Τη συμμετοχή του “Stand up to Racism” (SUTR) στη διεθνή μέρα δράσης κατά του φασισμού, του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού το Σάββατο 17 Μάρτη 2018 αποφάσισε η πανεθνική συνδιάσκεψη του μετώπου που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η συνδιάσκεψη έγινε με τη συμμετοχή πάνω από 1300 ακτιβιστών, εργαζομένων, συνδικαλιστών κλπ από πολλές πόλεις και γειτονιές της Βρετανίας. Την πρόταση για το συλλαλητήριο μετέφερε στο Λονδίνο εκ μέρους της Διεθνούς Διάσκεψης που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο γήπεδο του Ρουφ στην Αθήνα, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. Αποφασίστηκε στις 17 Μάρτη να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις στο Λονδίνο, τη Γλασκώβη και το Κάρντιφ.
Το SUTR αποφάσισε επίσης: Την οργάνωση μιας καμπάνιας ενημέρωσης ενάντια στην ισλαμοφοβία τον Νοέμβρη, «Μήνα ευαισθητοποίησης πάνω στην ισλαμοφοβία». Την οργάνωση επίσκεψης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο Καλέ στις 10 Δεκέμβρη –μήνα αφιερωμένου στην αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Την επίσκεψη στο Άουσβιτς, στις 27 Ιανουαρίου 2018, διεθνή μέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος και την πραγματοποίηση συνδιάσκεψης συνδικαλιστών του SUTR τον Φλεβάρη.
Μεγάλο κομμάτι των συζητήσεων και των workshops είχαν ομιλητές θύματα και συγγενείς θυμάτων της ρατσιστικής δολοφονικής στάσης της αστυνομίας ενάντια σε μαύρους μετανάστες, ενώ αρκετή συζήτηση έγινε πάνω στη νέα απειλή της «Συμμαχίας των φίλων του ποδοσφαίρου» (Football Lads Alliance) που πίσω από την απατηλή ονομασία της προωθεί τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και τους ίδιους τους φασίστες που συμμετέχουν στις συνάξεις της.
Επιτροπές
Στις συζητήσεις συμμετείχε πολύς κόσμος από τις τοπικές επιτροπές του SUTR. Ο Ουσμάν, εργαζόμενος στην Υγεία από το Ανατολικό Λονδίνο που συμμετέχει στην επιτροπή του SUTR στον χώρο εργασίας του, είπε: «Παρότι έδειχνα πάντα ενδιαφέρον στην αριστερά, δεν έχω ξαναδεί κάτι σαν και αυτό. Αποφάσισα να συμμετέχω γιατί το να είμαι σήμερα εδώ αντί να κάθομαι στο σπίτι μου είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά».
Η Prarthana Krishnan, φοιτήτρια από το Μπρίστολ περιέγραψε πως η ίδια βίωσε την ισλαμοφοβία παρά το γεγονός ότι δεν είναι μουσουλμάνα: ¨Ήρθε κάποιος στο τραπεζάκι που μοιράζαμε υλικό και άρχισε να λέει ότι δημιουργούμε προβλήματα στη χώρα και σταμάτησε μόνο όταν κατάλαβε ότι δεν είμαι μουσουλμάνα. «Κατάλαβα ότι η ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός είναι κίνδυνος για όλους μας».
«Θέλουμε να δυναμώσουμε, να χτίσουμε τοπικά τμήματα του SUTR σε κάθε γειτονιά» τόνισε ο Weyman Bennett από το United Against Fascism. Η Diane Abbott, από το Εργατικό Κόμμα τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τις πολιτικές του μίσους να υπερισχύσουν».
Στη συνδιάσκεψη έγιναν διεθνείς παρεμβάσεις από την Αυστρία, την Γερμανία και την Ελλάδα. Ο Ντέιβιντ Άλμπριχ από την Αυστρία υποστήριξε ότι η πολιτική των δεξιών κομμάτων αλλά και οι υποκλίσεις της σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία έχει βοηθήσει στην άνοδο της ακροδεξιάς. «Δεν υπάρχει ένας μέσος όρος στα ζητήματα του ρατσισμού. Το Ισλάμ δεν είναι το πρόβλημα» τόνισε.
«Μετά την άνοδο του Τραμπ και της ακροδεξιάς σε διάφορα σημεία στην Ευρώπη, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα και να ανεβάσουμε τη δράση μας σε ένα νέο υψηλότερο επίπεδο» τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ, μεταφέροντας τη ζοφερή εικόνα της πρόσφατης συνάντησης Τσίπρα-Τραμπ αλλά και εικόνες από τη συνεχή δράση του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος στην Ελλάδα.