφαλισμένους να πληρώσουν, ρίχνοντας στα μαλακά τους εργοδότες. Και δεύτερον γιατί στη μέχρι τώρα διαδρομή της έχει δείξει ότι μόνο μαχητικές διαθέσεις δεν έχει. 

Είναι ώρα να μιλήσουν οι απλοί εργαζόμενοι των ΜΜΕ και ξεκινώντας από τη 48ωρη απεργία να επιβάλλουν μια απεργία διαρκείας που θα διεκδικήσει τη σωτηρία του ταμείου, αναγκάζοντας αφεντικά και κράτος να πληρώσουν για αυτή. Και μαζί με τη σωτηρία του ταμείου, να μπει τέλος στο καθεστώς γαλέρας που επικρατεί στην πλειοψηφία των ΜΜΕ, ηλεκτρονικών κι έντυπων, με τις απληρωσιές, τις απολύσεις και τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Αυτό σημαίνει μια απεργία οργανωμένη, περιφρουρημένη, που το μόνο έντυπο που θα τυπώνεται, η μόνη εκπομπή που θα προβάλεται, το μόνο σάητ που θα ανανεώνεται θα είναι το απεργιακό δελτίο. Αυτό στα χέρια των απεργών που θα δίνει φωνή στον κόσμο που παλεύει κι όχι στα παπαγαλάκια.

Προκειμένου να ακουστεί η φωνή της βάσης, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι των ΜΜΕ έχουν προχωρήσει σε καμπάνια συλλογής υπογραφών για την πραγματοποίηση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΗΕΑ, μετά από σύσκεψη που καλέστηκε με πρωτοβουλία των Financial Crimes. 

Στέλιος Μιχαηλίδης


Απεργία πείνας για να ξεκινήσει η απεργία

Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι 4 δημοσιογράφοι, βρισκόμενες νυχθημερόν έξω από την ΕΣΗΕΑ. Οι τέσσερις γυναίκες, η Αφροδίτη Υψηλάντη, η Τζόρτζια Κοντράρου, η Μαρίνα Βήχου και η Ελένη Ανδριανού βρίσκονται στη δεύτερη βδομάδα απεργίας πείνας, έχοντας κατασκηνώσει στο πεζοδρόμιο της Ακαδημίας 20. 

Με δήλωσή τους η Μ.Βήχου και η Ε.Ανδριανού απαιτούν “από το Διοικητικό μας Συμβούλιο να προχωρήσει στην κήρυξη απεργίας διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ, υλοποιώντας την ειλημμένη από 4/7 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των δημοσιογράφων-μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ. Καθε περαιτέρω καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ταμείου μας. Ζητάμε το ΔΣ της συνδικαλιστικής μας Ένωσης να υψώσει το ανάστημά του και να σταματήσει να δέχεται τους κυβερνητικούς εμπαιγμούς, που έχουν οδηγήσει ολόκληρο τον κλάδο σε απανωτές ήττες”. 

Η Αφροδίτη Υψηλάντη, που ήδη έχει συμπληρώσει 12 μέρες χωρίς τροφή, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στο σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Ωστόσο – παρά τις αντίθετες οδηγίες των γιατρών – επέστρεψε στο πεζοδρόμιο της Ακαδημίας το πρωί της Δευτέρας. 

Η ίδια μίλησε την περασμένη Πέμπτη στην εκδήλωση των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας – που πλήτονται με παρόμοιο τρόπο - όπου καταχειροκροτήθηκε.

Οι τέσσερις αγωνίστριες έχουν κερδίσει τη συμπαράσταση εκατοντάδων που περνούν, υπογράφουν και δηλώνουν την αλληλεγγύη τους, σπάζοντας και το αρχικό εμπάργκο που είχαν επιβάλλει οι μιντιάρχες στην προβολή του αγώνα τους. Εκατοντάδες ήταν και οι αλληλέγγυοι που συμμετείχαν στη συναυλία συμπαράστασης την περασμένη Τρίτη, ενώ ανάλογες κινήσεις προγραμματίζονται και για τις επόμενες ημέρες.