Συνεντεύξεις
“Απαιτούμε από την Τράπεζα να πληρώσει για τις συντάξεις”

Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσιλώνη, πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

Πλημμύρισε μέσα και έξω από την κεντρική αίθουσα η Παλιά Βουλή, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που οργάνωσε οι Σύλλογος Συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας την Πέμπτη 19/10 για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αναλογιστικής μελέτης σχετικά με το συνταξιοδοτικό τους. Ο πρόεδρος του συλλόγου μίλησε για την μελέτη και τα αποτελέσματά της στον Κυριάκο Μπάνο.

Παρουσιάσατε μια μεγάλη μελέτη σχετικά με το συνταξιοδοτικό σας. Ποιος ήταν ο λόγος πραγματοποίησης αυτής της αναλογιστικής μελέτης;

Το ταμείο μας συστάθηκε το 1948 μεταξύ της Εμπορικής Τράπεζας και των εργαζόμενών της.

Με την συμφωνία του 1984 όλα τα αποθεματικά του κεφαλαιοποιήθηκαν. Στην ουσία μετατράπηκαν σε μετοχές της τράπεζας στηρίζοντας το μετοχικό κεφάλαιο. Αυτό έγινε ταυτόχρονα με την ανάληψη της ευθύνης από την μεριά της τράπεζας, ότι τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα θα καλύπτονται εφ' όρου ζωής για όλους τους ασφαλισμένους.

Το 1993 όταν ξεκίνησε η επίθεση κατά του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας από τον Σιούφα, υπουργό στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το νόμο 2084 έγινε ο διαχωρισμός σε παλιούς και νέους ασφαλισμένους. Είναι η πρώτη σημαντική τομή και οπισθοχώρηση στο ασφαλιστικό σύστημα καθόσον οι μετά το 1993 δεν ανήκαν πλέον στους όρους και τις προϋποθέσεις των ταμείων που είχαμε. Έτσι μείνανε στο ταμείο της Εμπορικής μόνο όσοι ήμασταν ασφαλισμένοι μέχρι το τέλος του 1992. Μέχρι την αποχώρησή μας το 2015 συνεχίσαμε να καταβάλουμε αυτές τις παλιές αυξημένες εισφορές με τον παλιό τρόπο που είχε συμφωνηθεί να γίνεται η χρηματοδότηση του ταμείου. 

Η δεύτερη μεγάλη τομή έγινε το 2006 που η ευθύνη διαχείρισης του ταμείου και των αποθεματικών του, πέρασε από τα χέρια του γενικού διευθυντή της τράπεζας σε ένα ιδιότυπο ταμείο δημοσίου δικαίου, το λεγόμενο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ). Στο καινούριο ταμείο μπήκε το δικό μας και των εργαζόμενων στην Πίστεως που αργότερα απορρόφησε την Εμπορική. Τις αποφάσεις διαχείρισης των παροχών αυτών την ανέλαβε το ΔΣ του ΕΤΑΤ όμως ο λογαριασμός συνέχισε να χρηματοδοτείται από την τράπεζα. 

Σύμφωνα με τον νόμο που δημιούργησε το ΕΤΑΤ, το 2010 θα χρειαζόταν νέα αναλογιστική μελέτη ώστε να επικαιροποιηθούν οι ανάγκες του ταμείου. Αυτή η δεύτερη μελέτη επικαιροποίησης δεν έγινε ποτέ. Και επειδή οι παραδοχές που είχαν χρησιμοποιηθεί για να μας πετάξουν στο ενιαίο ταμείο ήταν ανεδαφικές με ποσά πάρα πολύ μικρά, λίγο αργότερα οδήγησαν σε κατάρρευση του ΕΤΑΤ. Από τότε φαινόταν πως όλες αυτές οι μεθοδεύσεις δεν είχαν κανένα άλλο λόγο παρά να ξαλαφρώσουν τις τράπεζες από τα βάρη. Η παρουσίαση που κάναμε στην Παλιά Βουλή ήταν αυτής της μελέτης που δεν έκαναν ποτέ και που την πραγματοποιήσαμε με πολύ κόπο εμείς

Ποια είναι τα αποτελέσματα της μελέτης; 

Η μελέτη επικαιροποίησης έγινε με χίλια εμπόδια αφού το γραφειοκρατικό συνδικαλιστικό κατεστημένο ήταν συνεργαζόμενο με τη διοικητική γραφειοκρατία και είχαν συμφωνήσει να βγάλουν απ'έξω τα χρέη της τράπεζας. 

