Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
O φονικός ρατσισμός της Aστυνομίας

Μία πρώτη απάντηση έδωσαν εκατοντάδες μετανάστες και αντιρατσιστές την Δευτέρα 20 Αυγούστου, στην αντιρατσιστική συγκέντρωση που έγινε στον Πεζόδρομο της Καλαμαριάς, στο ίδιο σημείο που πριν από δύο ημέρες ο  Τόνι Ονουα από τη Νιγηρία, έπεσε νεκρός ύστερα από κυνηγητό από δύο αστυνομικούς. 

Τη συγκέντρωση καλούσαν η Κοινότητα Νιγηριανών, το Φόρουμ Μεταναστών, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης. Την Πέμπτη 23/8  στις 6.30μμ στην Καμάρα οργανώνεται νέα κινητοποίηση, που θα καταλήξει με πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας σε μία προσπάθεια να αναδειχθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη ρατσιστική της πολιτική απέναντι στους μετανάστες. 

«Στη συγκέντρωση της Δευτέρας τον πρώτο λόγο είχαν οι μετανάστες από τη Νιγηρία που βρίσκονταν στην κεφαλή της πορείας», μας είπε ο Μπάμπης Κουρουνδής από την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ. «Στο σημείο που βρέθηκε ο δολοφονημένος μετανάστης  κατατέθηκαν λουλούδια και στη συνέχεια έγινε πορεία που κατέληξε στο αστυνομικό τμήμα της Καλαμαριάς. Τα μέλη της Νιγηριανής κοινότητας είχαν φτιάξει αυτοσχέδιες πικέτες με τη φωτογραφία του νεκρού και από κάτω έγραφε «δολοφονημένος από την ελληνική αστυνομία». Από πίσω ακολουθούσαν εκατοντάδες μετανάστες και αντιρατσιστές που συμμετείχαν στα πανώ του Φόρουμ Μεταναστών και της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της νομιμοποίησης των μεταναστών. Το παρών έδωσαν και πολλοί κάτοικοι της Καλαμαριάς που συμμετείχαν καταγγέλλοντας το ρατσιστικό έγκλημα».   

Kράτος

«Το περιστατικό αυτό δεν είναι ούτε μεμονωμένο ούτε τυχαίο» αναφέρει η προκήρυξη που κυκλοφόρησαν οι τρεις οργανώσεις που καλούσαν στη συγκέντρωση. «Οι απαγωγές των Πακιστανών, οι ξυλοδαρμοί των Ιρακινών προσφύγων, τα βίντεο από τα αστυνομικά τμήματα δείχνουν ότι αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν με την ανοχή και τη προτροπή του κράτους. Το κράτος που προσπαθεί να αντιμετωπίσει κοινωνικά προβλήματα με αστυνομικά μέτρα. Το κράτος που αφήνει τις μεγαλοεταιρίες να μην πληρώνουν τους εργαζόμενους, να μην πληρώνουν φόρους, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές, κυνηγά ανελέητα τους μικροπωλητές. 

Η αστυνομική δ/νση όχι μόνο αρνείται την παρουσία αστυνομικών εκείνη την ώρα στην καφετέρια αλλά δεν έχει κάνει τίποτα για τη σύλληψη των δραστών. Πού είναι η σκιτσογραφία των δραστών; Υπάρχουν δεκάδες μάρτυρες που είδαν τους δύο δράστες να απομακρύνονται σαν να μην συνέβη τίποτα. Τους ξέρουν όλοι οι μαγαζάτορες της Καλαμαριάς αλλά όχι η αστυνομία;;; 

Η ανείπωτη αγανάκτηση μας, η οργή που ξεχειλίζει θα γίνει κύμα ενάντια σε κάθε απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος, ενάντια σε κάθε ρατσιστική βαρβαρότητα εκ μέρους του κράτους. Όσοι βιοπραγούν εις βάρος των μεταναστών  θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν έχουν απέναντι τους μόνο τους Nιγηριανούς αλλά όλους τους μετανάστες και έλληνες που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ζητάμε: Άμεση σύλληψη των δραστών, απόδοση ευθυνών στην αστυνομία για τη μη σύλληψη των δραστών, άμεση έκδοση των αδειών παραμονής των συγγενών του που εκκρεμούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να μεταβούν αξιοπρεπώς στην Νιγηρία για την τελετή, να αναλάβει το Ελληνικό κράτος το κόστος μεταφοράς της σορού στη Νιγηρία, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις».