Χιλιάδες Πακιστανοί μετανάστες πλημμύρισαν την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) την Τρίτη 14 Αυγούστου, για να γιορτάσουν την ημέρα ανεξαρτησίας του Πακιστάν από τη Βρετανική Αυτοκρατορία αλλά και για να στείλουν μήνυμα αγώνα. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Πακιστανική Κοινότητα διοργάνωσε μία μεγάλη συγκέντρωση- γιορτή στο κέντρο της Αθήνας, στέλνοντας μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας για τις νίκες αλλά και τις μάχες που έρχονται στον αγώνα για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Φέτος έκλειναν 60 χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Πακιστάν. Ο εορτασμός που διοργάνωσε η Πακιστανική Κοινότητα περιελάμβανε τριήμερες εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν με μία μεγάλη συγκέντρωση την παραμονή του 15αύγουστου. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, παρά την απόπειρα του Κακλαμάνη να μην δώσει άδεια, ύστερα από πιέσεις της Πακιστανικής Πρεσβείας, οι οποίες όμως δεν πέρασαν. Την ημέρα της γιορτής χιλιάδες πακιστανοί μετανάστες, γυναίκες και μικρά παιδιά συνέρεαν από διάφορες γειτονιές τις Αθήνας και όχι μόνο, με προσυγκεντρώσεις και αφού έκαναν μικρές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας κατέληγαν στην πλατεία Κοτζιά. Θλιβερή παραφωνία η ταυτόχρονη συγκέντρωση μερικών δεκάδων πακιστανών μεταναστών στην πλατεία Κλαυθμώνος, ύστερα από ένα αποτυχημένο κάλεσμα της Πακιστανικής Πρεσβείας.
Το λόγο πήρε πρώτος ο Γραμματέας της Πακιστανικής Κοινότητας Ρατζά Μουτζαχίντ, ο οποίος τόνισε: «60 χρόνια μετά την ίδρυση του Πακιστάν το αίτημα για δημοκρατία και δικαιοσύνη παραμένει ο στόχος που χρειάζεται να παλέψουμε». Οι αγώνες του κόσμου στο Πακιστάν ενάντια στη δικτατορία του Μουσάραφ που συνεχίζονται, έχουν στριμώξει για τα καλά το καθεστώς. O ξεσηκωμός των δικηγόρων και το τεράστιο κύμα συμπαράστασης που απλώθηκε έβγαλαν, λίγες ημέρες πριν, από τη φυλακή τον δικαστή Ιφτικάρ Τσόντρι, που είχε ξεκινήσει την υπόθεση των εξαφανισμένων αντικαθεστωτικών ανοίγοντας την κόντρα με το χουντικό καθεστώς. Το ανώτατο δικαστήριο του Πακιστάν έκρινε την αποπομπή του παράνομη και ζήτησε να ξαναγυρίσει στη θέση του.
Παρών στη γιορτή της Πακιστανικής Κοινότητας ήταν και ο Αντιπρόεδρός της Λαλ Χουσείν Σάχ, που είχε φτάσει στην Ελλάδα μόλις την προηγούμενη ημέρα. Αυτή ήταν άλλη μία νίκη του κινήματος. Ο Λαλ, ο οποίος έχει ελληνική υπηκοότητα, βρισκόταν για οκτώ μήνες κλεισμένος στις φυλακές του Πακιστάν, χωρίς να του επιτρέπεται να επιστρέψει στην Ελλάδα, φορτώνοντάς του ψεύτικες κατηγορίες για δήθεν εμπόριο ανθρώπων ύστερα από στημένες καταγγελίες της Πακιστανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Τελικά αυτές οι καταγγελίες δεν μπόρεσαν να αποδειχτούν και ύστερα από αλλεπάλληλες δίκες και την πίεση που ασκήθηκε από την Πακιστανική Κοινότητα και τους συμπαραστάτες της στην Ελλάδα, αφέθηκε ελεύθερος.
Aθώωση
Η φετινή γιορτή της Πακιστανικής Κοινότητας είχε ξεχωριστό χαρακτήρα και για έναν ακόμη λόγο. Εγινε ύστερα από μία χρονιά γεμάτη πετυχημένες μάχες για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που επισφραγίστηκε με την πανηγυρική αθώωση του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, του ανθρώπου που πρωτοστάτησε στον αγώνα για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των απαγωγών δίνοντας την κόντρα με την αδίστακτη Πακιστανική Πρεσβεία, το ελληνικό κράτος και τις μυστικές υπηρεσίες του.
Η Πακιστανική Κοινότητα δήλωσε για άλλη μία φορά ότι θα συνεχίσει να παλεύει μέχρι να αποκαλυφθεί πλήρως η υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Μετά από αυτή την πίεση αλλά και την τεράστια κατακραυγή απέναντι στην κυβέρνηση Καραμανλή που ξεσήκωσε η υπόθεση των απαγωγών, οι δικαστικές αρχές αναγκάστηκαν στις αρχές Αυγούστου, να εκδώσουν επίσημο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που έλεγε ότι η υπόθεση των απαγωγών των 28 Πακιστανών δεν πρέπει να μπει στο αρχείο όπως είχε προτείνει αρχικά ο εισαγγελέας Ορνεράκης και διέταζε να συνεχιστούν οι ανακρίσεις για την υπόθεση.
Γι αυτό όλες οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί στη γιορτή της Πακιστανικής Κοινότητας είχαν τον αέρα της νίκης και της αισιοδοξίας. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Αντώνης Καρράς εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο οποίος τόνισε: «Σας ευχαριστούμε που μας βοηθήσατε να κάνουμε το καθήκον μας, να παλέψουμε για τα δημοκρατικά δικαιώματα». Στη συνέχεια ο Γιάννης Σηφακάκης Συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο είπε στο χαιρετισμό του: «Σήμερα είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί παρόλες τις επιθέσεις και τις σκευωρίες που έστησαν σε βάρος της Πακιστανικής Κοινότητας απέδειξε για άλλη μία φορά πόσο μεγάλη είναι η δύναμή της. Οι αγώνες έφεραν αποτέλεσμα και αυτό φαίνεται και από τους χιλιάδες που είναι εδώ σήμερα. Δώσαμε μαζί τον αγώνα για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των απαγωγών και για να σταματήσουμε την απόπειρα απέλασης του προέδρου Τζαβέντ Ασλάμ και σήμερα νιώθουμε δικαιωμένοι. Θα συνεχίσουμε μέχρι να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο μέχρι να τιμωρηθούν οι ένοχοι». Αυτό επιβεβαίωσε και ο Τζαβέντ Ασλάμ στο σύντομο χαιρετισμό του: «Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμπαράσταση. Είμαστε δυνατοί. Θα συνεχίσουμε και θα νικήσουμε».