Βγήκε μια ομάδα ανθρώπων που με σκληρές συνελεύσεις των χιλίων ατόμων, τους πέταξε έξω από το σωματείο και προχωρήσαμε να επικαιροποιήσουμε τις αναλογιστικές μελέτες του ΕΤΑΤ, να δούμε πόσα λεφτά μας χρωστάνε. Πόσα μας χρωστάει η τράπεζα στον καθένα ξεχωριστά. Φυσικά και οι διοικήσεις των ταμείων έχουν νομικές ευθύνες από την στιγμή που δεν αντιμετώπισαν τα προβλήματα όπως έπρεπε. Επικαιροποίηση της μελέτης δεν σημαίνει νούμερα και αριθμοί στον αέρα, σημαίνει λεφτά, σημαίνει διεκδίκηση για να λυθεί το ζήτημα.

Αυτό που έγινε είναι ότι μαζέψαμε τα στοιχεία από 3.500 χιλιάδες εργαζόμενους και η επικαιροποίηση της μελέτης απέδειξε πως για τους 3.500 το ποσό που μας χρωστάνε η Alpha Bank ανέρχεται σε 1,093 δις ευρώ. Τα μισά από αυτά, τα 550 εκατομμύρια τα ανέλαβε ο ΕΦΚΑ. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην τα ζητήσει από την τράπεζα αλλά να τα πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι. Το ότι δεν τα ζητάει από την τράπεζα το κράτος είναι ένα ζήτημα, όμως εντέλει μπορούμε να δεχτούμε ότι αν το κράτος αναλάβει τις συνταξιοδοτικές μας ανάγκες, δεν θα είχαμε πρόβλημα. Όμως υπάρχει το υπόλοιπο μισό των 550 εκ ευρώ που το κράτος τα χρέωσε σε εμάς. Και εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να τα χαρίσουμε αυτά τα λεφτά στην τράπεζα. Τα θέλουμε. Μας χρωστάει η τράπεζα από 150.000 μέχρι 200.000 στο καθένα. Και το δημόσιο ήδη καλύπτει άλλο τόσο χρέος της τράπεζας. Αυτό είναι ένα διπλό έγκλημα.

Η ένταξη φυσικά αφορά όλους τους 15.000 συνταξιούχους. Όμως ήταν αδύνατον να πάρουμε όλα τα στοιχεία από τη στιγμή που η διοίκηση της Alpha Bank δεν ήθελε την πραγματοποίηση της. Για το σύνολο των συνταξιούχων του ΕΤΑΤ το πραγματικό νούμερο για τα χρωστούμενα της τράπεζας πλησιάζει τα 5 δις. Αυτή είναι η πραγματική ανακεφαλαιοποίηση που έγινε στην τράπεζα. Το πέρασμα του χρέους έγινε με τον ίδιο τρόπο 2,5 δισ στo δημόσιο μέσω ΕΦΚΑ και 2,5δις στους ασφαλισμένους. Θα μπορούσε φυσικά να προσδιοριστεί ακριβώς αν η διοίκηση η ίδια έκανε αυτό που κάναμε εμείς, όχι για τους 3.500 αλλά για το σύνολο των 15.000 συνταξιούχων αφού έχει και όλα τα στοιχεία. 

