Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Σύνοδος ΕΕ: Στοπ στην Ευρώπη-Φρούριο

Περαιτέρω σκλήρυνση της πολιτικής της ΕΕ ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες αποφάσισαν την περασμένη Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, οι ηγέτες της ΕΕ με έμφαση στην «στήριξη της Ιταλίας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών» μετά το κλείσιμο της λεγόμενης ανατολικής οδού. 

Όπως ανέφερε κυνικά και απάνθρωπα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ: «Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη στην Ιταλία για το έργο της με τις αρχές της Λιβύης. Είναι μια πραγματική ευκαιρία για να κλείσει η Οδός της Κεντρικής Μεσογείου» τόνισε και εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τσίπρας στην παρέμβασή του, απαιτώντας την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας καθώς και απελάσεις σε χώρες προέλευσης ή διέλευσης. Ανάμεσα στις προτάσεις που έκανε ήταν η δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών προσφύγων σε χώρες προέλευσης ή διέλευσης, ενός μηχανισμού χρηματοδότησης για πρόσφυγες στο έδαφος της Τουρκίας και εξέταση των δυνατοτήτων ενίσχυσής του, η εφαρμογή της Συμφωνίας επανεισδοχής που έχει υπογράψει η Τουρκία.

Ο κύριος Τσίπρας και οι συνάδελφοί του θέλουν να κοιμούνται ήσυχοι ότι οι πρόσφυγες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, θα εξακολουθήσουν να πεθαίνουν ή να μένουν εγκλωβισμένοι σε στρατόπεδα στην Ασία και στην Αφρική έξω από την ρατσιστική Ευρώπη-Φρούριο που συνεχίζουν να χτίζουν. 

Και σαν επισφράγιση και επιβράβευση αυτής της πολιτικής ήρθε εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η πρόταση της υποψηφιότητας του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Μουζάλα για τη θέση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Όπως χαρακτηριστικά γράφει στην ΕφΣυν ο Δημήτρης Αγγελίδης:

«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, για την επιλογή του κ. Μουζάλα φαίνεται ότι μέτρησε η πολύ καλή εικόνα που έχει αποκτήσει στην Ε.Ε… Η εικόνα αυτή αντανακλά τη σθεναρή υπεράσπιση της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό και τις προσπάθειες να εφαρμοστεί αυτή με κάθε τρόπο, ακόμα και αν η εφαρμογή της έχει οδηγήσει σε περιορισμό και κατάφωρες παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, όπως επισημαίνει το σύνολο των ελληνικών και διεθνών οργανώσεων δικαιωμάτων… Η πολιτική των κλειστών συνόρων έχει γίνει το κυρίαρχο ευρωπαϊκό παράδειγμα στη διαχείριση του προσφυγικού και επιφέρει αλλαγή παραδείγματος σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλαγή που επισφραγίζεται, στο μέτρο που της αναλογεί, από την υποψηφιότητα του Ελληνα υπουργού». 

Πρόκειται για κατάντια, μια πρόκληση που δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη ούτε από το αντιρατσιστικό κίνημα ούτε από το κίνημα αλληλεγγύης.