Στην εκδήλωση, σάς ακούσαμε να μιλάτε και για το νόμο Κατρούγκαλου και τις τεράστιες μειώσεις που αυτός προκάλεσε στις συντάξεις σας. Τι ακριβώς έχει γίνει; 

Σαν συνταξιούχοι της Εμπορικής έχουμε ζήτημα και με τον επανυπολογισμό που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου. Παραβιάστηκε ο νόμος σε ότι αφορά την αναλογικότητα. Όλη η Ελλάδα έχει υποστεί μειώσεις της τάξης του 35-37%, εμείς έχουμε φτάσει στο 54%. Πήγαμε ακόμα πιο κάτω από το νόμο. Πληρώσαμε τα διπλά. Θέλανε τόσο βίαια να κρύψουν την απαλλαγή της τράπεζας από τα βάρη της απέναντι στους εργαζόμενους, που φτάσαμε σε σημείο να πάρουμε μόλις το 46% της σύνταξης που παίρναμε πριν. Και είναι χρήματα που έχουν πληρωθεί πολλαπλάσιες φορές. Δεν εφαρμόστηκε η αναλογικότητα σύμφωνα με το ύψος των εισφορών που δίναμε και το ύψος των μηνιαίων αποδοχών επί των οποίων γίνονταν οι εισφορές. Μας μεταχειρίστηκαν όπως την ομάδα των συνταξιούχων χηρείας και τα ΑμεΑ, που τους τσάκισε. Αυτό είναι ένα παράπλευρο θέμα για τους 15.000 συνταξιούχους της Εμπορικής και της Πίστεως που το κράτος δεν τους μεταχειρίστηκε ισότιμα με τους υπόλοιπους 2 εκατομμύρια συνταξιούχους της χώρας. 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα διεκδίκησης και πώς αντιλαμβάνεστε τη σημασία του συντονισμού με τα υπόλοιπα κομμάτια των εργαζόμενων (Εθνική, ΜΜΕ, κλπ) που αντιμετωπίζουν ίδια ζητήματα;

Πρώτα θα οριστικοποιήσουμε και θα ξέρουμε ακριβώς πόσα χρήματα μας χρωστάνε στον καθένα και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι τέλος. Άσχετο με το τι διόρθωση πρόκειται ή όχι να κάνουν αυτοί με την αναλογικότητα. Παλεύουμε να μας επιστραφεί ένα μέρος της ισότιμης μεταχείρισης και της αναλογικότητας. Θέλουμε να αντιμετωπιστούμε με τα ίδια μέτρα και κριτήρια. Οι περικοπές όμως παραμένουν. Άρα τα 550 του ΕΦΚΑ μπορεί να γίνουν 650, αλλά μέχρι το ένα δις που είναι η απαίτησή μας από την τράπεζα, είναι μεγάλο το ποσό. 

Όλη η προσπάθεια ως τώρα ήταν να αναδειχτούν όλα τα στοιχεία. Και πλέον μπήκαν στο τραπέζι με τον πιο σοβαρό και αδιαμφισβήτητο τρόπο. 

Εμείς δεν απαιτούμε από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα να μας δώσει τόσο ψηλή σύνταξη. Απαιτούμε από αυτόν που του τα δώσαμε, την τράπεζα. Δεν μας νοιάζει αν τα κάνανε κόκκινα δάνεια, ή οτιδήποτε, μας νοιάζει ότι ήταν ασφαλιστικό κεφάλαιο που δεν επιβάρυνε κανέναν και σήμερα Πλέον πάμε και δικαστικά. Αν δεν μπορούν να μας δώσουν τέτοιες συντάξεις ας μας δώσουν τις εισφορές μας πίσω.

Το δεύτερο είναι να το επικοινωνήσεις και να γίνει κατανοητό απ' όλους. Και φυσικά πρέπει να συνδυάσεις το πεζοδρόμιο, δεν γίνεται τίποτα χωρίς τον κόσμο σε κίνηση. Και αυτό χρειάζεται συντονισμό με όλους τους υπόλοιπους που έχουμε ανάλογα προβλήματα. Ήδη βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το σωματείο των συνταξιούχων της Εθνικής, ενώ επισκεφτήκαμε και τις εργαζόμενες στα ΜΜΕ που κάνουν απεργία πείνας έξω από την ΕΣΗΕΑ. Είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε αυτή τη μάχη συνολικά, με προσεκτικές κινήσεις για να έχουμε αποτελέσματα, και φυσικά με την σκέψη στη νεολαία και τις επόμενες γενιές.